Tarih: 05.06.2013 09:32

FİDELER ÇARŞAMBA VE BAFRA'DAN GELİYOR.

Facebook Twitter Linked-in

Her mevsim ayrı bir ambar olarak sebze-meyve çeşitleriyle geliyor. Yine de kışın uykusundan sonra Bahar mevsimi bereketi ile birlikte yeniden geldi. Meyve ve sebze fide satışlarına başladı. Piyasa fiyatının altında satışa çıkarılan fidelere vatandaşların ilgisinin yoğun Samsun Çarşamba ve Bafra dan gelen fideler ilçemizde de yoğun bir şekilde talep buluyor. Nisan ayında dikilmesi gereken fideler Nisan soğuk geçerse Mayısa kayar dikim. Sonra bu saksılardaki fideler birer birer aralıklarla bahçeye dikilir. Yani şaşırtma usulü ile. Dikimden bir gün önce toprak ıslatılmalı ve dikerken kökü iyice gömülmelidir. Sonra bol bol sulanmalıdır. Domates eğer gölgede olursa Domatesi çok zor olur. Domatesin kesinlikle bol Güneş görmesi gerekir. Biberinde gerekir ama Biber zorlamaz. Ve Biber Bol Güneşte olursa hastalık hiç olmaz. Patlıcan için ise Mayıs ayının başında tohumları bahçeye ikişer ikişer gömülür. Sonra her zamanki yapılan işlemler yapılır. Salatalıkta dikin çünkü salatalık bahçede öyle bir lezzetli oluyor ki. Salatalıkta Patlıcan gibi ekilir.

Satışı el arabalarında Pazar yerinde yapan D.Ali Kanber ”Satışların istenilen düzeyde olmaması nedeniyle ailesinin geçinimini sağlamakta zorlandığını kaydeden İnce, 'Ailemin geçimi fidelerin satışına bağlı, büyük zorlukla Çarşamba ve Bafra’dan gelen satıcılardan aldığımız patlıcan, biber ve domates fidelerine maalesef talep oldukça az. Fidelerin güneşten etkilenmemesi için de, üzerini ıslatılmış yaş bezle koruyoruz. Benim gibi bu işi yapan arkadaşların tamamı satış olmamasından dertli' dedi. Kanber sebze fidesi satışlarının mayıs ayı sonuna kadar bitmesi gerekirdi bağını 2,5 TL’den satıyoruz. Bir bağda 25-30 fide bulunuyor. lakin elimizde fazla olduğu için hala satıyoruz sözlerine ekledi



Fide yetiştirmede dikkat edilecek hususlar:
Çeşit olarak biber dikin. Biber fidesini eni bir metre olan ocaklar yapın buranın fide toprağını hazırlayın. Kumlu milli toprak çam toprağı dikkat edin çam toprağında daha sonra çekirge üreyebilir. Keçi gübresi ve sönmemiş kireç ile karışımı hazırlayın. Azotlu gübrede karıştırırsanız fidelerin uzamasına yardımcı olur. Yaptığınız ocaklara serin ve 5 cm aralıklarla kısa enine çizgi çekin.
Çizgilerin içine tohumları atıp üzerini hafif hazırlamış olduğunuz toprakla örtün 1 cm olsun. Sonra bu toprağı sıkıştırın bu iş için ben enli bir tahtayı ortasına 5 e 5 kalas çakarak bir çeşit tokmak yaparak çözmüştüm. Sıkıştırmadan sonra bolca sulayın ve üzerini naylonla örtünün. Naylonu toprağın üstüne örteceğiniz için nemlenme ve ısı yükselir en az günde iki defa sulamanız gerekebilir. Üç ya da dört gün sonra örttüğünüz naylonu kaldırın ve yarım ay şeklinde çubuklar yaparak bu şekilde mini sera oluşturun. 10 ila 15 gün içinde fideler çıkar derinde kalanlar biraz geç çıkabilir. Sulamayı sabah saatlerinde yapınız hava sıcak olmamalı. Sulamada süzgeçli aparat kullanınız. Havanın durumuna göre havalandırmasını yapınız. Fideler büyüdükçe havalandırma açısını ve süresini uzatınız. Dikime yakın zamandan en az 15 gün önce mini seralarınızın üzerini tamamen açık bırakınız gece ve gündüz. Ortama uyum sağlamalılar. Mayıs ayı içinde isteğinize göre dikim yapınız Mayıs 15 i geçirme. Erken ürüne yatar tabii ki hava şartları uygun olursa. Dikim sıra Aralığı 75 cm fide Aralığı 30 35 cm olursa ideal oluyor. Tarlanızın tabanına tarlayı hazırlar iken dönüme 50 kg üç 15 dediğimiz 15 15 15 olarak yazıyor çuvallarda azot fosfor ve potasyumu eşit olan gübreyi kullanırsanız çok yüksek verim alırsınız. İnanın toplamaktan bıkarsınız.
Dönüme 50 kg üç 15 unutmayın. Daha sonra fidelerin durumuna göre 26 lık yani azot veriniz genelde sulamadan sonra iyi oluyor. Ama sizin tarla büyük makineyle çapalayacaksınız makinenizde gübre atma aparatıda olursa iyi olur.
Sulamayı ilk zamanlar 15 günde yapınız karıklar suyunu çekip kurumaya dönünce çapa yapınız ve öylece kalsın. Sulamadan bir kaç gün önce tekrar karık açınız. Çiçeklenme döneminde temmuz başlangıcından itibaren havalar aşırı ısınır o zaman 7 8 günde bir sulama yapınız. bölgeye göre bu süre kısalabilir.çapayı fidelerin kırılmaması için öğle saatlerinde yapınız aynı şekilde karık açmayı da öğle saatlerinde yapınız. Çapalamayı fidelerin boyu ve karıkları kapatma durumuna göre bırakırsınız. Çapayı bıraktığınızda sulama süresini mutlaka 7 güne indiriniz. Hasat ağustosun 10’dan itibaren başlar. Tarlayı ikiye veya üçe bölerek hasat yapınız. Dönüşümlü olursa her zaman ürün satabilirsiniz.
 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —