DOĞAYA 40 ATMACA SALINDI
Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde yaklaşık 40 atmaca düzenlenen törenle doğaya salındı.
Hayati Akbaş
KEMALPAŞA-İlçeye bağlı Köprülü köyünde, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda Kemalpaşa Kaymakamlığı, Kemalpaşa Belediye Başkanlığı, Kemalpaşa Atmaca ve Atmacacılar Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneğinin ev sahipliğinde Hopa, Arhavi, Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Çayeli ile Rize Atmacacılık Derneklerinin katılımlarıyla organize edilen ve bu yıl 6’ncısı düzenlenen geleneksel atmaca halkalama ve salımı şenliği yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Atmaca salımı törenine, Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Kemalpaşa Kaymakamı Mehmet Kemal Akpınar, Hopa Kaymakamı Abdurrezzak Canpolat, Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül AK çiçek, Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü Ahmet Usta, Doğa Koruma ve Milli Parklar Artvin Şube Müdürü Yunus Aydemir, Artvin Avcılar ve Atıcılar Dernek Başkanı Necmi Asuman, Kemalpaşa Atmaca ve Atmaca Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Saim Çakıcı, bazı dernek başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü Ahmet Usta, burada yaptığı konuşmada, Artvin’in Türkiye’deki üç önemli göç noktasından birisi üzerinde bulunduğunu söyledi.
Artvin ve Rize illerimizde Atmacacılık kültürünün bir yaşam biçimi olduğunu belirten Usta, “ Biz bakanlık olarak üzerimize düşen görevleri yaparak Rize ilimizde yaklaşık bin, Artvin ilimizde ise 600 kişiye eğitimler sonunda Atmacacılık sertifikası verdik. Avcılığa değişik bir boyut, değişik bir farkındalık getirmek için bugün bu şenliği yapıyoruz. Yani atmacayı sadece yakalıyoruz, onu tutmayıp geldiği doğaya geri salıyoruz. Üniversiteler işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz atmaca konusunda teknik ayağındayız. 19 Mayıs Üniversitesindeki değerli öğretim üyelerimiz şenliğimize katılıp halkalama çalımlarını yapıyorlar. Halkalamalarını yaptığımız atmacaları tekrar ait oldukları doğaya hep birlikte alımını gerçekleştireceğiz. İlkbahar da geri gelmelerini bekleyeceğiz.” dedi.
-Vali Doruk, “Atmacacılık kültürünün bilinçli olarak yaşatılmasını anlamlı buluyoruz”
Artvin Valisi Yılmaz Doruk ise Atmacacılık kültürünün bilinçli olarak yaşatılması gerektiğini belirterek, “Artvin iline geldiğim yaklaşık 10 gün oldu. Daha önce Trabzon'a gelmiştim ancak Artvin’i daha önce görmemiştim. Artvin’in her bir bölgesinde farklı bir kültürel değere, kendine özgü doğal güzelliklerinin yanı sıra alternatif birçok değere sahip olduğunu gördüm ve çok mutlu oldum. Bugünde ilk kez böylesine farklı bir atmaca halkalama ve salımı şenliğine katıldım. Çok güzel ve anlamlı bir şenlik olduğunu gördüm. Tabiatı seven birisi olarak şenlikte bulunmaktan dolayı son derece mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Geçmişten günümüze aktarılan kültürel değerlerimizi yaşatılmasına katkı yapanları tebrik ediyorum. Bende Artvin valisi olarak bu tür şenliklere katılım sağlamamın yanında her türlü maddi ve manevi desteği vermeye özen göstereceğim. Atmacacılık derneklerimizin yanı sıra üniversitelerimizde bilinçli olarak Atmacacılık kültürün yaşatılmasına sunduğu katkılarını çok önemsiyorum.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından yaklaşık 40 Atamacanın doğaya salınmasıyla şenlik sona erdi.