DEĞİŞEN DÜNYADA GENÇLER VE RUH SAĞLIĞI

DEĞİŞEN DÜNYADA GENÇLER VE RUH SAĞLIĞI

SAĞLIK 26.10.2018 09:10:13 78 0
DEĞİŞEN DÜNYADA GENÇLER VE RUH SAĞLIĞI

Ergenlik ve yetişkinlik döneminin ilk yılları birçok değişimin yaşandığı, okulların değiştiği, gencin evden ayrılıp üniversiteye ya da çalışma hayatına başladığı bir yaşam dönemidir

Hayati Akbaş

ARTVİN-Ergenlik ve yetişkinlik döneminin ilk yılları birçok değişimin yaşandığı, okulların değiştiği, gencin evden ayrılıp üniversiteye ya da çalışma hayatına başladığı bir yaşam dönemidir. Genç için heyecan verici bir dönem olduğu gibi, yoğun stres ve endişe yaşadığı zaman da olabilir. Bu yoğun kaygı ve endişe fark edilmez ve uygun şekilde ele alınmazsa ruhsal bir bozuklukla sonlanabilir. Çevrimiçi teknolojilerin yaygınlaşan kullanımı şüphesiz birçok yararı beraberinde getirmektedir. Ancak gece-gündüz fark etmeksizin herhangi bir zamanda sanal ağlara bağlı olma yaygınlaştıkça gençlere ek baskılar da getirmektedir. Ayrıca birçok genç çatışmalar, doğal afetler ve salgın hastalıklar gibi acil durumlardan etkilenen bölgelerde yaşamaktadır. Özellikle bu koşullarda yaşayan gençler ruhsal bozukluklara karşı savunmasızdırlar.

Tüm ruhsal bozuklukların yarısı 14 yaşına kadar başlamakla birlikte gençliğin bu çalkantılı döneminde saptanamamakta ve dolayısı ile tedavi edilememektedir. Depresyon, ergenlerde hastalık ve sakatlığın üçüncü önde gelen nedeni iken intihar, 15–19 yaş arası gençlerde ikinci en sık ölüm nedenidir.

Gençler arasında alkol ve madde kullanımı birçok ülkede büyük bir endişe kaynağıdır. Bu maddelerin kullanılması kişinin kendisini kontrol edebilmesini güçleştirir. Bu da güvenli olmayan cinsellik ya da madde etkisinde taşıt kullanma gibi riskli davranışları artırır. Yeme bozuklukları da bir diğer önemli sorundur.

Bu nedenle günümüz dünyasının zorluklarıyla baş edebilmek için gençlerin mümkün olan en erken yaşlardan itibaren zihinsel “dayanıklılık” sağlamasına yardımcı olmak gerekmektedir. Ergenlerin sağlığını korumaya ve geliştirmeye yönelik girişimlerin faydalarının sadece ergenlerin sağlığı ile sınırlı olmadığını gösteren kanıtlar giderek artmaktadır. Bu faydalar hem kısa hem de uzun vadede kendini göstermektedir. Sağlıklı genç erişkinlerin iş gücüne ve çalışma hayatına, ailelerine ve dahil oldukları topluluklara, sonuç olarak toplumun bütününe daha büyük katkılarda bulunabilmeleri önemli toplumsal ve ekonomik faydalar sağlamaktadır.

Hopa Toplum Sağlığı Başkanı Doktor Mehmet Seker ' Gençlik döneminde sağlıklı davranışları teşvik etmek ve gençleri sağlık risklerinden daha iyi korumak için adımlar atmak, yetişkin dönemdeki sağlık sorunlarının önlenmesi ve ülkelerin gelecekteki sağlığı ve gelişmesi için kritik öneme sahiptir.' ve Ruh Sağlığının gençler üzerindeki önemine değindi.

Hopa Toplum Sağlığı Merkezi olarak Dünya Ruh Sağlığı günü kapsamında ve ekim ayı boyunca devam etmekte olan etkinliklerimiz kapsamında bugün Çoruh Üniversitesinde gençlerle birlikteydik.Hopa Devlet Hastanesi Psikoloğu Aysun Selimoğlu Özyılmaz'ın sunumlarıyla eğitimimizi gerçekleştirdik.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI