Ek Gelir Kaynağı Olacak!

''Kayın Mantarı Projesi'' ilçe kaymakamı Aziz Gölbaşı tarafından yerinde incelendi.

YÖREDEN HABER 16.09.2013 15:27:27 58 0
Ek Gelir Kaynağı Olacak!



CEMİL KUS'un haberi....

Çamlıhemşin Kaymakamı Aziz Gölbaşı, Çamlıhemşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sadık Arslan ve Ziraat Mühendisi Burak Yılmaz ile birlikte Çmlıhemşin'de yürütülen kayın mantarı yetiştirme projesi uygulamalarını yerinde inceledi.


PROJE İLK MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI

 İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde Ziraat Mühendisi Burak Yılmaz'ın öncülüğünde 2013 bahar aylarında başlatılan Kayın Mantarı projesi ilk meyvelerini vermeye başladı. Bölge iklimine uygun olan mantar yetiştiriciliği yakın bir zamanda bölge halkı için alternatif geçim kaynaklarından olması bekleniyor.
 
 
Mantar Projesinin amacı topraksız tarım tekniği olan Mantar Yetiştiriciliğinin çiftçilerimize öğretilmesi olduğunu belirten Yılmaz ,''Mantar üretiminin yapılacağı yer, mantarın verim ve kalitesini arttırır. Sıcaklık, nem ve havalandırma yönünden uygun koşullara sahip yerlerde üretimi yapılabilmektedir. Karadeniz bölgesinin iklimi göz önünde bulundurulduğunda mantar yetiştiriciliği için uygun hava şartlarına sahip olduğu görülmektedir.Bölgemiz şartlarına uygun mantar tohumu (misel) temin edilerek 17 çiftçimizle üretime başlanmıştır.  Yetiştiriciliğini yapmaya çalıştığımız mantar çeşidi, ülkemizde kayın mantarı, kavak mantarı, ağaç mantarı, istiridye mantarı, yaprak mantarı olarak isimlendirilen Pleurotus Ostreatus çeşididir. Pleurotus Ostreatus mantar çeşitleri içerisinde dünyada en fazla yetiştiriciliği yapılan türdür. Düşük sıcaklıklarda meyve oluşturabildiğinden subtropik ve ılıman bölgelerde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. İyi kalitede bir yemeklik mantardır. Bölgemizde kütükler üzerinde uygulama yapılmış olup, gürgen, ıhlamur, kestane, kızılağaç gibi değişik ağaçlar kullanılarak üretim çalışmaları yapılmaktadır.''dedi.
 
 
 





 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI