Tarih: 08.04.2025 15:23

Çaykur’dan bilgilendirme

Facebook Twitter Linked-in

Bayram Ali Kavalcı

ÇAYKUR'dan Üreticilere Hasat Öncesi Bilgilendirme Hamlesi


ÇAYKUR, yaklaşan yaş çay kampanya dönemi öncesinde üreticileri bilgilendirme çalışmalarına aralıksız devam ediyor. 

Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan çay tarımının sürdürülebilirliği ve kalitesinin artırılması amacıyla ÇAYKUR, üreticilere yönelik çeşitli görsel materyaller ve el broşürleri aracılığıyla önemli hatırlatmalarda bulunuyor.


Budama ve Bitki Artıkları Konusunda Uyarılar
Aralık, Şubat ve Mart aylarında budama işlemleri hakkında üreticileri bilgilendiren ÇAYKUR, hastalıklı çay dallarının bahçelerden uzaklaştırılarak imha edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kalan bitki artıklarının parçalanarak toprağın zenginleştirilmesi amacıyla çaylık alana serilmesi önerildi.


Gübreleme Nasıl Yapılmalı?


ÇAYKUR, kaliteli ve dolgun sürgün elde etmek için gübreleme konusunda da önemli bilgiler paylaştı. Dekara ortalama 70 kg kompoze (25-5-10 NPK) kimyasal gübrenin mümkünse iki veya üç parçaya bölünerek sürgün aralarına verilmesi gerektiği belirtildi. Kimyasal gübrenin düz arazilerde bitkinin taç iz düşümüne daire şeklinde, eğimli arazilerde ise yukarıdan aşağıya azalan miktarda olmak üzere ocağın üst kısmına serilerek uygulanması gerektiği ifade edildi.


Hasatta Dikkat Edilmesi Gerekenler


Hasat dönemine ilişkin de önemli uyarılarda bulunan ÇAYKUR, gençleştirme budaması yapılan çaylıklardan yüksek verim alabilmek ve yabancı ot oluşumunu engellemek için çırpma yapılması gerektiğini hatırlattı. Yabancı otlarla mücadelede insan ve çevre sağlığını korumak amacıyla kimyasal ilaç kullanımından kesinlikle kaçınılması gerektiği vurgulandı.


Hasada başlamadan önce çaylıklarda yabancı ot ve kurumuş ağaç yapraklarının temizlenmesi gerektiği belirtilirken, kaliteli kuru çay için taze ve körpe yapraklı sürgünlerin toplanması gerektiği ifade edildi. 

Üreticilere, sonraki sürgünlerin de kaliteli olabilmesi için balık yaprak bırakacak şekilde derin hasat yapmamaları önerildi. Toplama sırasında evsafa uygun olmayan çay, yabancı ot ve yaprakların ayıklanarak bezlere konulması gerektiği hatırlatıldı.


Çayların Muhafazası ve Taşınması


Hasat edilen çayların kararma, kızarma ve yanmasını önlemek için hava alabilen uygun büyüklükteki bezlere konulması ve belirli aralıklarla karıştırılarak havalandırılması gerektiği vurgulandı. 

Çay bezlerinin güneşten korunacak şekilde üst üste konulmadan açık bir şekilde muhafaza edilmesi gerektiği belirtildi. 

Toplanan çayların bekletilmeden alım yerlerine götürülmesi ve satış işlemi gerçekleşene kadar bezlerin açılarak çayın havalandırılmasının sağlanması gerektiği üreticilere önemle hatırlatıldı.


ÇAYKUR, bu bilgilendirme çalışmalarıyla üreticilerin bilinçli ve doğru uygulamalarla daha verimli ve kaliteli bir hasat dönemi geçirmesine katkı sağlamayı hedefliyor.
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —