Çay üreticilerine 2.ve3. Sürgünde önceliğiniz ÇAYKUR olsun uyarısı

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi üreticilere 2.ve 3. Sürgünde çaylarınızı ÇAYKUR’a verin uyarısı.

YÖREDEN HABER 30.06.2023 09:08:35 268 0
Çay üreticilerine 2.ve3. Sürgünde önceliğiniz ÇAYKUR olsun uyarısı
HABER: DOĞANCAN İLEK
Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi 1.sürgün yaş çay sezonunu değerlendirdi. Çay üreticilerinin ilk sürgünde özel sektörü tercih ettiğini söyleyen Mavi bu durum ÇAYKUR’un daha az çay almasına neden olduğunu ifade etti. ÇAYKUR üreticileri için ve bölge için olmazsa olmazdır diyen Mavi 2. Ve 3. Sürgünde üreticilerin ÇAYKUR’da olan kotalarını doldurması gerektiğini söyledi.
ÜRETİCİ ÇAYIN ÇOĞUNLUĞUNU ÖZEL SEKTÖRE VERDİ
ÇAYKUR’un özel sektöre nazaran daha az çay aldığını söyleyen MAVİ: “Birinci sürgünde üretici çayın çoğunluğunu özel sektöre verdi. Bunun nedeni yaklaşık 37 bin kişi budama yapmadı. Bunların tamamı özel sektöre gitti. Geriye kalan budama yapan üreticilerimiz bi kısmını ÇAYKUR’a bir kısmını da özel sektöre verdi. Özel sektör ve ÇAYKUR her yıl alımlarda baş başa giderdi. 200 bin ton alım yapardı her ikisinde. Bu dönem ÇAYKUR’un alımları 20 bin ton daha az oldu. “ dedi.
FORMÜLLERİMİZ DİKKATE ALINMADI
Öngörülerinin dikkate alınmadığını ifade eden Çayüdad başkanı Mavi: “Özel sektör ve ÇAYKUR’un arasında 40 bin tonluk bir makas oluştu. Bu da budama yapmayan üreticilerin özel sektöre çayı vermesinden oldu. Bunu Mart ve Nisan aylarında görmüştük üreticilerin budama yapmadığını bu nedenle ÇAYKUR’un fazla çay alamayacağını ve ÇAYKUR2un kuru çay stoğunu da etkileyeceğini yıl sonuna kadar böyle giderse ÇAYKUR’un kuru çay eksiği olacağını söylemiştik. Mayıs ayında bu öngörülerimizin gerçekleştiği görülüyor. “ diye konuştu.
ÇAYKUR BİZİM OLMAZSA OLMAZIMIZ
Çay üreticilerine seslenen Mavi: “Biz üreticilerimizin 2.ve3 sürgünde ÇAYKUR’da olan kotalarını doldurmalarını istiyoruz. Çünkü ÇAYKUR bizim olmazsa olmazımız. ÇAYKUR eğer iş yapmazsa ortadan kalkar kapanırsa bir şekilde yarın üreticimizi daha zor durumlar bekleyecek. Üreticilerimiz ilk sürgünde maddi anlamda özel sektörü tercih etti. ÇAYKUR ödemeyi 1 ay sonra yapıyor. Özel sektör ise bir gün sonra dan ödemeye başladı. Bu neden üreticiyi özel sektöre yönlendirdi doğal olarak. 40 gün bekleyeceği yerde 2 günde parasını alabildi. Tabi bu da özel sektörün taban fiyatın altında çay almamasından da kaynaklandı. “ dedi.

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI