Karadeniz Bölgesinin en önemli tarım ürünü olan çay bitkisi ile ilgili analizlerin ve doğru gübreleme yöntemlerinin ele alındığı ‘Çayda İyi Tarım Uygulamaları’ bilgilendirme semineri Hopa TSO Atatürk Konferans Salonunda düzenlendi.
Hayati Akbaş
HOPA-Karadeniz Bölgesinin en önemli tarım ürünü olan çay bitkisi ile ilgili analizlerin ve doğru gübreleme yöntemlerinin ele alındığı ‘Çayda İyi Tarım Uygulamaları’ bilgilendirme semineri Hopa TSO Atatürk Konferans Salonunda düzenlendi.
Toplantıya Hopa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Metin Algür, Hopa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Ömer Hanedan, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Mustafa Akbulut, Gübretaş Karadeniz Bölge Müdürü İlhan Konuk, Gübretaş Satış Yöneticisi Ziraat Mühendisi Özcan Yiğci, Hopa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Başkan Yardımcısı Okan Poyraz, Meclis Üyesi Ertan Topal, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, Hopa ve Kemalpaşa’da bulunan Muhtarlar ve Üreticiler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Hopa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek Hopa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilen organizasyona katılan misafirlere “hoş geldiniz” diyerek ülkemizde geçmişten günümüze tarım stratejileri hakkında değerlendirmede bulundu.
Hopa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Metin Algür çay bitkisinin ülkemizde üretimi, yasallaşma süreci, geliştirilmesi için yapılan çalışmalar ve ülke ekonomisine katkısı hakkında bilgiler verdi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Mustafa Akbulut çay tarımında üretim teknikleri hakkında sunum gerçekleştirdi. Sunumda geleneksel çay tarımı, organik çay tarımı, bitkilerin gübre formülasyonuna dikkat çekti.
Gübretaş Karadeniz Bölge Müdürü lhan Konuk Gübretaş şirketinin kuruluşu ve tarihi hakkında bilgi verdi. Toprak verimliliğiyle alakalı çalışmalarından değinirken bir verit abanı oluşturduklarını söyledi. 114 çeşit gübreyle her türlü bitkinin ihtiyacını karşılayacak ülkedeki en büyük şirket olduklarının bilgisini verdi.
Gübretaş Satış Yöneticisi Ziraat Mühendisi Özcan Yiğci dengeli gübreleme için toprak analizi hususuna dikkat çekerek yanlış ürün kullanımının toprak üzerindeki etkisine değindi. Ardından organik, kimyasal ve hayvansal gübrelerin etkilerinden bahsetti.
Toplantı sunum sonrası soru cevap kısmının ardından plaket takdimi ile sona erdi.