HABER:ARZU ERBAŞ
10 Mayıs itibari ile başlayan 2023 yılı yaş çay sezonunda üreticiler bahçelerde hasada devam ediyor. Henüz sahil bölgelerde yoğunlaşmaya başlayan çay hasadının iç kesimlerde de başlayarak tüm bölgeye yayılması ile birlikte işçi ihtiyacı ortaya çıkacak. Önceki yıllarda Gürcistan’dan pandemi döneminde de Afrikalı ve Afganlılardan oluşan yabancı işçilerin çay bahçelerine girmesi ile oluşan işçi ihtiyacı karşılanırken her yıl milyonlarca liranın ülke dışına çıkmaması için yaşanan işçi ihtiyacı için alternatifler oluşturulmaya çalışılıyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman çay toplamaya hevesli üniversite öğrencilerinin çay tarımı ile buluşturulması gerektiğini vurguladı.
‘GENÇLER BAHÇE VE TOPRAKLA BULUŞUR’
Başkan Akman üniversite öğrencileri ile ilgili bir proje hazırlanabileceğini belirterek “Çay bahçelerine önceden Gürcistan ve diğer yerlerden yabancı birçok insan gelip çay topluyordu, enflasyonist nedenle şimdilerde yevmiye çok fazla isteniyor. Yüksek yevmiye nedeniyle herkes kendi çayını toplamaya gayret göstermeli, ancak şöyle bir proje hayata geçirilebilir mi ? RTE Üniversitesinde ve ilçelerinde okuyan üniversite öğrencileri içinde çay toplamaya hevesli, öğrenebilecek gençler olabilir. Üniversite, il, ilçe Ziraat Odaları, halk eğitim, Çay Borsası, Tarım İl Müdürlüğü , üniversite öğrenci derneği işbirliği ile makas ve elektrikli çay toplama motorları hibe destek ile ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından alınıp, gençlere kiralık veya günlük aracılık yoluyla verilirse, gençlerin bahçelerde çay toplayarak, harçlıklarını çıkarma imkanı sağlanır. Bugün 100/150 kg çayı hiç bilmeyen ilk kez toplayan insan topluyor. Böylece gençlere ekonomik katkı sağlanır, çay toplayan artar, para ülkemizde kalır, gençler bahçe ve toprakla buluşur, tarım, üretim sevdirilir” dedi.
‘EFSUNLU BU ÜRÜNE HERKESİN SAHİP ÇIKMASI GEREKİR ‘
Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman “2023 yılı yaş çay kampanyası başlamıştır. 1/7 oranında budama yapmış üreticiler Çaykur’a çay satabilecekler. Yeşillin maviyle buluştuğu, yağmurun şehri, çayın başkenti Rize de yeşil rengin bin bir tonunu bugünlerde çay bahçelerinde görmek mümkün. Çay bahçelerinde ot temizliği elle veya ot motoruyla yapılarak kaliteli çay hasadına bahçeler hazırlanmalı. Kalite bahçeden başlar. Üreticiler ürünlerini kendisi toplamaya gayret göstermeli, özel sektör de açıklanan taban fiyattan yaş alımlarına başlaması üreticilerin çay satışını kolaylaştıran unsurlardan olmuştur. Üretici olarak çaya sahip çıkılmalı, efsunlu bu ürüne herkesin sahip çıkması gerekir” şeklinde konuştu.