Tarih: 07.03.2020 12:21

Faizsiz Finans Kuruluşlarının Dünyada ve Türkiye’deki Durumu Anlatıldı

Facebook Twitter Linked-in

RTEÜ Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen “Faizsiz Finans Kuruluşlarının Dünyada ve Türkiye’deki Durumu” konulu konferans, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah UTKU katıldı.

Konferans öncesi Melikşah UTKU ve beraberindekiler, Rektör Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN’ı makamında ziyaret etti.

Rektör Karaman, ziyaretleri ve gerçekleştirilecek olan konferansa katkıları dolayısıyla teşekkür ettiği Melikşah UTKU’ya günün anısına hediye takdiminde bulundu. Ziyaret sonunda UTKU, Üniversitemiz anı defterini imzaladı.

Ardından, Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah UTKU; “Faizsiz Finans Kuruluşlarının Dünyada ve Türkiye’deki Durumu” başlıklı konferansta Üniversitemiz öğrencileriyle bir araya geldi.

Faizsiz finansal sistemin küresel ve yurtiçindeki durumunun ele alındığı; İslami bankacılığın çalışma mantığının anlatıldığı etkinlikte UTKU konuşmasına, İslam ekonomisinin küresel durumunun fotoğrafını çekerek başladı. İslam ekonomisinin küresel pastadan aldığı payın gün geçtikçe arttığını vurgularken bu büyük ekonominin sadece finansal kuruluşlar bağlamında değerlendirilmemesi gerektiğini; Müslüman toplumların helal gıda, tesettür giyim, İslami turizm, ilaç ve kozmetik gibi alanlarda çok büyük bir ekosistem yarattığını belirtti. Bununla birlikte halen İslam ekonomisi olarak bahsedilen büyüklükte en büyük pay sahibi olarak faizsiz finans kuruluşlarının ön plana çıktığını söyledi.

Konuşmasının devamında Türkiye’deki İslami finansın güncel durumuna da değinen UTKU; dünyada olduğu gibi Türkiye’de de İslami finansal ekosistem içerisinde en büyük aktörün katılım bankacılığı olduğunu vurguladı.

Katılım bankacılığının çalışma mantığına da açıklık getiren Melikşah UTKU; katılım bankalarının farklı ihtiyaçlara çeşitli ürünlerle hizmet verdiklerini; işin özünde fon toplama ve fon kullandırma yöntemlerinin varlık temelli olduğunu, birçok noktada ortaklık prensiplerine dayandığını ve risk transferini değil risk paylaşımını öncelediğini ifade etti. Katılım bankalarının getirileri konusunda da bilgiler verdi.

Yeni nesil bankacılık ve finansal teknolojilerden de bahsederek katılım bankalarının günümüz müşterilerinin finansal ihtiyaçlarına çok çeşitli ve yenilikçi çözümler getirdiğini kaydetti. Melikşah UTKU, Albaraka Türk’ün yürüttüğü dijital temelli bankacılık çalışmalarına da değindi.

Konferans sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet İshak DEMİR günün anısına Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah UTKU’ya Üniversitenin şilti takdim etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —