4.Kademe Dağcılık Antrenörü Emin Ali Kalcioğlu 22-26 Ağustos 2022 de yapılacak olan 17.Verçenik Dağı Şenliği için kalema aldığı efsane dağ hakkında ve dağa tırmanmak için katılacak olan katılımcılara şu bilgileri verdi.
EĞİTİM ŞART
Belli bir eğitim sürecini tamamlanmış dağcılar tırmandıkları dağların tutamak ve basamak durumunu ve eğimini zorluk derecesini belirler ve derece olarak ta numaralandırırVerçenik dağının bu RİZE VE
ÜLKEMİZ ADINA EN ÖNEMLİ DAĞDIR
USTA dağcıların ve daha sonra da TDF'nin onayıyla 3+1'lik derecesiyle isimlendirilmiştir. Türkiye'nin 8. büyük Karadeniz'in de ikinci büyük dağıdır.
Bu nedenle Verçenik dağımız Rize adına ve ülkemiz adına önemli bir dağdır teknik tırmanış gerektiren dağımız ülkemizin en teknik tırmanılan dağıdır bu güne kadar defalarca zirvesine çıkmış Dağcılar hep şunu demişlerdir, Verçenik dağı bacasıyla külahı ile ülkenin en teknik dağıdır ancak bir olay daha vardır ki bu da çok önemlidir. Verçenik dağına yılda kaç kez giderseniz gidin her seferinde ayrı bir değişik havayla karşılar her seferinde ayrı bir cevabı vardır size.
TEKNİK MALZEME ÇOK ÖNEMLİDİR
Teknik malzeme kullanabilirsiniz ama Aladağlar gibi her istediğinizde sikke, friend, takoz kullanamazsınız kaya yapısı çok serttir baca boyunca daralan çatlakta teker teker dağcılarını sevdalılarını kabul eder tırmanışta olduğu gibi iniş iki kat daha önemlidir teker teker inilir.
Her aşamasında çok zevklidir kaç kere doruğuna vardıysam ilk gün gibi heyecanlanırım gerçek bir dağ tırmandığınızı hissedersiniz 10 kere beş bin üstü tırmanmaya bedeldir.
ilk başta tehlikeli gözükse de tekniği iyi bilen dağcılar için hiç sorun değildir yüzme bilen bir kişinin denizde kulaç vurması kadar kolay tekniği bilmeyen içinde yüzme bilmeyen kişi için denizde yüzmek kadar zordur.
VERÇENİK DAĞI MUTLULUK ANLAMI TAŞIR
VERÇENİK DAĞI Eskilerde MUTLULUK anlamına da gelirmiş Üç doruk Varşanba da denir DENİZDEN de gözükebilen 3711 rakımlı tepe en önemli hususlardan biride yıllarca Karadeniz'e gelen teknelere yarenlik yapmıştı eski balıkçılarımız bu tepeye bakara mezgit suların istavrit ağını döker denize.
Kış aylarında daha net gözükür
Verçeniğin üzerine düşen bir yağmur damlacığı üç ayrı parçaya bölünüp üç ayrı coğrafyaya dağılabilir özelliği taşımaktadır Verçenik sadece Rize için değil arkasında Erzurum ispir içinde İkizdere Cimil içinde önemlidir bu yörelere su deposu olarak da hizmet verir üç doruktan oluşan Karadeniz'in hırçın delikanlısı.
ETRAFINDA 20'YE YAKIN GÖLLER VARDIR
Etrafında 20 ye yakın göl vardır bunlar buzul çağından kalan buz dağlarının erimesi sonucu buz dağları yerini göllere terk etmiştir buzul gölleridir bu göllerin hemen hepsini zirveden görmek mümkün kuzeyine güneyinde doğusunda batısında masmavi küçüklü büyüklü göllere bakarken yönünüzü kaybede bilirsiniz iniş rotanızı iyi belirlemelisiniz.
ÇOK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİR DAĞDIR
İniş çıkıştan daha önemlidir daha çok dikkat ister iniş için iki kere yanı iki tam ip boyu ip açılmalı ekip durumuna göre külahta tekrar ip açmak daha emniyetli olur. Güzergahta çakılan sikkeler şimdilik emniyetlidir ancak çekiçle vurulmaması gerektiğini hatırlatırız.
KAMP ALANLLARI VARDIR.
