Hayati Akbaş
HOPA-Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’in söyleşilerinin bu defa ki adresi Ulusal yayın yapan ve ekonomi dünyasının saygın dergilerinden Ekovitrin oldu.
Türkiye'nin ve özellikle de Karadeniz bölgesinin önemli limanlarından biri olan Hopaport, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer Ekovitrin'den Harun Reşit Tığlı'nın sorularını yanıtladı. Önemli mesajlar veren Meriç Burçin Özer, Hopaport ‘un gelecekte Türkiye'nin sayılı limanlarından biri haline geleceğini de söyledi.
Zoom üzerinden gerçekleştirilen söyleşide önemli mesajlar veren Özer Hopaport markasının artık Uluslararası boyuta taşındığını, 2150 metre uzunluğundaki ana mendireği sayesinde 7/24 güven içinde hizmet veren bir liman olduklarını söyledi.
Özer, Liman sahası içinde Kara-Deniz ve Havayolu ulaşımının sağlandığı Ülkemizin ender limanlarından biri olan Hopaport ‘un Sarp sınır kapısına yakınlığı ile stratejik bir özellik kazandığını, limanlarında tek Demiryolu bağlantısının olmadığını, bunu da Hopa-Batum Demiryolu projesi ile aşmak için çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Hopaport ‘un Liman sahası içinde aynı anda hizmet verilebilen ender limanlardan biri olduğunu söyleyen Özer, Tank ve LPG-Tahıl, Çimento-Genel Kargo-Dökme Yük-Konteyner hizmetleri verdiklerini, Ro-Ro gemilerine de hizmet verme yetenek ve kapasitesine sahip olduklarını söyledi.
Hopaport olarak bu sıkıntılı günlerde dezavantajları avantaja çevirmek için çalıştıklarını söyleyen Gene Müdür Özer, 2020 yılının ilk dört ayında Liman genelinde yaptıkları işlemlerde gelen yılın aynı dönemine oranla %20 artış sağlayarak 261.650 Ton’dan 318.571 Ton’a çıkartma başarısı gösterdiklerini ve amaçlarının da önlerine koydukları hedefe yılsonu itibariyle ulaşmak olduğunu sözlerine ekledi.
Hopaport ’ta 50 Ton’dan 600 Ton’a kadar olan her türlü proje yükü ve heavy lift denilen özel yükleri geçtiğimiz yıllarda elleçlediklerini söyleyen Özer, aynı zamanda bu yüklerde gemiden gemiye Limbo operasyonlarını da başarı ile gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Hopaport Liman sahası olarak 18.220nm2 kapalı depolama sahası, genel antrepo, geçici depolama ve dahili depolama alanına sahip olduklarını söyleyen Özer, “Türkiye’deki limanlar içinde en çok kapalı depolama kapasitesine sahip limanlardan biri olma özelliğine sahibiz” dedi.
Hopaport olarak aynı anda 10 gemiye hizmet verebilir olduklarını söyleyen Genel Müdür Özer, “Hopaport 2019 yılının ikinci yarısında Türkiye’de SOLONPORT otomasyon sistemi ile Genel ve Dökme Yük modülü içinde TOS ile uyumlu Otomatik Kapı Geçiş Sistemini kullanan ilk liman oldu. Bu sayede hızlı ve el değmeden kişilerden bağımsız olarak hizmet verilerek bugünlere bir anlamda hazırlık yapılmış oldu” dedi.