FARKLI YORUMLARLA GÜNDEMDEYDİ...

Mandela yazdığı mektupta Hazreti Peygamberden (ASM) bahsetmiş...

TEFEKKÜR 12.12.2013 18:15:15 61 0
FARKLI YORUMLARLA GÜNDEMDEYDİ...



Güney Afrika eski Devlet Başkanı Mandela, Tunus ve Mısır'da başlayan İslami Uyanışa önderlik yapan hareketlere hitaben yazdığı mektupta, Hazret-i Peygamber'in Mekke'nin fethi sırasında Kabe'de toplanan Mekkelilere hitaben yaptığı konuşmadan alıntı yaparak tavsiyelerde bulunduğu öğrenildi.

A Haber'de yer alan habere göre Güney Afrika'daki müslümanların haklarının anayasal güvenceye alınması çabalarıyla da bilinen Nelson Mandela, mektubunda devrimcilere adaleti tesis etmek için çalışmalarını, 'devr-i sabık' yaratmamalarını, geriye değil ileriye bakarak eski rejimde görev alanlar da dahil bütün vatandaşları kucaklamalarını tavsiye etmişti. Mandela'nın Hz. Muhammed'in Mekke'nin fethi sırasında Kabe'de toplanan Mekkelilere hitaben yaptığı konuşmadan onları affettiği son cümlesini de alıntıladığı mektubun bazı kısımları şöyle:

Arap ülkelerindeki kardeşlerim,
 
Tunus ve Mısır'daki kardeşlerim,
Öncelikle özel işlerinize karıştığım için sizden özür dilerim. Haddim olmayarak ilgisiz bir konuya burnumu soktuysam affınızı dilerim. Ancak öncelikle nasihat etmenin bir görev olduğunu düşündüm, sonra da 'apartheid' döneminde bize verdiğiniz desteğe karşı vefa duygusuyla hareket ettim. Benim gayem hayatın bana öğrettiklerini ve hapishane tecrübelerimi aktarmaktır.
 
MAALESEF ARAPÇA KONUŞAMIYORUM
 
Yıkmak negatif bir eylem, yapmak ise pozitif bir eylemdir. Sizin bir düşünürünüz Hasan et-Turabi’nin deyişiyle 'İhkak-ı hak, ibtal-i batıldan daha zordur.' Maalesef Arapça konuşamıyorum, ancak bana ulaşan tercümelerden bugün Mısır ve Tunus’ta cereyan eden siyasi polemik detaylarına bakılırsa insanlar, zamanlarının çoğunu eski rejimlerle ilişkisi olan kişilere sövmek ya da hakaret etmekle geçiriyorlar.

Düşünün ki -birçok kişinin temenni ettiği gibi- Güney Afrika’da beyazlarla alay ediyoruz, onları kınıyoruz, onları yok sayıyoruz ve tırnaklarını çekiyoruz?

Eğer böyle olsaydı Güney Afrika insanlık tarihinin en başarılı hikayelerinden birini nasıl gerçekleştirirdi? Peygamberiniz Hz. Muhammed’in şu sözünü hatırlamanızı tavsiye ederim: “Gidiniz, hepiniz serbestsiniz..!” Hazret-i Peygamber Mekke'nin fethinden sonra Kabe'de toplanan Mekkelilere 'Yusuf'un kardeşlerine davrandığı gibi davranacağını' bildirmiş ve endişeli kalabalığa hitabını şu sözleriyle tamamlamıştı: 'Bugün size kınama yok! Gidiniz hepiniz serbestsiniz!
Risale Ajans  

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI