Tarih: 14.02.2016 18:08
Çat ve Palovit Şelalesi gezisi tamamlandı
Fotoprof tarafından hafta sonları Yaylalara düzenlenen geziler Kar nedeniyle bir süre ertelenmişti.Bu hafta Havanın güzel oluşunu fırsat bilen Fotoğraf Sanatçıları ve beraberindekilerin oluşturduğu Rize-Çayeli-Pazar ve Ardeşen'den katılımlar ile 30 kişilik ekip Fırtına Vadisi-Zil Kale-Çat ve dönüşte ise Palovit Şelalelerini gezdiler.
Ana yollarda Çat merkezine kadar Kar yok.
Yollar tamamen açık.Buradan Kale ve Sıraköylere ayrılan yol tamamen karla kaplı,aynı şekilde Elevit ve Trovit yollarıda Kardan kapalı.Gezi ekibi Çat bölgesinde yer yer kar olan bölgelerde fotoğraf çekimi yaptılar.Burada TRT muhabiri,Gelişim Tv muhabirleri de çekim yapıp ziyaretçilerin görüşlerini aldılar.
1KONU
Her gezide farklı konuları ele alan
kaçkar53.com bu gezide iki önemli konuyu ilgililere duyurmak istiyor.Bunlardan biri ZİLKALE ve diğer tarihi mekanlarda var olan görsel kirlilik.Geziye katılan Fotoğraf ekibi çok çirkin bir görüntüye sebep olan Elektrik direk ve kablolarından dolayı fotoğraf çekmekte zorlanıyorlar.Geziye aktılanların bu gibi olumsuz tabloların birçok tarihi mekanlarda olduğundan şikayetçi oldular.Kabloların yer altına inmesi zaman alıyorsa,en azından fotoğraf çekilen alanların dışına taşınmalıdır.
2KONU
Çat'ta birçok tarihi Kemer köprüler bulunuyor.Bu köprüler bakımsızlıktan ve onarımsızlıktan dolayı yer yer dökülmeye başlamış durumdalar.Çat-Elevit yolu üzerinde bulunan Çilant adı taşıyan Köprü de bunlardan biri.Zamanında Elevit,Triovit,Palovit,Amlakit,Samistal,Hacivanak ve Hapivanak yaylaları ile Çat köyüne yayay gidenlerin güzergahında büyük görevler yapan bu köprü zamana ayak uyduramadı.
Konu ile ilgili açıklama yapan Fotoprof Başkanı Emin Kanbur 'Fırtına Vadisi,Çat Turizm Merkezinin 1 km güneyinde bulunan Çat-Elevit yolu üzerinde kurulu yaklaşık 70 metre aralağı sahip bu köprünün görmüş olduğu tahribatı gündeme getirmek için Rize ve Rize bölgesine bağlı doğa fotoğrafçılarıyla bir gezi düzenledik.
Bu köprüyü yaklaşık olarak 2 yıldan bu yana gözetliyoruz.
Çünkü kırık taşlarının bir çoğunun oynadığını,bir kısımının da var olan fiziki görüntüsü değişerek kötü bir görünüm veriyor.
Bu gezilerde doğa ve güzelliklerin fotoğraflanması yanında tarihi konumda olan kültür varlıklarımızın korunması ve görülen aksaklıkların gerekli mercilere aktarılmasına çalışıyoruz.
Kısaca köprü tehlike sinyalleri vermeye başladı.'Bu gidişle ben her sene yok olmaya gidiyorum' mesajı veriyor.
Zarif yapısı ve yapılış özelliği ile en uzun yılları önce yapılan bir köprüdür.
İl Genel Meclisi Turizm Komisyonuna ve Sayın Valimize açık bir mektup olarak ileterek,köprü hakkında gerekli incelemelerin yapılıması gerekir.
Şu anki hali tadilatla giderilecek durumdadır.
Yıkıldıktan sonra yeni bir köprünün yapılmasının çok daha maliyetli olacağnı hatırlatmak istiyorum.
Ben bu faaliyete katılan Rize-Pazar-Çayeli ve Ardeşenli arkadaşlarıma teşekkür ediyorum' dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —