Devlet Destekli Tarım Danışmanı (TARSİM) Karadeniz Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, 2013 yılında fındık üreticisine 5 milyon TL ödendiğini söyledi
Devlet Destekli Tarım Danışmanı (TARSİM) Karadeniz Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, 2013 yılında sadece fındık üreticisine 5 milyon TL ödendiğini ifade etti. TARSİM’in kar amacı gütmeyen devlet destekli bir kuruluş olduğunun altını çizen Müdür Bülent Yaşaroğlu, sistemin başlangıcından itibaren düzenlenen 3.4 milyon adet poliçe karşılığında, üreticilerden 915 milyon Türk Lirası üzerinde prim toplanarak, buna karşılık hasar gören 500 bin adede yakın poliçe sahibine, yaklaşık 1.2 milyar Türk Lirası tazminat ödendiğini belirtti. Yurt genelinde olduğu gibi, Giresun Bölge Müdürlüğüne bağlı Amasya, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat ve Trabzon illerinde de son derece başarılı sonuçlar elde edildiğini belirten Yaşaroğlu; 'Üreticiler, tarım sigortalarım her geçen yıl daha fazla benimsemiş, Sistem de her geçen yıl istikrarlı büyüyerek, üreticiye çok daha iyi fırsatlar, ödeme koşullan ve geniş teminatlar sunmaya devam etmiştir.”dedi.
“Bir dönüm fındık için bir ocak sigorta bedeli”
Ordu'da son yılların en fazla kar yağışının yaşandığını sözlerine ekleyen Yaşaroğlu, “Her ilin bitkisel ürün grubu değişmektedir ancak Ordu ve Giresun özellikle yüzde 90 üzerinde fındık poliçesidir. Fındıkta 2004 yılında don oldu ve bir gecede yüzde 90’ları bulan bir ürün kaybı yaşandı. Bu ürün kaybı doğal olarak üreticiye ekonomik bir kayıp yaşatıyor. Bu da bölge ekonomisinde önemli sıkıntılara neden oluyor. 2004’te ülke genelinde çok büyük afet oldu. Bunun üzerine 2005 yılında ‘Devlet Destekli Tarım Sigortası Kanunu’ çıktı. Bu kapsamda sigorta faaliyetleri başladı. Her yıl sigorta kapsamında yapılan yenilikler Bakanlar Kurulu kararı ile resmi gazetelerde yayınlanıyor. Özellikle belirtmek istediğim konu ‘Devlet Destekli Tarım Sigortası’nın (TARSİM) hiçbir şekilde kar amacı yok. Bu da değildir ki her tarım sigortası yaptıran sistemden para alacak. Bunların kriterleri belirlenmiştir. Bitkisel ürün grubunda don, dolu, fırtına, hortum, heyelan, yangın, deprem, sel ve su baskınlarından dolayı oluşan ürün kayıplarına karşı belirlenmiştir. Geçtiğimiz günlerde Ordu’da bir kar yağışı oldu ve seralar zarar gördü. Perşembe de bir üreticimize 87 bin TL ödeme yaptık. Kesme çiçekçilik, seralar ve topraktan yetiştirilen bütün bitkiler sigorta kapsamına girer. Bizim çalışma alanlarımız içinde sigortalı 84 kalem bitki var. Örneğin seralar da CKS kayıt sistemine kayıtlı ise ve buna göre sigorta yaptırmışsa sera içindeki ürünü de işletmişse bütün seranın her şeyi bu sigorta kapsamına dahildir. Sera üreticilerimin çoğu afete alışkın olmadığında bir kaçı yaptırmıştı bunlara da sigorta kapsamında ödemeleri yapıldı. 2013 yılında sadece fındık üreticisine 5 milyon TL ödendi. Sistemin bir kar amacı yok ancak bir yardım kuruluşu da değil. Vatandaş nasıl evini, arabasını sigorta, kasko yaptırıyorsa bu da böyledir. Tabi ki kimse benim evim, arabam yansın ben sigortadan para alayım demez. Ordu’da ortalama bir rakam ve üreticiden üreticiye değişebilir 250 rakıma kadar olan bir ton fındığa üretici 100 TL sigorta bedeli ödüyor. Bunu da hesapladığımız zaman üretici bir dönümden topladığı fındığın, bir ocak fındığına sigorta yaptırıyor. Çok afakî rakamlar değil” diye konuştu.
“Sigorta başvuruları 5 Mart 2014 itibari ile son”
Küresel ısınma ile birlikte iklimin değiştiğini ve üreticilerin de bu kapsamda tedbir almaları gerektiğini belirten Yaşaroğlu; “Bu iklim değişikliğinde de Karadeniz Bölgesi önemli ölçüde etkilendi. Kurak, fırtına ve baharda don olayı beklentisi çok fazla olmaktadır. Doğal afetlere insanoğlu bir şey yapamamaktadır. Vatandaşımızın tek çaresi devlet destekli tarım sigortasıdır. TARSİM tamamen üreticinin menfaatine kurulmuş bir sistemdir. TARSİM sigorta başvuruları 5 Mart 2014 itibari ile son ama Ocak ve Şubat aylarında bu sigortayı yaptırmak kendi menfaatlerinedir. Çünkü hasar olur, yapraklar uyanır o zaman sigorta yaptıramaz. Fındıkta sigorta yaprak tomurcuğunun patlatmasıyla başlıyor. Sigorta yaptırdıktan sonra hemen sigorta başlamıyor. Fındık için söylemek gerekirse 7 gün geçmesi gerekiyor. Ondan sonrada fındığın karanfilinin yaprak patlatması bekleniyor ondan sonra bir afet olursa TARSİM devreye giriyor. Fındık üreticisi tarım sigortasına çok önem veriyor. Türkiye’de sigortalılık oranı yüzde 6-7 iken, Giresun da sigortalılık oranı yüzde 25’leri geçti” şeklinde konuştu.
ORDU HAYAT/DURSUN KIRIM