Dekan Prof. Dr. Fatih Seyis’den açıklamalar

Pazar'ı marka şehir yapmak için çalışıyoruz.

RÖPORTAJ 7.06.2013 19:18:18 512 5
 Dekan Prof. Dr. Fatih Seyis’den açıklamalar



Pazar Meslek Yüksekokulunun Ziraat ve Doğa Bilimler Fakültesi olmasından sonra akademik düzeyde çalışmalara hız verildi.


Şu an Meslek Yüksek Okulu olarak devam eden Eğitim kurumuna seneye Ziraat ve Doğa Bilimler Fakültesi dâhil olacak ve 2 bölüm için alınacak 80 öğrenci ile eğitim ve öğretime devam edilecektir. Pazar Ziraat ve Doğa Bilimler Fakültesi dekanı Prof.Dr. Fatih Seyis bir yandan fiziki, diğer yandan ise akademik kadro hazırlamaya hız verirken, diğer yandan da öğrencilerin sorunlarıyla da yakından ilgileniyor.Adeta bir baba şefkati ile öğürencilere kol kanat germeye çalışıyor.
Dekan Prof.Dr.Fatih Seyis yoğun çalışmalarına rağmen yeni yayın hayatına başlayan kaçkar53.com sitemize açıklamalarda bulundu.


İDARECİLİKTE TECRÜBEM VAR.
Prof Dr. Fatih Seyis ” 44 yaşındayım. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörümüz Prof.Dr. Arif Yılmaz bizi bu göreve layık gördü. ”Diyerek açıklamalarına devam eden Prof.Dr. Seyis ”Ben Yozgat Bozok Üniversitesinde görev yapıyordum. Orada bulunurken de Meslek Yüksekokulu idareciliği görevim vardı. Bizim o dönemden bu döneme yaptıklarımız ortadadır. Yapacaklarımızın da aynı zamanda teminatıdır. Bu bir ekip işidir. Bu ekip bizde var. Buraya gelmeden önce ben okulla ilgili bilgiye sahiptim. Hep olumlu düşünceler içinde oldum. Ve de yanılmadım. Pazar Ziraat ve Doğa Bilimler Fakültesi her ne kadar Pazar’da kurulmuş olsa da, tüm bölgeyi kapsayan bir fonksiyon üstlenmiştir. Biz bunun bilinci içindeyiz. Üzerimizde sadece Pazar’ın değil, tüm bölgenin sorumluluğu vardır. Bize güvenenleri mahcup etmemek için çalışmak zorundayız. Ülkemizde Ziraat Fakültelerinde yeniden yapılanma var o yüzden bizim sadece Ziraat değil, Doğa ile de ilgili çok önemli görev ve sorumluluklarımız vardır. Pazar ilçesine, Rektörümüze ve Başbakanımıza ilçeye ve bölgeye böyle önem arz eden bir Fakülte kazandırdığı için teşekkür ediyoruz. YÖK şua an Tarla bitkileri, Tarım ürünleri bölümlerinin açılmasına izin verdi. Peyzaj bölümü de önemlidir. Buna daha sonra Rektörümüz karar verecek. İstişare içindeyiz.

FAKÜLTE PAZAR’A NE KAZANDIRIR.
Fakülte yöremiz için büyük şanstır. İyi bir çalışma ile Rize-Gümüşhane-Artvin ve diğer illere de hitap edecek konuma gelebilir. Okul olarak ben gelmeden de zaten çok başarılı Meslek Yüksekokuluydu. Son dönemde yetişen süs bitkileri için Üretici belgesi, fidancılıkta da aynı buna bağlı, kivi test ve teşhis belgesi alan tek Yüksekokuldur. Biz yeni projeler üretiyoruz. Yerel meyvelerin toplanması ve tespiti projesi bizim için önemlidir. Ahududu, böğürtlen, kivi, karalâhana bölge için bir şanstır. Benim doktoram Karalâhana üzerinedir. Yöre olarak belki garipsenecek ama ben bu iş için doktora tezimi yaptım. Şalgam var. İki beyaz ve kıvırcık lahanadan yağ elde ediliyor. Hayal falan gelmesin, biz bu projeyi ele alacağız. Mavi Yemiş araştırma Merkezi oklumuza bağlı hocalar tarafından kuruldu. Ve hocalarımız bu yerde de görev yapıyorlar. Rektörümüz okulumuza çok önem veriyor. Hergün çalışmalar hakkında bilgi alıyor. Kokulu üzüm var. Meyve kabuğu tescil için çalışma var. Bu sene 40+40 öğrenci daha okulumuza yöremize yeni öğrencilerimiz katılacak. Hep birlikte yeni gelecek öğrencilerimize kucak açmalıyız. İlçenin tanıtımı için özellikle ilk yılımızda çok önemlidir. Pazar’ın önü açılacaksa bu burada kurulu bulunan Ziraat ve Doğa Bilimler Fakültesinin yaşaması ile ilgilidir. Pazar da bu potansiyel var. Ben o yüzden görev tevdi edilince kabul ettim.

PAZAR HALKINA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR.
Pazar halkı bu öğrencilere sahip çıkması gerekir. Düşünün bundan beş sene sonra en az ikibin öğrenci ilçede bulunacak. Bunun ne denli bir potansiyel olduğu ancak yaşanınca görülecek. Öğrencilerin sosyal ve kültürel bütün ihtiyaçları ilçe de karşılanacaktır. İlçe daha çok tanınacak. Ve sosyal boyutu da o oranda artacaktır. Belli mi olur. Belki de göç bu sefer geriye dönüşle yeniden başlayacaktır. İhtiyaca binaen yeni iş sahaları ve yerleri açılacaktır. Köylerde tarım cazip hale gelebilir. Biz okul olarak her köyü tarayıp ürünlerimizin hangi bölgede daha verimli olabileceğini tespit edip oranın halkına üretim için destek olacağız. Bu bölgede Çay olmazsa olmazlar arasındadır. Türkiye yeniden Tarım havzalarına bölünüyor. Bu havzaların Biri de ve en önemli yeri Rize’dir. Artvin de dâhil ama o konumuz dışındadır. Yöremiz Tıbbı ve Aromatik yönünden çok zengin bir yapıya sahiptir. Ülkemizde ender olan içilecek sularımız var. Bizim bölgede sağlıklı sular çok fazladır. Hatta sağlıksız suyumuz yok denecek kadar azdır. Yani hepsi içilecek durumdadır. Fırtına vadisinde farklı akademik kişiler farklı çalışmalar yapıyor. Organik Tarım havzasının en geniş alanı bizdedir. Çay konusunda Üniversite-Çaykur, Özel sektör ve akademisyenler ortak çalışma yapmalıdırlar. Araştırmalarımıza göre çay tohumunda % 30 yağ maddesi var. Üretim yapılabilir. Bu büyük bir projedir. Bizlerde büyük düşünmek zorundayız. Uzun vadede olabilecek bir çalışmadır. Meyve ağaçları nasıl ki çelikle üretiliyorsa çay da tohumla değil Çelikle üretilebilir. Okulumuzda şu an altı akademisyen var. Fakülte kurmakla işler bitmiyor. Sosyal İmkânlar, alt yapı gibi önemli çalışmalar zaman geçirilmeden yapılması gerekir. Yurt çalışması var. Bir an önce sonuçlandırılması gerekir. Kısa ve uzun vadede neler yapılır. Projeler yapılıp yol haritası belirlemek gerekir. Üniversite vakfının da faydası olacaktır.

AKADEMİK ÇALIŞMALARA ÖNEM VERİYORUZ.
Meyve laboratuarı, biyoteknoloji laboratuar çalışmalarımız var. Maddi boyutu belki biraz fazladır ama olmazsa olmazlarımız arasındadır. Ve de kurulması gerekir. Tıbbı ve Aromatik bitkiler ve hoş kokulu ürünlerin içinde en önemlisi kudret narı, ekinize bölgemizde bizde var. Televizyonlarda her gün reklamları yapılıyor. Biz bunları değerlendirip pazarlayamıyoruz. Onun çalışmalarına başladık. Bölge olarak geç kalmadan organik tarım yapısına geçmemiz lazım. Geç bile kaldık. Özel sektörün bu konuda bir çalışması var. Bunun hayata geçmesi lazım. Çay’ların mutlaka ruhsatlandırılması gerekir. Üretici bilinçli yönlendirilmezse onlarda kendi imkânlarıyla tedbirlere başvuruyor. Organik Çay hemen olmuyor. Toprağın en az beş sene dinlendirilmesi gerekir. Toprak tahlilleri farklı birimlerde yapılıyor. Sonuçları devamlı kontrol altında tutuyoruz.

MEZUN OLANLARIN İŞ BULMA SORUNU OLMAZ.
Bu çok önemlidir. Okulumuzdan mezun olanların iş sıkıntısı olmaz. Bu düşünce yanlıştır. Ben Ziraat Fakültesi tarla bölümünden mezun oldum. İnsan günde üç öğün yemek yer. Ve bu hayat sürdüğünce de devam eder. Tarıma göre de sanayi geliştirilmesi gerekir. İş bulamama riski yok. İlla devlet kapısına yapışmak gerekmez. Özel sektörde yetişmiş elaman sıkıntısı çekiyor. Siz donanımlı olduktan sonra iş hazırdır. Başka bölümlerden mezun nice gençler işsizdir. Buna ne demek gerekir. Demek iş kişinin donanımı ve çalışma azmi ile ilgilidir. Okullar öğrencilerle yaşar. Onlar varsa bizde varız. O yüzden İlçe halkının bu işe sarılması gerekir. Tercih yapmak isteyen öğrenciler ülkemizin her yanından bize telefonla okulu soruyorlar. Bizde bilgi veriyoruz. Okulumuza sadece yöre gençleri gelmiyor. Ülkenin her yanından gençler kız ağırlıklı olmak üzere erkekler de geliyor.Tanıtım için yerel basın çok çalışıyor.Bizde site kurduk.eksiklerimiz tamamlandığında öğrencilerimi neler yaptıklarımız bu siteden takip edeceklerdir.

ÇALIŞMA ALANIMIZ YETERLİDİR.
Üçbin süs bitkimiz var. Pazar Belediyemiz talip oldu şehrin belirli yerlerine dikim yapıyor. Yerli patent süs bitkisi kullanıyoruz. Diğer belediyelerimiz ve özel işletmelerinde talebini karşılayacak durumdayız. Kivi bahçelerimiz var. Kokulu üzüm, böğürtlen, kuşburnu, süs bitkileri, kamelya, açelya, limonlarımızı 500 m2 kapalı sera ve 35 dönüm açık alanımızda üretiyoruz. Ben ve diğer öğretim üyesi arkadaşlarım öğrencilerimle çizmeleri giyip tarlaya girip çalışıyoruz. Arge çalışması da yapılması gerekir. Onun için planımız var. Doğa Bilimleri ismi bizim için önemlidir. Ayder gibi Turizm bölgemiz avantajımızdır. Burada kongre turizmi yapılması gerekir. Geç kılınmıştır. Programa alındığını öğrendik. Ve çok mutlu olduk. Ayrıca bizde Uzay Bilimleri ve Meteoroloji mühendisliği bölümleri teklif ettik. Büyük düşünmek gerekir. Derelerimizde alabalık türleri var. Hiçbir yerde bölgemizde olduğu kadar tür yoktur. Fırtına ve İkizdere havzalarında endemik bitkiler çok. Dünyada ilk defa rastlanan türleri hocalarımız tespit ettiler ve üzerinde çalışıyorlar. Yalnız şikâyetimiz de var. Bir önce gittiğimiz yere daha sonra tekrar gidince inşaatların yapıldığına da şahit oluyor ve üzülüyoruz. Bu saatten sonra mazeret üretemeyiz. İmkânlar kısıtlı olsa da alan ve ekip olarak hazırız.

YÜKSEK OKUL DERNEĞİ VE PAZAR BİZLE BERBERDİR.
Pazar Meslek Yüksek Okulu derneğimiz var. Onları tebrik ediyorum. Ellerinden ne geliyorsa bize, dün olduğu gibi bugünde sahip çıkıyorlar. Pazar Belediyesi başkanı ve çalışanları, sivil kuruluşlar da aynı şekilde yardımcı oluyorlar. Kısaca Helva yapımı için malzeme hazır. Bize sadece bunu yapmak düşüyor. Pazar zaten geçmişi ile Marka şehirdir. Biz de hedefi ilerilere taşımak için görev aldık. Herkese saygılar sunuyorum.”dedi.
 

Anahtar Kelimeler:
koray genç
7.06.2013 22:43:35
pazara fakülte pazar için çok ama çok büyük bi kazanç fatik seyis dekanımızda pazarımıza umarım hayırlı olur allah utandırmasın başarılarının devamlı olması dileğiyle

sebahattin
8.06.2013 15:24:25
hocam allah yolunu açık etsin

erol
8.06.2013 15:24:59
pazar için hayırlı olsun

temuroğlu
8.06.2013 18:01:36
pazarda ziraat ve doğa bilimleri fakültesinin açılması çok önemlidir ve ilçeye sosyal ve ekonomik kazanç sağlayacaktır. ancak fakülte açmak yeterlimi dır... elbet ki hayır. alt yapı hazırlanmalı. açılacak bölümlere öğrenci alınabilmeli ve bu öğrenciler yurt ve pansiyon gibi, kalabilecekleri yerler bulabilmeli vede rahat etmnelidır. yoksa öğrenci gelmez. ha! yüksek okulun arıcılık bölümü vardı. ne oldu? neden öğrenci alınamıyor? yoksa diğer bölümlerde aynı mı olacak?

ardeşenli
27.08.2013 14:29:37
sayın hocam , dekanlık göreviniz ,hem size ,hem de bölgeye hayırlı olsun. eminim ki; büyük katkılarınız olacaktır. bu çok sevindirici haber.

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI