DESTEKLEME GERÇEKTEN KALKTI MI ?

GENEL MÜDÜR SÜTLÜOĞLU AÇIKLADI

YÖREDEN HABER 31.07.2013 16:50:50 58 1
DESTEKLEME GERÇEKTEN KALKTI MI ?


Son günlerde bazı yayın organlarında yapılan Çaykur ve Çay sektörünü yıpratma hareketlerine karşı Çaykur bir açıklama yaptı.


Son birkaç gündür özellikle sosyal medyada ve bazı yöresel haber sitelerinde yer alan ve çay müstahsilinin bugüne kadar almış olduğu yaş çay destekleme priminin yeni çıkmış olan bir kararname ile bu yıldan itibaren tekrar ödenmeyeceği haberi “Sonunda Bu Da Oldu” “Çay Müstahsiline Büyük Şok” başlıkları altında yayınlandı.
 
Doğal olarak tek geçim kaynağı çay olan binlerce müstahsil bu haber karşısında tedirgin olduğunu ifade etti. Acaba haber gerçek miydi? Hükümet çay müstahsilinin destekleme primini elinden gerçekten almış mıydı? İnternet sitelerindeki haber gerçeği ne kadar yansıtıyordu?
 
Bu soruların cevabını en yetkili ağız olan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu verdi. Sütlüoğlu yapmış olduğu yazılı açıklamada şöyle yanıtladı.

Bazı basın yayın organlarında “ çaya yapılan destekleme ödemesi kaldırıldı” şeklinde haberlere yer verilmiş olup bu haberler doğru değildir. Çayda uygulanmakta olan kilogram başına 12 kuruşluk destekleme,  geçmişte olduğu aynen devam etmektedir.

Bilindiği üzere 8 Nisan 2013 tarihli ve 28612 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2013/4463 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tüm tarım ürünlerine ilişkin Tarımsal Desteklemeler belirlenmiş ve bu kararnamenin 3/2 nci maddesinde sayılan ürünlerle birlikte çayın da “tarımsal veriler ve uydu görüntüleri kullanılarak belirlenecek verim değerine göre” destekleneceği öngörülmüş, 3/3 üncü maddesinde de her ürüne yapılacak destekleme miktarı bir liste halinde verilmiş ve çaya kilogram başına 12 kuruş destekleme yapılacağı belirtilmiştir.

30/07/2013 tarihli ve 28723 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2013/5131 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile de yukarıda belirtilen Bakanlar Kurulu Kararının 3/2 inci maddesinde değişlik yapılmak suretiyle; sektörümüz için bir sınırlama anlamına gelen ve geçmişte yakınmalara sebebiyet veren ”tarımsal veriler ve uydu görüntüleri kullanılarak belirlenecek verim değerine göre”  kriterlerine göre desteklenecek ürünler kapsamından çay çıkarılmıştır. Bir diğer söyleyişle, bu sınırlamalar çay desteklemesi için geçerli olmayacaktır. 

Çayda kilogram başına 12 kuruş destekleme yapılacağına ilişkin 2013/4463 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 3/3 üncü maddesinde herhangi bir değişiklik yapılmamış olup, desteklemenin hukuki dayanağını oluşturan bu madde halen yürürlüktedir. Yapılan değişiklik çay üreticisinin işini kolaylaştırmaya dönük teknik bir düzenlemedir. Bu düzenlemenin içeriğini anlayamadan ve herhangi bir yetkili ile de temas kurmadan yapılan ” çayda destekleme kaldırıldı” şeklindeki haberler tümüyle gerçek dışıdır.

 

Anahtar Kelimeler:
saim
31.07.2013 17:45:47
yıpratmayın çayjuru

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI