Tarih: 26.07.2014 10:14

Çenen Müslümanları ile İftar açtılar

Facebook Twitter Linked-in

Artvin Gençlik Merkezi tarafından Türkiye ile Gürcistan arasında gerçekleştirilen Tarih Kültür Gezisi ve Çalışma Ziyareti kapsamında Artvinli gençler, Tiflis ve Pankisis Vadisi’ni ziyaret etti. Programla iki ülke arasındaki dostluk bağını güçlendirmek, tarihi, sosyal ve kültürel değerleri ön plana çıkararak gençlerin birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlamak ve Ramazan ayı geleneklerinin Müslüman köylerde nasıl yaşandığı ve yaşatıldığını yerinde gözlemlemek amaçlanmaktaydı.

MÜSLÜMAN ÇEÇEN KÖYLERİNDE MİSAFİR OLDULAR

Artvin’den Tiflis’e giden 18-29 yaş aralığındaki 20 kişilik heyet Müslüman Çeçen köylerindeki halk tarafından coşkuyla karşılandı. Artvinli gençler 21-22 Temmuz tarihleri arasında Gürcistan’ın başkenti Tiflis ile Pankisis Vadisi’nde bulunan Duyisi, Cokolo, Birkiyani ve Omolo köylerinde incelemelerde bulunarak Gürcistan’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında kültürel zenginlikleri hakkında da bilgi aldı.

Kafile Gürcistan Spor ve Gençlik İşleri Bakanlığı’nı ziyaret ederek burada Bakan Yardımcısıyla buluşma gerçekleştirip; Gürcistan’daki gençlik çalışmaları ve Bakanlığın gençlik alanında yaptığı faaliyetler hakkında bilgi aldıktan sonra Gürcistan’ın Müslüman Çeçen köyleri Duyusi, Cokolo, Birkiyani ve Omolo’yu ve Tatsminda Seyir Tepesi, Sameba Holitrinity Kilisesi, Barış Köprüsü, Tatar Meydanı, Botanik Bahçe, Ortacala Kalesi, Osmanlı Hamamları ve Cuma Camiini ziyaret etti.

GÜRCİSTAN SPOR VE GENÇLİK İŞLERİ BAŞKANLIĞI ZİYARET EDİLDİ

Programın ilk gününde Tifis’teki Gürcistan Spor ve Gençlik İşleri Bakanlığı’na giden heyet burada Bakan Yardımcısı Nugzar Kandelakı ile görüştü. Bakan Yardımcısı gençlerle ilgilendiklerini ve onları önemsediklerini, Gürcü, Çerkez, Azeri faklı kültürlerden insanlarla bir araya gelerek arkeolojik çalışmalar yaptıklarını, amaçlarının farklı kültürlerden gençleri bir araya getirerek gençleri zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak olduğunu, görme engellilere yönelik İncil yazıldığını ve Kur’an-ı Kerim yazmak için de çalışmalar başlattıklarını ve yapmış olduğumuz bu kültürlerarası diyalogdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Artvin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bahattin Yetim ise konuşmasında Bakanlığımızın çok yönlü olarak çalışmalarına devam ettiğini, biri gençlik diğeri spor olmak üzere iki başlıkta faaliyetlerin sürdürüldüğünü, engellilere yönelik çalışmaların yapıldığını ve bu alanda antrenör yetiştirildiğini, Türkiye - Gürcistan özelinde bir ayağı Artvin’de bir ayağı Batum’da olan sportif faaliyetlerin yapılmasını arzu ettiklerini, Artvin Gençlik Merkezi’nin Eurodesk Temas Noktası olduğunu ve bu noktada uluslar arası çalışmalarda ortaklıklar kurulabileceğini ve söz konusu projenin temel amacının ‘İnsan bilmediğinin düşmanıdır.’ sözünden hareketle gençlerimize komşu ülke, komşu millet, komşu toprakları tanıtarak düşmanlık yerine dostluğun kazanmasının amaçlandığını dile getirdi.

Konuşmalar sonrasında gençlerin soruları yanıtlanarak karşılıklı hediyeler verildi ve yeniden buluşmak üzere ayrılındı.



MÜSLÜMAN ÇEÇEN KÖYLERİNDE RAMAZAN GECESİ VE İFTAR SOFRASI

Bakanlık ziyareti sonrasında Müslüman Çeçen Köyleri’ne doğru yola çıkıldı. Tiflis – Pankisis Vadisinde bulunan Duyusi, Cokolo, Birkiyane ve Omolo Köyleri ziyaret edildi. Köylerdeki halkla buluşulup keyifli sohbetler yapıldıktan sonra köylerde bulunan üç ayrı cami gezildi ve vakit namazları kılındı. Camilerdeki tarihi doku ve iki kültürdeki farklı mimari özellikleri yerinde incelenme fırsatı yakalandı. Köy imamlarıyla köydeki yaşantı ve sıkıntılar hakkında bilgi alındıktan sonra Müslümanlar arası işbirliğinin daha fazla nasıl sağlanacağı konusunda fikir alışverişi yapıldı. Günün gecesinde köy muhtarının evinde köylüler ile birlikte ortak hazırlanan iftar yemeği yendi. Yemekte iki kültürde ramazan ayının benzerlikleri ve farklılıkları konuşuldu.

Köylerdeki ramazan geleneklerinde bizimkinin aksine ramazan davulunun olmayışı dikkat çekti. Yemeklerde yöremiz mutfağından hinkal, peynirli gözleme(haça puri) gibi ortak yemek kültürlerine dikkat çekildi ve her iki toplumun da misafirperverliği dile getirildi. Köy muhtarının “ Ne zaman gelirseniz burada her zaman çalacak bir kapınız, paylaşacağımız bir soframız var.” sözüne karşılık İl Müdürü Bahattin Yetim’in “ Biz ne zaman gelirsek her zaman güler yüzü ve hoş muhabbeti ile burada birilerinin bizi beklediğini bilmek bizi ayrıca mutlu ediyor.“ sözü dostlukların daha da pekişmesine vesile oldu. Kilometrelerce uzakta aynı değerleri ve inançları paylaşan iki toplumun bir sofrada buluşmasından duyulan memnuniyet dile getirildi. İftar programının ardından köy muhtarına içerisinde yöresel motifler barındıran hediyeler verildi. Köyde bulunan çocuklara oyuncak hediyeler dağıtıldı.

TİFLİS ŞEHRİ VE OSMANLI MİMARİSİ İNCELENDİ

Gezinin 2. gününde Tiflis şehri gezildi. İlk olarak Özgürlük Anıtı’nın bulunduğu Tatar Meydanı ziyaret edildi. Sonrasında Tatsminda Seyir Tepesi, Sameba Holitrinity Kilisesi, Barış Köprüsü, Botanik Bahçe, Ortacala Kalesi, Osmanlı Hamamları ve Cuma Camiini inceleyen gençlik heyeti, Gürcistan’daki programı bitirerek Türkiye’ye geri döndü.
08 haber
 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —