Çölyak Hastalığı Farkındalık Haftası Etkinlikleri

Çölyak Hastalığı Farkındalık Haftası Etkinlikleri

SAĞLIK 4.06.2024 10:59:00 172 0
Çölyak Hastalığı Farkındalık Haftası Etkinlikleri

9-15 Mayıs Dünya Çölyak Haftası etkinlikleri kapsamında; Müdürlüğümüze bağlı merkez ve ilçe hastaneleri, ilçe sağlık müdürlükleri, toplum sağlığı merkezleri ve entegre hastanelerimizdeki sağlık personellerimiz tarafından konuya dikkat çekmek amacıyla hizmet içi eğitimler, okul eğitimleri ve halkı bilgilendirme çalışmaları yapıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü yaptığı açıklamada özetle şu ifadelere yer verdi:

"Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan glüten isimli proteine maruz kalma sonucu gelişen, kronik, immün aracılı bir ince bağırsak enteropatisidir. Dünya çapında gün ve haftalar ile farkındalık çalışmalarıyla konuya dikkat çekilmektedir.

Çölyak hastalığında etkin olduğu bilinen tek tedavi, glutenin ömür boyu diyetten çıkarılmasıdır. Glütensiz diyet uygulanmasındaki amaç, hastalığın var olan semptomlarını kontrol altına almak, hastaların yaşam kalitelerini arttırmak ve hastalıkları ile ilgili komplikasyonların oluşmasını önlemektir.

Özellikle çölyak hastalığında erken tanı çocuklarda büyümenin yakalanmasında, uzun dönem komplikasyonlarının önlenmesinde önemlidir."


1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI