Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak hayvana en az acı verecek şekilde kesmeleri, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi ile kesim yapacak kişilerin eğitilmesine ilişkin tedbirlerin alınması amacıyla bir tebliğ yayımladı.
Buna göre, vali veya görevlendireceği bir yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında çeşitli kurumların temsilcisinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonunu oluşturulacak.
Komisyon, şehirlerde ihtiyacı karşılayacak sayıda ve büyüklükte kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis edecek ve kurbanların toplu kesim yerlerinde kesmeleri için tedbir alacak.
İl ve ilçelerde hazırlanan kurban satış ve kesim yerleri, 24 Eylül Çarşamba gününden itibaren Kurul ve Komisyon üyesi kurum ve kuruluşların web sitelerinde yayınlanacak. Kurban ibadetinin bir yardım toplama kampanyası olmadığı, kesimsiz kurbanın veya kurban yerine yardım yapmanın kişiyi kurban borcundan kurtarmayacağı hususunda bilgilendirme yapılacak.
Kurban olarak satın alınacak hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu, nakil belgesi olan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmesi, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmesinin önlenmesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanların tercih edilmesi gerektiği konusunda vatandaşlara bilgi verilecek.
Komisyon, cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimi yapılmaması, atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmaması için de gerekli tedbirleri alacak.
Tebliğde, hayvanların nakline, salgın hastalıklara ve hayvan satış yerlerine yönelik önlemlere ilişkin hükümlere de yer verildi.
Timertürk