Ana kamp yeri için en elverişli yer adalı göllerin yanıdır adalı gölün derinliği 16 metredir güneyinde bir büyük göl daha var kamp yerinden gözükmez asıl kapılı göl o dur fakat nedense kamp yerindeki göllere kapılı göl derler ama yanlıştır. Kapılı gölün 19 metre derinliktedir (Şenliğimizi şenlendirip onurlandıran milli dalgıçımız Rıza Birkan bu göllerimize dalarak çeşitli incelemeler yaptığına tanık olmuştum yıl 2008 )
Verçenik yayladan itibaren de uzun yıllar zirve yaptık ama çok yorucu oluyor ikincisi göllerin zevkinden mahrum kalıyor insan.
VERÇENİK ULAŞIM:
İkizdere ilçemiz Rize'den 57 km İkizdere Cimil arası 25 km her gün servis minibüsü bulunmaktadır. Cimil Başköy'den Çermeniman yaylası çok kısadır araç ulaşabilir yol düzgündür Çermeniman yaylasından 4 saatlik bir yürüyüşle balıklı göle yada kapılı göl mevkiinde çadır kurulmaya çok elverişlidir
ULAŞIM ÇOK YÖNLÜDÜR :
Rize PAZAR İlçemizden her gün araçlar yolcu taşımaktadır Çamlıhemşin ilçesi ve çat yolu üzerinden ulaşırken zil kaleye uğramayı ihmal etmezsiniz umarım Verçenik yaylasına kadar yol minibüs için uygundur Verçenik yayla çadırlı kap kurmak için çok uygundur hemen kuzey doğusunda Tatos gölleri tarafından da yürüyerek gelmek mümkündür Verçenik yaylada birde kafe pansiyon bulunmaktadır.
Tespitlere göre ilk tırmanış:1960 K. Köst ( Alman – Avusturya .1965 X. Ramis ( Fransız )1972 (18 Ağustos ) Dr. Yılmaz Ergün, Cemil Ergün, Mehmet Balsüzen, Selahattin Öner ( Kaçkar Ardeşen Dağ Sporları ve Turizm Kulübü)böylece tırmanışlar devam eder
KIŞ TIRMANIŞI İMKANSIZ DEĞİL
Kış tırmanışları imkansız değildir. İlk olarak Atlas dergisinin muhabirleri (21 aralık-21 mart)tarihleri arasında çıkmışlardır ikinci olarak TDF Prof. Dr. Ersan BAŞAR ve ekibi. 3 yıl arayla kış tırmanışını iki kez gerçekleştirmiştir.
ZİRVEYE ULAŞNLARDAN PAZARLI DAĞCI DA VAR
2009 yılında da Rize dağcılığı adına en önemli gelişmelerden biride Rizeli Eğitmenlerden ERCAN ATAMAN Liderliğinde pazar ilçemizden KADİR Trabzon ilinden, Çok değerli hocamız arkadaşımız Dr. BURAK KURAL ocak ayında zirveye ulaştılar Verçenik kış zirvesini de yaptılar ancak aynı tarihlere denk gelen komşu ilimizin dağcılık kulübünün geçirdiği çığ faciası ile 10 doğa severin hayatını kaybetmesi üzerine Verçenik zirvesine kış ayında ulaşmış olmalarını önemsemeyip basına duyurmamışlardır bu asıl davranışlarından dolayı bu 3 arkadaşımızı kutluyoruz..
VERÇENİK :GÖLLER DIYARI:
Etrafında Biyolojik çeşitliliği ile de çok zengindir başka hiçbir yerde olmayan bitki örtüsü onlarca değişik çiçek çeşitleri görmek mümkün : kuzey batısında birde Hemşin tepe ve leş dağı vardır ve çok mükemmel bir manzaraya sahiptirler,
Teknik tırmanış içermemektedir yürüyebilen herkese leş Dağı ve Hemşin tepeyi tavsiye edebilirim.
ADI GÜZEL DAĞ
VERÇENİK adını verdiği bir de kulüp vardır RİZE de küçük çocuklara verilen önemli isimler gibi ismiyle büyüyüp ismiyle dem alan bir kulüp Verçenik...
VERÇENİK DAĞCILIK KULÜBÜ
Bu kulüp henüz 17 yaşında olmasına rağmen bu yıl 16. geleneksel tırmanışını yaptı Rizeli halk kahramanımız İPSIZ RECEP ve arkadaşları anısına çok sayıda ülkenin dört bir yanından arayanlar şenliğimize katılmak isteyenler Cumhuriyetimizin savaşçıları adına yaptığımız şenlik faaliyetini tebrik edenler oldu tırmanmak için gelmek isteyenler oldu teknik anlamda eğitim almış lisanslı dağcıları kabul ettik ve tırmandırdık Verçeniğe ait hatıraları yükledik ve geriye yolladık her yıl geleneksel tırmanışımıza imkanlar dahilinde kutlamaya devam edeceğiz.
Emin Ali Kalcioğlu
4.kademe dağcılık antrenoru