D.KARADENİZ KUŞLARI KİTABI, BÖLGEDE KUŞLARIN YAŞATILMASINA KATKI SAĞLADI

D.KARADENİZ KUŞLARI KİTABI, BÖLGEDE KUŞLARIN YAŞATILMASINA KATKI SAĞLADI

YAŞAM 29.08.2019 15:17:31 203 0
D.KARADENİZ KUŞLARI KİTABI, BÖLGEDE KUŞLARIN YAŞATILMASINA KATKI SAĞLADI

Editörlüğü Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji ABD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş tarafından yapılan, Doğu Karadeniz Kuşları (Artvin-Rize-Trabzon-Giresun –Gümüşhane) isimli 416 kitap, Orman ve Su işleri Bakanlığı X11. Bölge Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından basımı gerçekleşen kitap büyük beğeni topladı.

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI-RİZE

Kitabın yazar ekibi, Hakan Kahraman, Birol Hatinoğlu ve Taner Şeremet’ten oluşmuş oldu. Kitabın Ön kapak fotoğraflarını ise, bölgenin tanınmış fotoğraf sanatçıları Murat Genç ve Birol Hatinoğlu tarafından çekilmiş oldu.

Kitabın yazar ekibi adına konuşan Hakan KAHRAMAN, “Bölgenin kuş çeşitliliğini etkileyen ve ne zaman hangi kuşları görebileceğimizi belirleyen bir unsurda bölgenin bir göç yolu üzerinde olup olmadığıdır. Ülkemiz Avrasya Afrika arasında en büyük göç yollarından bazısına ev sahipliği yapmaktadır. Bölgemiz göç yollarında çok etkili bir noktadadır. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde en önemli geçit alanı Çoruh Vadisi’dir. İlkbahar ve sonbahar aylarında gerçeklesen göç sırasında, on binlerce göçmen yırtıcı kuş bölgeyi kullanmaktadır. Özellikle sonbahar göçü sırasında vadi üzerinde muazzam bir kuş yoğunluğu görülür. Vadide bu dönemlerde bir gün içerisinde geçen binlerce yırtıcı kuş, gözlemciler için geri çevrilmesi imkânsız bir davetiye sunmaktadır. Göçün en yoğun olduğu tarihle, 20 Ağustos ile 20 Ekim arasıdır. Ayrıca ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde Doğu Karadeniz sahilli su ve kıyı kuşları açısından oldukça zengin bir bölgedir. Keza soğuk kış günlerinde, başta Boz Ördek, Sibirya Kazı, Sütlabi, Altın Göz, Tarak Diş, Büyük Kumkuşu, Terek Düdükçünü, Küçük Altın Yağmurcun gibi su kuşları olmak üzere çok sayıda kuş türünü görmek mümkündür. “Doğu Karadeniz Kuşları” adlı kitabımızın ana hedefi; alanları korumak, yörede yaşayanlar başta olmak üzere insanların doğaya olan ilgisini arttırmak, bölgemizdeki eko turizmi ve kuş gözlemciliğinin geliştirilmesi için katkı sağlayabilmektir. Kuşlar, doğa annemizin güzel çalgıcılarıdır. Onları sevelim, tanıyalım ve koruyalım. Bu kitap, Türkiye’de Kızılbaşlı Kirazkuşu “Çinte”’nin ilk ve tek kaydı gibi Kuzey Kamışçının, Sarıkaşlı Çıvgın, Küçük Mukallit, Sibirya Kazı, Dağ Horozu dahil, Doğu Karadeniz’den 338 kuş türünün kısa tanımları, dağılım haritaları ve aylık dağlım grafikleri ve habitat bilgileri ile bölge için bir ilktir. Tür sayısı her geçen gün artmaktadır. Son birkaç aylık yazım sürecinde listeye eklenen 3-4 tür gösteriyor ki kitabın basımı birkaç ay daha gecikse sayı 350’lere doğru gidecektir. Amatör doğa fotoğrafçılığıyla başlayan tanıyıp sevdikçe koruma yolunda doğa sevgisiyle yoğrularak gelinen noktada biyolog, ornitolog gibi sıfatları olmayan sade vatandaşımızın da bilime önemli katkılar yapacağının önemli bir göstergesidir. İlim Giresun, bölgem Karadeniz ve ülkem Türkiye adına Hakan Kahraman, Birol Hatinoğlu ve Taner Şeremet’i tebrik ediyorum. ”dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI