DOKTORA ÖĞRENCİSİNDEN “ARTVİN’İN KÜLTÜREL TARİHİNDE TÜRK İZLERİ” KİTABI

DOKTORA ÖĞRENCİSİNDEN “ARTVİN’İN KÜLTÜREL TARİHİNDE TÜRK İZLERİ” KİTABI

EĞİTİM 14.08.2018 13:51:32 157 0
DOKTORA ÖĞRENCİSİNDEN “ARTVİN’İN KÜLTÜREL TARİHİNDE TÜRK İZLERİ” KİTABI

19 Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi Onur Güven, Artvin Valiliğinin katkılarıyla “Artvin’in Kültürel Tarihinde Türk İzleri” adlı kitabını çıkardı.

Hayati Akbaş

ARTVİN- 19 Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi Onur Güven, Artvin Valiliğinin katkılarıyla “Artvin’in Kültürel Tarihinde Türk İzleri” adlı kitabını çıkardı.

Vali Ömer Doğanay’ı makamında beraberindeki İl Milli Eğitim Müdürü Abdulcelil Kahveci ile birlikte ziyaret eden Onur Güven, Yüksek Lisans Tezi kapsamında yaklaşık bir buçuk yılda tamamladığı bilgilerden oluşturduğu kitabı hakkında bilgi verdi.

Bugüne kadar yapılan çalımlarda Artvin’in kültürel dokusuna dair bulguların yeteriz olduğunu tespit ettiğini belirten Güven,” Siyasi açıdan doyurucu bazı bilgiler olsa da kültürel boşluklar göze çarpmaktadır. Elde edilen veriler ışında değişik kavimlere ev sahipliği yapması farklı kültürleri benimseyip günümüze kadar getirmesi, Artvin’in kültürel tarihini zenginleştirmiştir. Tarihsel süreç içerisinde Artvin tarihini incelerken Anadolu’nun Kafkasya ile bütünleştiği bölgenin tarihi anlatım içinde incelenmesi gerekir. Artvin’in tarihi içinde yer aldığı bölge tarihin bir parçasıdır.. Bölgedeki Türk varlığının tarihi derinliği ortaya çıkarılmış ve kadim Türklerden kalma izler belirlenmiştir. Bu durumları göz önüne alarak kitabı hazırladım” dedi.

Vali Doğanay ise önemli bir çalışmaya imza atan genç doktora öğrencisini tebrik ederek, çalışmalarında başarılar diledi.

Artvin ve çevresinin tarih boyunca farklı toplum ve kültürlerin etkisi altında kaldığını belirten Doğanay,” Anadolu’nun Kafkasya ile buluştuğu bir noktada olması ve Kuzey Kafkasya’dan gelen toplulukların göç güzergâhında bulunması nedeniyle stratejik açıdan önemli bir komumdadır. Farklı topluluklara ev sahipliği yapmış olan Artvin’de çok katmanlı bir kültürel yapı söz konusudur.” dedi.

Bir vatandaşın mazisini öğrenmek, atasını/ceddini tanımak hem bir mutluluk kaynağıdır hem de bir gerekliliktir diyen Doğanay, “Bu anlamda bu eser önemli bir çalışma olduğuna inancım tamdır. Temennim Artvin’in tarihi ve kültürünü açıklığa kavuşturacak pek çok çalışma yapılmasıdır. Bu çalışmanın ortaya çıkarılmasında genç araştırmacı kardeşimize ve emeği geçenleri kutluyorum. Bundan sonraki çalışmalarında ve hayatında başarılar diliyorum” diye konuştu.

Öte yandan kitabın basımında Artvin Valiliği katkı sağladı.


Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor