ÇİFTÇİLERE TARIM MAKİNE VE EKİPMANI DAĞITILDI

Artvin'de Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yaklaşık 300 çiftçiye makine ve ekipman dağıtımı yapıldı.

YÖREDEN HABER 5.09.2014 14:01:26 104 0
ÇİFTÇİLERE TARIM MAKİNE VE EKİPMANI DAĞITILDI
Artvin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Yusufeli ilçesinde düzenlenen makine ve ekipman dağıtım törenine, Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İshak Hacıkamiloğlu, Artvin İl Genel Sekreteri Orhan Yazıcı, Yusufeli İlçe Kaymakamı Ömer Dereci, bazı daire amirleri ile çiftçiler katıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İshak Hacı Kamiloğlu burada yaptığı konuşmada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2006 yılından itibaren ekonomik yatırımlarda çiftçilere yüzde 50 hibe desteği verdiğini söyledi.

Bu kapsamda tarım ürünlerinin işlenmesi, depolanması ve ambalajlanmasına yönelik ekonomik yatırımlar anlamında tesis kurmaya yüzde 50 destek verildiğini vurgulayan Hacıkamiloğlu, bunun yanı sıra 2008 den itibaren de makine ekipman desteklerine yüzde 50 hibe desteği verildiğini dile getirdi.

Hacıkamiloğlu, dağıtılacak olan makine ekipmanlarının yüzde 50 sinin bakanlık, yüzde 50 sininde çiftçiler tarafından karşılandığını söyledi.

Bu yıl 910 bin liralık bir hibe desteğinin dörtte birinden fazlasını yani 240 bin liralık hibeyi Yusufeli ilçesinin aldığını söyleyen Hacıkamiloğlu, “Bugüne kadar 10 milyon liralık hibe desteği ekonomik yatırımlarda ki 18 tesise destek olarak verilmiştir. 1300 çiftçiye de makine ekipman desteği verildi.” dedi. Yerinde ıslah projesi kapsamında çiftçiye 740 bin lira hibe desteği verildiğinin de altını çizen Hacıkamiloğlu, Artvin iline bir yılda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 43 milyon liralık destek verildiğini ifade etti.

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ise Artvin'de halen yatırımların, makineleşmenin, üretimin olduğunu görmekten memnuniyet ve mutluluk duyduğunu söyledi.

Kocatepe konuşmasında; 'Yusufeli'nde insanlar hayat mücadelelerini artırarak sürdürüyor. Tarımla, hayvancılıkla makineleşerek sürdürüyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İyi ki bu tarım makinelerini işletecek insanlar burada var. Sizinle Artvin Yusufeli daha güzel oluyor.' dedi.

Vali Kemal Cirit 'Yusufeli'nde Yüzde Beşlik Alanda Tarım Yapılıyor'

Artvin Valisi Kemal Cirit, Yusufeli İlçesinin tarım sektöründe Artvin'de ki yüzde 9'luk tarım alanının yarısına sahip olduğunu belirterek, Yusufeli'nde yaklaşık yüzde 5'lik bir alanda tarım yapıldığını söyledi.
Yusufeli Barajıyla birlikte bu tarım alanlarının yüzde 1,5'lik kısmının kaybedileceğini belirten Vali Cirit, konuşmasına şöyle devam etti: 'Yusufeli halkı çiftçilikle ilgili üretim alanında çalışmalarını sonuna kadar sürdürüyor. Bende bundan duyduğum memnuiyeti ifade etmek istiyorum. Gelirken şunu gördüm. Burası Artvin'e iyice yaklaşmış. Yapılan tünel ve viyadüklerde biterse iyice yaklaşmış olacak. Dünyada stratejik güvenlik noktasından birisi su, diğeri enerji, diğeri de gıdadır. Yusufeli İlçemiz tarım sektöründe Artvin'de ki yüzde olarak 9'luk tarım alanın yarısına sahip. Yaklaşık yüzde 5'lik bir alanda tarım yapılabiliyor. Yusufeli Barajıyla bunun yüzde 1,5'lik kısmını kaybedeceğiz. Bu yüzde 5'lik tarım alanı bugün Yusufeli'ni besliyor. Artvin'i besliyor, Türkiye'yi besliyor. Türkiye'yi besliyor diyorum; çünkü çok sayıda hemşerimiz değişik illerde yaşıyor. Zaman zaman gelip burada ikamet ediyorlar ve buradan ürettikleri ürünleri transfer ediyorlar.

Bizde bugün çiftçilerimizin talep ettiği tarım ekipmanlarının dağıtımı için buradayız. Gördüğüm kadarıyla en çok biçme makinesi talep edilmiş. Sanırım en çok biçme makinesine ihtiyacı var Yusufeli halkının. Bu araç gereçlerin hayırlı uğurlu olmasını, sizin üretiminize katkı sunarak kazasız belasız kullanmanızı gönülden arzu ediyorum. Burada emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hepinize hayırlı ve bol kazançlar diliyorum.'

Program, konuşmaların ardından içerisinde tarım araç ve gereçlerinin bulunduğu makine araç ve ekipmanlarının çiftçilere dağıtılmasıyla sona erdi. 

Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor