Çoban, gitmeyince darılıyorlar:

Rizeli Çoban’a komşuları “benim tarlama gel” diye çağrıda bulunuyor.

YÖREDEN HABER 5.05.2020 15:01:03 174 0
Çoban, gitmeyince darılıyorlar:

ALİ AKYILIDIZ (Kaçkar53.com)

PAZAR-Yaklaşık 15 yıldır 900 baş Koyun ve Keçi hayvanı besleyen, aynı zamanda Çoban bulamayınca da kendisi çobanlık yapan Rizeli Mehmet Telatar’a, “Koyun ve Keçilerin Çay Tarlalarına Zararı Varmı?” Diye soran gazeteci Ali Akyıldız’a, yaptığı açıklamalarda “ Kesinlikle yoktur. Arazi sahipleri özellikle “benim tarlama gel” diye çağrıda bulunuyor. Koyun ve keçilerim burada çaylığı yabani otlardan da temizliyor. Çay yaprağı acı olduğu için yemiyor” dedi.

Rize’nin Pazar İlçesi Cumhuriyet Mahallesinde 900 baş keçi ve koyunu, kış aylarında Mahallesinde bakan ve Mayıs ayında yaylaya çıkan Mehmet Telatar’a, Çay zamanı komşuları kendi tarlalarına gelmesi için çağrıda bulunuyorlar. Bunun nedenini kendisine soran Ali Akyıldız’a açıklamalarda bulunan Telatar,

'TARLALARA ORGANİK GÜBRE ÜRETİYOR'.

Keçi ve koyunlar yaklaşık 1 saat için Katı ve Sıvı dışkıları hayvan gübresi olarak araziye bırakarak oranın organik gübresini de temin etmiş oluyor. Bu gübre Kimyasal gübreden çok daha iyidir. Bunun ne kadar faydalı olduğunu bildikleri için komşular devamlı kendi arazisine davet ediyor. Bende onların kalbini kırmamak için her gün bir başka tarlaya giriyorum. Girmesem bana kızıp darılıyorlar. Bıraktığı dışkılar organik gübre olunca o yıl çay ve diğer sebzelerde verim de yüksek oluyor.

'YAYLA YOLLARINA GİDERKEN YOLUMU KESİYORLAR'.

900 a yakın küçükbaş hayvanım var. Bu sene yaylalarda kar çok olduğundan, çıkışımız gecikti. Birde Koronavirüs salgını, ardından Ramazan derken işimiz uzadı. Yaylaya çıkarken konakladığımız yerlerin sahipleri yolumu kesip “benim arazime gel” diyorlar. Sen de işini göre ben gelinceye kadar mallara çobanlık ederim diyorlar. Bundan 5 sene evvel yaylaya çıkarken Çamlıhemşin bölgesi o zamanlar daha organiğe dönmemişi. O yüzden Koyun ve Keçi gübresi için yolumu kesiyorlardı. Ağaç dallarını keserek koyunların akşam yatacak olduğu yerlere seriyorlar ve yattığında pislesin bizde onu tarlaya dökelim ve gübresinden istifade edelim. Benim Yaylaya çıkacak olduğum zamanı kolluyorlar. ” ifade etti.

Gübrenin Yararları ;

1. Bitkilerin gelişimi için gerekli besin maddelerini sağlar,

2. Toprağın yapısını tarıma uygun hale getirir,

3. Toprağın fiziksel,kimyasal ve biyolojik özellilerini düzenler,

4. Toprağın su tutma kapasitesini artırır,

5. Uygulandığı topraklar daha kolay tava gelir ve işlenmesi kolaylaşır,

6. Zengin mikro-organizma kaynağıdır. Toprakta biyolojik değişimlerin hızlandırılmasını sağlar.


Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor