Tarih: 14.07.2013 16:06

DOKAP BÖLGE RAPORU

Facebook Twitter Linked-in




Doğu Karadeniz Turizm Master Planı
 
DOKAP tarafından hazırlan Doğu Karadeniz Turizm Master Planı çerçevesinde Rize ili ve ilçelerinde yapılan araştırmalar neticesinde oluşturulan raporların yapılması için teşebbüse geçilirken,diğer yandan ise, önemli olan yatırımlar içinde projeler üretilmeye çalışılıyor.Rize ili ve İlçelerinin tüm yönleriyle ele alınıp araştırıldığı raporlar incelendiğinde bölgemiz için en önemli sorunKanalizasyon ve Atık toplama dır.DOKAP bu konuda araştırma yapmış ve çözümü için ilgili kurum ve kuruluşlarla çalışma başlatmıştır.Biz öncelikle DOKAP nedir? Hangi konular üzerine çalışmalar yapıyor? Tanıtımını yaptıktan sonra Rize ve İlçeleri için KANALİZASOYON-ATIK TOPLAMA alt yapı konusunda ki,raporun bir ksımını açıklayacağız.DOKAP başkanı eski Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce’dir.Bölge için Valilerimiz,Kaykamaklarımız ve Belediye başkanlarımızla ortak çalışma yapmaktadır.
 
DOKAP Nedir?
 
61. Cumhuriyet Hükümeti Programı’nda, “Önümüzdeki dönemde bölgesel kalkınmada, sosyal adaleti ve insanı merkeze koyan dengeli kalkınma ve rekabet edebilirlik yaklaşımımız sürdürülecektir. Geçmiş uygulamaların temelinde, yurdun her yerinde bölgesel gelişmenin hızlandırılmasına yönelik program ve projelerimizi güçlendireceğiz ve yaygınlaştıracağız. Yeni kurduğumuz bölgesel kalkınma idareleriyle, bölgesel kalkınma projelerimizi süratle halkımıza iş, aş ve refah sunar duruma getireceğiz.” vurgusu yapılmıştır. Bu kapsamda Doğu Karadeniz Bölgesinde (Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon) temel altyapı ihtiyaçlarının karşılanması ve bölgede ekonomik kalkınmanın ve sosyal gelişmenin hızlandırılmasını hedeflemektedir. Bu amaçla 03.06.2011 tarih ve 642 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı kurulmuştur. Anılan KHK ile DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı;
 
a) Bölgelerin kalkınmasının hızlandırılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların proje ve faaliyetlerinin uyum ve bütünlük içinde yürütülmesini sağlayacak eylem planları hazırlamak, bunların uygulanmasını koordine etmek, izlemek ve değerlendirmek.
 
b) Eylem planları kapsamındaki kamu yatırımlarının etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesi için kurumlar arası koordinasyonu sağlamak.
 
c) Eylem planlarının gerektirdiği yatırımlara ilişkin teklifleri ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde hazırlamak, önceliklendirmek ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile Kalkınma Bakanlığına göndermek.
 
ç) Bölgedeki kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen yatırım projelerini izlemek ve değerlendirmek.
 
d) İlgili kamu kurum ve kuruluşlarınca talep edilmesi hâlinde, yatırım projelerinin geliştirilmesine yardımcı olmak, bu sürece gerektiğinde Kalkınma Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslara göre malî ve teknik destek sağlamak.
 
e) Bölge planlarının tamamlayıcılığını ve bütünlüğünü gözeterek, kalkınma ajanslarının ortak ve daha etkili çalışmalarına yardımcı olmak ve bu konularda görüş ve öneriler geliştirmek.
 
f) Bölgelerinin gelişme potansiyeline, sorunlarına ve imkânlarına dair araştırma, etüt, proje ve incelemeler yapmak veya yaptırmak.
 
g) Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları için başta kurumsal kapasite ve beşeri kaynak konuları olmak üzere, Kalkınma Bakanlığının belirleyeceği usûl ve esaslara göre mevcut proje ve programlarla mükerrerlik oluşturmayacak yenilikçi destek programları tasarlamak ve uygulamak.
 
ğ) Kalkınma Bakanlığı tarafından verilecek diğer görevleri yapmak.
 
Hazırlanacak planlar kapsamında yürütülecek faaliyetlerle, su kaynaklarının, tarımın ve çevrenin sürdürülebilirliğin sağlanmasının yanı sıra, kamu yatırımları ve diğer tamamlayıcı nitelikli faaliyetlerin gözden geçirilerek yeniden programlanması yoluyla Bölge’nin topyekûn ve istikrarlı kalkınması hedeflenmektedir.
 
Ülkemizin Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan DOKAP, coğrafi konumu nedeniyle ulaştırma, hayvancılık, balıkçılık, tarım, orman, sanayi ve köklü geçmişi ile doğal ve kültür varlıkları ile turizm açısından önemli konuma sahip bir bölgedir.
 
Proje Bölgesi, 48,256 km² alanda yer alan Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerinden oluşmaktadır. Bölgede toplam yaşayan nüfusu 3 841 474’dur. Proje Bölgesi ayrıca Gürcistan ile sınırdır. Ülkemizin en önemli sınır kapılarından birisi olan Sarp sınır kapısı yine bölgemizde yer almaktadır.
 
DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, kurumlar arası uyum ve eşzamanlılığın sağlanması, öngörülen eylemlerin programlama ve uygulama aşamalarında ortaklık ve işbirliği içinde hayata geçirilmesi, kaynak kullanımında ayrıntılı ve takvimlendirilmiş bir önceliklendirme ile odaklanmanın gerçekleştirilmesi, uygulama hızı, verimi ve kaliteyi artırmayı sağlayacak yenilikçi organizasyon ve finansman modellerinin geliştirilmesine öncülük edecektir. Bölgeyi bir bütün halinde ele alarak, kamu, özel sektör, STK ve yöre halkının, insan odaklı entegre bölgesel kalkınma ilkeleri doğrultusunda ortak hareket etmelerini ve kalkınma projelerine katılım ve sahiplenme düzeyini artıracaktır. İdare ayrıca gerçek zamanlı olarak bölgenin izleme ve değerlendirmesini yaparak gelişmeleri ve varsa aksaklıkları raporlayarak projenin zamanında ve belirlenen hedeflere ulaşılarak tamamlanmasını sağlayacaktır.
 
DOKAP İdaresi Başkanlığı ilk etapta kısa ve orta vadede kamu yatırımlarını bölge öncelikleri dikkate alınarak tamamlanabilmesi için gerekli DOKAP Eylem Planı’nı hazırlayacaktır. Plan döneminde uygulanacak programlarla bir yandan bölgede işgücünün niteliği artırılarak, işgücüne katılma oranı yükseltilecek, diğer yandan özel ve kamu yatırımlarının artırılması ve ekonomik hayatın canlandırılması sonucu bölgedeki toplam istihdam artırılacaktır.
 
RİZE VE İLÇELERİNİN ALT YAPI SORUNU
 
Kanalizasyon
 
Rize il merkezinde kanalizasyon sebekesi yeterlidir. Rize’de belediyelerin büyük bir kısmının kanalizasyonu yetersiz durumdadır. Çaykent, Muradiye,Tunca, Büyükköy, Hemsin ve Yolbası Belediyelerinin kanalizasyon sistemleri bulunmamaktadır.
Çamlıhemsin merkezindeki kanalizasyon sistemi kısmen yeterlidir.
Bu sistemle toplanan atık sular herhangi bir arıtmaya tabi tutulmadan
Fırtına deresine bosaltılmaktadır ki bu ciddi bir çevre kirliliğine yol açmaktadır.İlçenin dıs kesimlerine hizmet verilecek bir kanalizasyon şebekesinin kurulması ise engebeli arazi yapısı ve nüfus yoğunluğunun azlığı sebebi ile uygun değildir.Bu nedenle Çamlıhemsin’in hiçbir köyünde kanalizasyon şebekesi bulunmamaktadır. Fosseptik çukurlar ile sorun çözülmeye çalışılmaktadır.Hemsin ilçesinin genel kanalizasyon sebekesinin projesi tamamlanmıs, ancak daha uygulama gerçeklesmemistir.Gündoğdu, Kendirli, Ardesen, Çayeli, Madenli, Güneysu,İkizdere ve Pazar yerleşimlerinin kanalizasyon şebekeleri yeterlidir. Güneyce,İyidere ve Kalkandere’nin kanalizasyon şebekeler tüm yerleşimi kapsamamaktadır ve yetersizdir. Derepazarı ve Fındıklı’da kanalizasyon şebekesi büyük ölçüde tamamlanmıştır.
 
Atık Yönetimi
Rize ilinde en büyük çevre sorunu olan katı atıklar deniz kenarlarında sahil dolgusu olarak düzensiz depolanmakta ve bu dolgu sahalarından sızan kirli sular karadeniz’i kirletmektedir. Aynı şekilde akarsulara yakın olarak vahşice depolanan katı atıklar ise akarsuların kirlenmesine sebep olmaktadır. İlde atık su arıtma tesisi bulunmamaktadır. Sadece Merkez Belediyesi ve Çayeli Belediyesinin derin deniz desarjı mevcuttur.Pazar belediyesi ise yapım aşamasını sonlandırmak üzeredir. Kıyıda bulunan diğer ilçe belediyeleri atık sularını direkt olarak denize desarj ederken, kıyıdan uzak olan belediyeler akarsulara desarj etmektedirler. Ayrıca akarsulara yakın olan köylerde de çoğunlukla fosseptik çukurları bulunmamakta, köylerde atık sularını akarsulara vermektedirler.
İlde endüstriyel kuruluşolarak faaliyet gösteren Çayeli Bakır İşletmesi’nin
(ÇBİ) derin deniz desarjı mevcuttur. ÇBİendüstriyel atık sularını Karadeniz’e,
275 metre derinliğe desarj etmektedir. Ayrıca ilde bulunan un fabrikaları, Üçel helva fabrikası, Ünye çimento paketleme sanayi ve Sürsan balık unu ve yağı fabrikasının atıksu sorunu bulunmamaktadır. İl genelinde bulunan 200’e yakın Çaykur ve özel sektöre ait çay fabrikalarının üretim sürecinden kaynaklanan atıksu sorunu yoktur.Bu fabrikalar yaşçaydan kuru çay imalatı yapmaktadırlar.
Bölgede yoğun olarak çay tarımı yapılması, bilinçsizce ve aşırı gübre kullanımı, toprağın, yer altı sularının ve yüzey sularının (deniz ve akarsuların) kirlenmesine neden olmaktadır. Eğimi yüksek olan orman alanlarının çay bahçelerine dönüstürülmesi, erozyonu arttırırken beraberinde su kirliliğini de getirmistir.Çamlıhemsin merkezinde üretilen günlük çöpler küçük araçlar ve el arabaları ile toplanmaktadır. Sistematik bir çöp hizmeti verilememektedir. Kuru ırmaklara bosaltılıp üstü malzeme ile kapatılmaktadır. Belirli bir çöp dökme alanı bulunmamaktadır. Alanın tamamının sit alanı olması bu konuda önemli bir sınırlayıcı olmaktadır.Dünya Bankası finansmanlığında ve Çevre Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde pilot bölge seçilen Trabzon ve Rize illerinin katı atık problemini çözümleyecek bir çalısma yürütülmektedir. Trabzon ve Rize illeri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve isletme Birliği, Bakanlar Kurulunun onayıyla kurulmuş olup, kurulan birlik tarafından çalısmalara devam edilmektedir. Projede,toplanan çöplerin transfer istasyonlarında hacimleri küçültülerek biriktirilmesi ve büyük sıhhi taşıma araçlarıyla deponi tesislerine aktarılması ön görülmektedir.
 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —