Trabzon Havalimanından sonra Rize-Artvin Havalimanın yapılması, Lojistik Merkezin bölgeye kazandırılmasının ardından, Rize ve diğer komşu illerin de Samsun ile Sarp arasında demir yolunu uzun yıllardır STK lar dahil yöre halkının da gündeminde olmaya devam ediyor.
Yapımı gerçekleştirildiğine Bölgeye gerek demir yolu gerekse hızlı tren yolu taşımacılığı başta istihdam olmak üzere ekonomik sorunların çözümünde önemli bir ivme kazandıracağı düşünülmektedir.
Proje ihalesi yapılmış olan Erzincan-Trabzon tren yolu hattı ile ÇED raporu tamamlanan Gümüşhane-Tirebolu demir yolunu tamamlayacak olan Samsun-Sarp hızlı tren yolu olmalıdır diyenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır.
Konuyu yıllardır bu sektörde çalışarak emekli olduktan sonrada hizmetine özel şirkette devam eden Rize Pazarlı bürokratımız,İnş.Yük.Müh.Hızlı Demiryolu Yapım Dairesi Emekli Başkanı Mustafa BABAL konunun artı ve eksileriyle kaçkkar53.com sitemize açıklamalar yaparak açıklık getirdi.
yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi.
HÜKÜMET BU KONUYA CİDDİ ÖNEM VERİYOR
Ankara- İstanbul arası başta olmak üzere hızlı tren projeleri başlamış ve hükümetler ciddi önem vererek devlet politikası haline gelmiştir.
Bugüne kadar Ankara- Eskişehir, Ankara- Konya ve Ankara- İstanbul hızlı tren hatları işletmeye açılmıştır. Ülkemizde 2023 Vizyon projelerinde 10.00 km hızlı demiryolu ve 4.000 km konvansiyonel demiryolu yapımı programa alınmıştır. Yük taşımacılığı ise %6’dan %20’ye çıkarılması hedeflenmiştir.
Diğer devam eden birçok demiryolu projesinin yanında, Doğu Karadenize daha çok yaklaşan bizi öncelikli ilgilendiren Ankara- Sivas hızlı demiryolu tamamlanmak üzeredir ve bu yıl işletmeye açılacağı duyurulmuştur. Devamı olan Sivas- Erzincan hızlı demiryolu projesi İnşaatı hızıyla devam etmektedir. Erzincan’a gelecek olan bir hızlı demiryolu, Trabzon- Rize eksenine 180 km yaklaştı demektir. “
DEMİRYOLU HATTI KARADENİZ’DE HİÇ YOKTUR
Demiryolu hatlarımız hep batı-doğu istikametindedir, kuzey-güney istikametinde ise demiryolu azdır. Doğu Karadeniz’de hiç yoktur.”
DEMİR YOLU BÖLGENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEKTİR
Doğu Karadeniz’e güneyden gelecek bir demiryolu, buranın kaderini değiştirecektir. Erzincan’dan Karadeniz’e alternatif demiryolu hatları projeleri çalışılmıştır. Erzincan-Trabzon, Erzincan- Tirebolu, Erzincan-Of-İyidere ve Erzurum-Rize gibi. Karadeniz’e inen bir demiryolu, Trabzon’a, Rize’ye, Giresun’a, Hopa ve Batum’a bağlanması Doğu Karadeniz’i ciddi şekilde kalkındıracaktır. Trabzon- Sarp arası demiryolu ön projesi yapılmıştır.”
LOJİSTİK MERKEZ KONUYU DAHA DA ÖNEMLİ HALE GETİRDİ
İnşaatı devam eden Rize İyidere Lojistik Merkezine demiryolunun bağlanması çok önem kazanmaktadır. Çünkü karayolu ve denizyolunun bulunduğu bir Lojistik Merkezinin demiryolu entegrasyonu çok önemlidir ve olmazsa olmazdır. Aksi takdirde Lojistik kavramı ve işletmeciliği eksik kalacaktır.”
BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYALIM
Sivas-Erzincan demiryolu inşaatı devam ettiğine göre, Erzincan- Doğu Karadeniz demiryolu projesinin peşine düşmeliyiz. Bölgemizin geleceği, ekonomik kalkınması için önemli olan budur.
Karadeniz’den Erzincan’dan bağlanacak olan hızlı demiryolu hattı ile Karadeniz insanı Erzincan’a 1 saatte, Ankara’ya 4,5 saatte ve İstanbul’a 7,5 saatte gidilebilecektir. Yük taşımacılığı açısından değerlendirildiğinde; iç, doğu ve güney illerimizden ve GAP (Güney Doğu Anadolu Projesi) Harran Ovası ve Diyarbakır’dan Karadeniz’e, Lojistik Merkezlerimize, Karadeniz’de sahili bulunan ülkelerine ve limanlarına önemli bir yük-yolcu ulaşım arteri açılmış olacaktır.”
PROJE NASILDIR-NASIL OLMALIDIR?
Doğu Karadeniz için yine önemli demiryolu Projesi ise, Gürcistan Batum’da bulunan mevcut demiryolunun, Sarp sınır kapımızdan girerek sahilden batıya doğru ilerletilerek, Lojistik merkezlerine, limanlara ve Erzincan’dan Doğu Karadeniz’e inecek olan demiryoluna bağlanması projesidir.
Bence bu proje daha önceliklidir. Çünkü bu hat bize mesafesi kısadır, ilk etapta Batum demiryolu Hopa Limanına bağlanır, bu ara sadece 19 km dir, daha sonra Rize İyidere Lojistik Merkezine bağlanır, Trabzon Limanına bağlanır, Erzincan’dan gelecek demiryoluna bağlanır. Böylece hep birlikte doğuya bağlanan bu hat, İpekyolu dediğimiz Gürcistan üzerinden Türk devletlerine, oradan da Çin’e bağlanır. Lojistik merkezlerimiz ve limanlarımızdan da denizyolu kombine taşımacılıkla Karadeniz’e sahili bulunan ülkelere ve Tuna nehrinden iç Avrupa ülkelerine ulaşım yönünden bağlanmış olacaktır.”
BU PROJE İLE BÖLGEDE YENİ BİR İPEK YOLU TARİHİ YAZILACAKTIR
Kısaca Doğu Karadeniz için, öncelikle Batum’dan batıya uzatılarak bölgemizi tarihi İpekyol’una bağlayacak demiryolu projesi ve, bakir bir ulaşım arteri olan Güneyden gelecek demiryolu projesi ile gerçekçi, fizibl, bu yöreyi şaha kaldıracak demiryolu projeleri hayata geçirilmelidir.”
EN ÖNEMLİ ALTYAPI BUNLARDIR
Trabzon Havalimanı, Karadeniz otoyolu, Rize- Artvin Havalimanı, Rize İyidere Lojistik Merkezi ve limanlarımızdan sonra, Bölgemiz için planlamaya alınması düşünülecek en önemli altyapı projeleri bunlardır.”