GEÇMİŞİN İHTİYACI GELECEĞİN İLHAM KAYNAĞI: RİZE’NİN KEŞAN KUMAŞI

İstanbul’da yaşayan ve aslen Rizeli olan Hacer Orhan memleketinin kültürel tanıtımına katlı sağlayacak çok önemli bir projeye can suyu arıyor. “Keşan Kumaşı projesi” hayata geçerse sadece Rize değil Karadeniz bölgesinin tanımı i?

KULTUR-SANAT 14.02.2022 13:08:43 277 0
GEÇMİŞİN İHTİYACI GELECEĞİN İLHAM KAYNAĞI: RİZE’NİN KEŞAN KUMAŞI

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI

Büyük bir emek ve gayretle hazırlanan Keşan kumaşı ile ilgili proje sadece bölgemize özgü değil 7 farklı coğrafya da sergilenebilecek ve atölye çalışmaları yapılabilecek özelliğe sahip. Hacer Orhan projeyi nasıl hazırladığını ve hedeflerini Ahmet Külekçi’ye anlattı…

“Geçmişin ihtiyacı geleceğin ilham kaynağı” parolasıyla yola çıkan işkadını Hacer Orhan geleneksel keşan bezine alternatif model önerileri giysi tasarımında Keşan kumaşını zirveye çıkartacak önemli bir proje çalışması içinde. Orhan’ın yüksek lisans tezi de yaptığı proje sahiplenir ve destek çıkılırsa Rize ilinin kültürel tanıtımına da büyük katkı sağlayacak

DOKUMACILIK SANATINDA DEĞİŞİM RÜZGARI; “Dokumacılık, insanlık tarihi ile başlayıp ihtiyaçlar gereği ortaya çıkan ve zamanla gelişip geçmişin izlerini de bünyesinde barındırarak günümüze kadar gelen bir sanattır” ifadelerine yer veren Hacer Orhan projenin nihai hedefini şu şekilde açıkladı: ” Biliyorum ki bu çalışmalar sonucunda Keşan Kumaşının yaygınlaştırılması ve turistik amaçlı kullanımının daha çok teşvik edilmesi sağlanacaktır İnsanlara ek gelir kapısı açmak bakımından da çok önemli olan bu çalışma, şehirlerin geleneksel kumaş ve giysilerinin yaşatılmasına yol açan öncü bir örnek proje olacaktır”

KİTABI BİLE HAZIR OLAN KEŞAN BEZİ TEZİ; Hazırlamış oldukları ve üzerinde uzun yıllardır çalıştıkları ürünleri Rize’de tanıtıp büyük bir defile ile taçlandırmak isteyen Hacer Orhan bütün bu sürece sıradan bakılmaması ve ciddiye alınması noktasın da çok dikkatli davrandıklarını dile getiriyor. Orhan emeğe saygının çok kıymetli olduğunu altını çizerek “Biz bu proje ile hem bölgemizin kültürüne-dokumacılık sanatına destek olup kadınlarımız için yeni istihdam kapısı açmak istiyoruz. Kısa vade kazanım değil uzun vadede düşünüyoruz. Ben sadece Keşan bezinin tarihsel sürecini aktarmak noktasında 3.5 yıl boyunca tez hazırladım. Keşan bezinin hikayelerini canlı tanıklardan dinledim. Kitaba dönüşecek güzel bir tez çalışması oldu. Bizim projemize sahip çıkacak sponsor desteği olacaklar hem keşan kumaşının tanıtımına hem kadınların istihdam edilmesine hem de Rize’nin tanıtımına katkı sağlamış olacaktır” ifadelerine yer verdi

ATÖLYE ÇALIŞMALARINA SANATÇILARDAN DESTEK; Ülkemizin ve dünyanın farklı bölgelerinden akademik kariyerleri ile sanatlarını birleştirmiş önde gelen 15 ressam hocadan oluşturulan isim listesi hazırladıklarını ifade eden Hacer Orhan şunları dile getirdi: “Her biri birbirinden kıymetli ressam arkadaşlarımız Rize kentine gelerek gördükleri güzellikleri ve yaşadıkları deneyimleri bölgenin geleneksel özelliklerini öğrenerek yaşayarak 8 veya 10 günlük süreçte eserlerini üretebileceklerdir. Atölye çalışmalarının ardından hayata dönen tablolar o bölgenin belediye yönetimin gösterdiği etnik ve şehrin dokusunu taşıması beklenen bir veya birkaç mekanda sergilemeyi hedeflemekteyiz. Çalıştay niteliğindeki b u proje yazılı, sözlü mecralar aracılığı ile yerel gazete, televizyon, internet haber ve dergilerde AVM iç ve dış panolarda belediye önü bilboard’larda duyurularak sahiplenmeli. Yöre halkına açık olan bu çalıştayın bir amacı da sanatseverleri aynı mekanda buluşturmak, sanatçılar ve sanatseverler arasında bilgi alışverişini sağlamak görsel sanata katkı sunmak, sanatı ve sanatçıyı yurt genelinde tanıtmak ve desteklemektir” şeklinde konuştu.


Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor