Doğu Karadeniz'in Çanakkale'si Pazar Şehitlik Köyü

Pazar Ak Parti Pazar Gençlik Kolları Şehitlik Köyü’nde yapımı tamamlanan ve çevre düzenlemesiyle açılışa hazırlanan Pazar Sahil Müfrezesi Şehitlik Anıtını yerinde inceledi.

TEFEKKÜR 18.06.2021 11:51:48 1089 0
Doğu Karadeniz

SERPİL ASAR

PAZAR-Ak Parti Pazar Gençlik Kolları Şehitlik Köyü’nde yapımı tamamlanan ve çevre düzenlemesiyle açılışa hazırlanan Pazar Sahil Müfrezesi Şehitlik Anıtını yerinde inceledi.

Rize İl Özel İdaresi tarafından 2020 Temmuz ayında yapımına başlanan Pazar Sahil Müfrezesinin, 1 Şehitlik Anıtı, 2 Kitabe, 32 Şehit Mozolesi tamamlanmış olup çevre düzenlemesi çalışmaları sürmektedir.

Ak Parti Gençlik Kolları Başkanı Abdurrahman KARAHAN, Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Umut Yıldız, Yeni Seçmen Birim Başkanı Kerem Karahan, ilçe Sekreteri Serpil Asar ve Yönetim Kurulu üyeleri, Gençlik Kolu Şehitlik Köyü Temsilcisi Hamit SAYMAZ, Şehitlik Köyü Dayanışma Derneği Başkanı Osman SAYMAZ ile birlikte Şehitlik Anıtının tarihi önemi hakkında değerlendirmede bulundu.

Pazar Sahil Müfrezesinin, Doğu Karadeniz Bölgesinin Çanakkale’si olarak niteleyen Ak Parti Pazar İlçe Gençlik Kolları Başkanı Abdurrahman Karahan, yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi.

“ Bulunduğumuz noktada gördüğünüz, Kaçkar sıradağlarına uzanan doğal güzelliğinin içerisinde, etrafa dağılmış, bir mezar taşı dahi bulunmayan isimsiz binlerce kahramanın metfun olduğu bu alanda şehitlerimize bir Fatiha okuyup, Vatanın bu diyarında yaşanılanlara kulak veriniz.

Osmanlı İmparatorluğu’nun birinci dünya savaşına girmesiyle 93 harbinde kaybedilen Vatan topraklarının kurtarılması için Erzurum merkezli 3. Ordu ile Sarıkamış harekâtı planlanarak harekete geçildi. Bu plan dâhilinde Rusların elinde bulunan Batum, Murgul, Borçka, Artvin ve Ardahan kurtarılması ayrıca Rus ordusunun arkadan çevrilmesi amacıyla Karadeniz Sahil Cephesi açıldı. 22 Aralık 1914’te Karadeniz Sahil Cephesinde başlayan bu harekât ile Murgul, Borçka ve Artvin kurtarıldı ve son olarak 29 Aralık 1914’te Ardahan Ruslardan alındı ancak Sarıkamış Cephesinde zorlu kış şartları ve Rusların aldığı takviye kuvvetler nedeniyle başarılı olunamadı. Bu yüzden 3. Ordu Tortum-Narman hattına sahil birliklerimiz ise kademeli olarak Arhavi’ye kadar geri çekilmek zorunda kaldı. İkmal ve donanma desteği güçlü olan rus birlikleri, 1915 yılı boyunca yavaşlatılmasına rağmen çoğunluğu gönüllülerden oluşan sahil birliklerimizi 7 Şubat 1916’da Arhavi’deki, 19 Şubat 1916’da Fındıklı Çağlayan Deresi’ndeki savunma hatlarımızdan tekrar geri çekilmek zorunda bıraktılar.

22 Şubat 1916’da Pazar Sahil birliklerimiz şuan bulunduğumuz yeri de kapsayacak şekilde Fırtına Deresi’nin batı yakasında Hamidiye-Handağı köyü hattı boyunca yeniden mevzilenmeyi başardı. Binbaşı Ethem Necdet Bey komutasındaki birliklerimiz güçlü donanma desteğiyle saldıran Rusları yüzlerce şehit verme pahasına uzunca bir süre durdurdular. Mehmetçiğimizin direncini cephede kıramayacağını anlayan Ruslar; 4 Mart 1916’da cephe gerisindeki Pazar’a 4 tabur birlik çıkararak Fırtına Vadisi boyunca Vatan savunması birliklerimizi kuşatmak istediler. Durumu fark eden birliklerimiz yenilgiye uğramamak için Kaçkar dağı eteklerindeki yaylalardan Of İlçesi Baltacı Deresine kadar çekilerek yeni bir savunma hattı oluşturdu.

18 Nisan 1916 tarihinde Trabzon’un işgaline kadar birliklerimiz geri çekilmeye devam etti. 3 Mart 1918’de imzalanan ve Kafkas Cephesinin kapanmasını sağlayan Brest Litovsk anlaşması ile bölgede yeni bir düzen sağlanarak Pazar ilçemiz ve kazaları 10 Mart 1918 tarihinde işgalden kurtuldu. Ağır silahları bulunmayan ve çoğunluğu nizami ordu mensubu olmayan gönüllülerden oluşan birliklerimiz, savunma hattı boyunca yaşanan çatışmalarda binlerce Mehmetçiğimiz şehadete yürümüştür. İsimsiz kahramanlarımızın kabirleri, bölge halkımızın Vatan ve Ecdat sevgisi sayesinde nesilden nesile aktarılarak korunmuştur. Yapılan bu anıt ile Ecdadımızın bu topraklarda yazdığı destanın gelecek nesillere taşınması amaçlanmıştır. Ruhları Şad olsun.. El Fatiha..”

Karahan, 'Yörede yaşayan büyüklerimizin anlattıklarına göre; Şehitlik Köyü Tepesinde yaşanan çatışmalarda yaralanan Mehmetçiğimiz o vaziyette sahile kadar gelebilmiş ve Şehit düşmüştür. Şehidimizin Mezarı Derebaşı köyü girişinde bulunmaktadır. Bu ve bunun gibi birçok yaşanmış anılarımız bulunmaktadır'dedi.

Karahan, Özellikle Genç kardeşlerimizin böylesine kutsal değerlerimize sahip çıkmasını, anıları yaşatmasını arzuluyoruz. Şehitlik anıtımız bölge için çok çok önemli bir eserdir. Emeği geçen Devlet büyüklerimizden ve köylülerimizden Allah razı olsun. Bu vesileyle Al Yıldızlı Bayrağımız için Şehit düşmüş Gazi olmuş bütün ecdadımızı şükranla ve rahmetle anıyoruz”. diye konuştu

Şehitlik Köyü Dayanışma Derneği Başkanı Osman Saymaz yaptığı açıklamada:

“ Eski adı Haku olan Şehitlik Köyümüzde Birinci Dünya Savaşında Şehit olan binlerce şehidimiz yatıyor. Şehitlik Anıtımızın çevresinde mezarlar var bunların yerleri bellidir. Mezarlık bakımları içinde girişimde bulunacağız. Bu anıtın yapılması için yaklaşık 20 senedir mücadele verdik. Bizler burada birçok askeri malzeme, Osmanlı paraları, mermiler, süngülere rastladık. Gerçekten bu anıtın değerini ve Şehitlerimizin değerini bilmemiz lazım. Sahip çıkanlara bugüne gelmesine vesile olanlara teşekkür ediyoruz.”


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI