Ciha Kalesi hikayesi merak ediliyor

Rize'nin tünelden bu yana tarihi mekanları Kız Kalesi,Ciha Kalesi,Zil Kale ve Kale-i Bala hikayesi turizm için çok önem arzediyor.

YAŞAM 9.07.2024 18:10:00 416 0
Ciha Kalesi hikayesi merak ediliyor

CIHA KALESİ HİKAYE BEKLİYOR.

Ciha lazcada kale anlamına gelmektedir.Pazar-Hemşin Vadisi üzerinde bulunan Kale,İlçe merkezine 11 kilometre,Rize-Artvin Havalimanına 15 kilometre uzaklıktadır.

14.yüzyilda cenevizliler tarafından inşa edildiği bilinen CIHA,yapısal olarak dairesel bir alana sahip olup,kalenin giriş kapısı iki kule ile desteklenmiştir.CIHA,eski bir ticaret merkezi olan Pazar(atina)’dan,Anadolu'nun içine uzanan tarihi ipekyolu güzergahı üzerindeki diğer Kız Kulesi,Zil Kale ve Kale-i Bala ile gözetleme ve dumanla haberleşme amacıyla yapılmıştır.

Restorasyonu İl Özel İdaresi,Çevre düzenlenmesi Spor Toto Teşkilat Başkanlığınca yapılmıştır.

Kale’de bulunan Kafeterya köy muhtarlığına tahsis edilmiştir.Hergün ortalama 30 araç kaleyi ziyaret için geldiği bu tarihi yerdeki kafe de ise Çay ve diğer içecekler,yiyecekler İlçe merkezindeki isyerleri ile hemen hemen aynı durumdadır.

 Bakımı,temizliği bu işletme tarafından yapılıyor.

Biraz sıkıntı çekmelerine rağmen hizmette kusur yapmıyorlar. Bayan erkek tuvaletler ve mescit tertemiz vaziyette olup,kalenin çevresi de hergün bakımdan geçiyor.Bugün ziyaret ettiğimiz kalede bulunan misafirlere sorduğumuz “memnunmusunuz” sorusuna “evet” cevabı yeni kurulan yer için,bizi ilerisi için memnun etti.

Kız Kalesi,  Ciha Kalesi,Zilkale ve Kale-i Bala’nın hikayesine ihtiyaç olup,bir an önce tarihi şahsiyetlerin ön plana çıkarılması,araştırılıp yaşamları topluma anlatılması ile umarım ki, bölge turizm için  çok büyük kazanç olacaktır.


Anahtar Kelimeler: pazar ciha kalesi hikayesi merak ediliyor
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI