PAZAR-Geleneksel beslenme kültürü ve damak zevkinin vazgeçilmezlerinden olan elma pekmezi, köylerde yaşayan vatandaşlar tarafından geleneksel yöntemlerle üretiliyor.
Artvin’in Borçka İlçesine bağlı Aralık- Klaskur köylerinde her yıl geleneksel yöntemlerle üretilen tatlı elma ve ekşi elmadan oluşan pekmezin; kansızlık, bronşit, grip başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğine inanılıyor.
Klaskur köyünde yaşayan Hava Atar, köydeki evinin önünde yapmış olduğu kurulukta pekmez yapımını her yıl devam ettiriyor. Pekmez yapımının oldukça meşakkatli bir iş olduğunu söyleyen Havva Atar, 'İlk önce tatlı elma ve ekşi elmalarımızı topluyoruz, temizleyip yıkıyoruz, ezme işleminden sonra kazanda kaynatıyoruz, peşine süzüyoruz, tavaya koyup düşürme işlemine başlıyoruz. Pekmez yaparken odun bol olmalı, çabuk kaynatmalıyız ki güzel pişsin. Çok kaynatınca rengi fazla kara oluyor. Öyle olmaması için dikkatli pişirmeliyiz' şeklinde pekmez yapımının inceliklerini anlattı.
Mevsimin en olgun elmaları ile geleneksel yöntemlerle üretilen elma pekmezi enerji verir, özellikle kış aylarında daha çok gereksindiğimiz vitamin ve mineralleri yoğun biçimde içerdiği için fayda oranı yüksektir.
“Kaynamaya başladıktan üç-dört saat sonra elma şırasının koyulaşmaya, renginin dönmeye ve yavaş yavaş pekmez kokusuna yakın bir kokunun gelmeye başladığını hissedeceksiniz” söyleyen Kırgızistan’dan gelen Özbek gelin “ Elma pekmezi sabah kahvaltılarında sade tüketildiği gibi birçok tatlıyı doğal olarak tatlandırarak lezzet katar” dedi.
.