Tarih: 01.12.2014 07:59

Endoskopi korkulu rüyanız olmaktan çıksın!

Facebook Twitter Linked-in

Bu korkuları ortadan kaldırmak için önemli açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Üsküdar, endoskopinin çok geniş kullanım alanı olduğunu ve bu yöntemin yemek borusu rahatsızlıkları, yutma güçlüğü problemleri, mide rahatsızlıkları, kusma ve ishal problemleri gibi birçok hastalıkta tanı ve tedavi imkanı sağladığını kaydetti. Dr. Oğuz Üsküdar, endoskopinin, iç organların görüntülenmesi yöntemi olduğunu,alt ve üst endoskopi olmak üzere ikiye ayrıldığını belirtti.
TANI VE TEDAVİ AMAÇLI KULLANILIYOR
Endoskopinin tanı ve tedavi amaçlı kullanılan bir yöntem olduğunu ifade eden Dr. Oğuz Üsküdar, “Üst endoskopi işleminde, endoskop denilen bükülebilen ve içinde kamerası olan bir alet ile hastanın yemek borusundan giriş yapıyoruz. Bu girişten itibaren ağız içi yapılardan başlayarak, dil lökü, lavinks, ses tellerini görerek mideye ve onikiparmak bağırsağına kadar görüntüleme yapabiliyoruz. Hatta bu yöntemle, gerekli durumlarda ince bağırsağın birinci kısmından ikinci kısmına kadar ilerleyerek bu bölgedeki problemleri ve sorunu teşkil eden unsurları bularak tanı ve tedavi yöntemleri geliştirebiliyoruz” dedi.
Dr. Oğuz Üsküdar, “Alt endoskopi ise kolonoskop denilen biraz daha kalın bir alet ile makattan girerek, her tarafı rahat görebileceğimiz şekilde temizliği yapılmış kalın bağırsağın ve ince bağırsağın kalın bağırsağa girdiği bölgeyi inceleme ve görme imkanı sağlayan bir yöntemdir. Her iki yöntemde, teknolojinin gelişmesiyle birlikte hassas görüntüler sağlayabilen ve çok iyi tedaviler elde ettiğimiz yöntemdir” diye konuştu.
5-6 DAKİKADA BİTİYOR. AĞRI DUYULMUYOR
Dr. Oğuz Üsküdar, işlemin uygulanmasını açıklarken de herhangi bir ağrı duyulmadığını vurgulayıp şöyle dedi:
“Hastayı sakinleştirip, yarı bayıltır bir hale getirerek bu işlemi yapıyoruz. Onun için de kullandığımız bazı anestezik ilaçlar var. Zaten işlem süresi 5-6 dakikadır. Yarım saat dinlenme süresinden sonra hasta normal hayatına dönebiliyor. Ayrıca bu yöntemle gırtlaktan aşağıya hiçbir zorluk yaşanmadan geçilebildiği için işlem sonrasında da hastalar herhangi bir boğaz rahatsızlığı veya ağrısı çekmemektedir.”

AÇLIK SÜRESİ ÖNEMLİ
Endoskopi yapılmadan önce hastanın aç olması gerektiğini bildiren Dr. Oğuz Üsküdar, sözlerini,“Mide çıkışında bir sorunu olmayan hastalarda yaklaşık 8 saatlik bir açlık bu işlem için yeterlidir. Ancak hasta akşam yemiş yatmış, sabahta direk endoskopiye gelmiş ise, mide tam olarak boşalmamış olabiliyor. Bu gibi durumlarda gıda artıkları midenin verimli bölgelerini kapattığı için, işlem kalitesi düşüyor ve işlemin başarısız olmasına sebep olabiliyor. İşlem kalitesini düşürmemek için 8 saatlik açlık çok önemli” diye sürdürdü.
İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT
Endoskopi yapılacak hastaların kalıtsal hastalıkları varsa, hastalıkları ile birlikte kullandığı ilaçları mutlaka doktoruna belirtmesi gerektiğini belirten Dr. Oğuz Üsküdar, konuşmasına şöyle devam etti:
“Diyabet veya kanı sulandırmaya yönelik ilaçların düzenlenmesi veya işlem öncesi tamamının kesilmesi gerekebilir. Belli kalp kapakçığı sorunları olan insanların antibiyotik kullanması gerekebilir. Endoskopi işlemi öncesi ilaçlarını alma ile ilgili sorunu olan hastalar bunu mutlaka doktorlarıyla paylaşmalılar.” samsunhaber 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —