Fırtına Vadisinde bulunan ŞİMŞİR Ormanında Sevindirici Gelişme

Fırtına Vadisinde bulunan ŞİMŞİR Ormanında Sevindirici Gelişme

YAYLALARIMIZ 22.07.2019 11:16:32 253 1
Fırtına Vadisinde bulunan ŞİMŞİR Ormanında Sevindirici Gelişme

Abdullah Uzun (Kaçkar53.com)

Çeşitli ağaç türlerinden oluşan orman alanları bulunmaktadır. Bu ormanlar, geçmişten beri az müdahale görmüş ormanlar olup, tamamı doğal ormanlardır. “Bakir Orman” denilebilecek kısımları bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye’nin tek Şimşir Ormanı kabul edilen Şimşir Mesçeresi Şenyuva’da 1.5 ha’lık alanı kapsamaktadır.

Kaçkarlardaki şimşir ormanı ağaçlarının çapları 8-32 cm’ye, boyları ise 8-10 metreye ulaştığı için bu ağaçlar Anıt ağaç özelliği taşıyan Dünyadaki tek Şimşir Ormanları Rize ilinde bulunmaktadır. Şimşir ağaçlarını yosunlar kaplamış ve ağaçlar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Kaçkarlarda, yaklaşık 5 bin hektar alanda yer alan Şimşir ormanlarında son yıllarda kuruma başlandığının gözlenmesi üzerine, Rize Doğa Koruma ve Milli Parklar 12'inci Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Kaçkar Dağları Milli Park Müdürlüğü ekipleri kurumanın nedenlerini bulabilmek için çalışma başlattı. Kurumanın nedenini bulabilmek için Çat Vadisi'nde oluşturulan Şimşir Gen Ormanı'nda kabuk ve toprak analizleri alındı, İtalya'dan gelen uzmanlar bölgede inceleme yaptı. İlk bulgulara göre Şimşir ağaçlarına, Sibirya'dan gelen ithal kömürlerin nakliyatı sırasında çevreye bulaşan bir mantar hastalığının zarar verdiği belirlendi.

Yine bölgede sürdürülen gözlem çalışmaları kapsamında zararlı mantar türünü yok eden faydalı bir mantar türüne rastlandı. Araştırmalar sürerken geçici olarak kendi haline bırakılan şimşir ormanlarında doğanın kendisini yenileyebileceği ve kuruyan ağaçlarının yeniden yeşerebileceği de ifade edildi.

ŞİMŞİR ORMANLARINDA SEVİNDİRİCİ GELİŞME

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda Kurum ve Kuruluşların tam olarak çözüm bulamadığı Şimşirler, DOĞADA kendilerini yenilemeye başladı.

21.07.2019 Pazar günü gezi esnasında Şimşir Ormanlarına uğradık. Şu ana kadar göremediğimi ilginç olayın yol kenarından başlayarak içlere doğru gerçekleştiğine şahit olduk.

Türkiye'nin tek yaşlı şimşir ormanı olan Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nca (WWF) koruma altına alınması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösterilen Rize’nin Fırtına Vadisi’ndeki şimşir ağaçları kendilerini kısmen de olsa yenilemeye başladı. Bu güzel gelişme ziyaretçileri mutlu etti.

Geziye katılanlardan Yüksel Yaşar “ Yaylalara geziye katıldığımızda Şimşir Ormanlarına mutlaka uğrarız. Ve karşılaştıklarımızla üzülürüz. Bugün kısmen de olsa seviniyoruz. Çünkü Şimşir ağaçları doğada kendilerini yenilemeye başladı. Bu güzel gelişmenin umarım tüm Şimşir kaplı ormanlarımızı da kapsar” dedi.


Anahtar Kelimeler:
Mustafa Bozkurt
22.07.2019 12:25:09
Merhaba Abdullah Bey, Çevre ve doğaya duyarlılığınız için sonsuz teşekkürler. Aynı mantar hastalığı ladinler için de sözkonusu mudur, zira yüksek kesimlerdeki yaylalarımızda(örn:Çiçekli Yayla) ladinlerimizde de birkaç senedir benzer kurumalar sözkonusu. Saygılarımla

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI