Çamlıtepe Köyünde Tarihi Konaklar koruma altına alınması gerekir

Çamlıtepe Köyünde Tarihi Konaklar koruma altına alınması gerekir

YAŞAM 12.12.2023 10:30:02 445 0
Çamlıtepe Köyünde Tarihi Konaklar koruma altına alınması gerekir

Tarım Bakanlığında Genel Müdür Yardımcısı iken yaş haddinde emekli olan Bahattin Bozkurt ile Hemşin ilçesine bağlı Çamlıtepe köyündeki araştırmalarımıza TARİHİ KONAK larla devam ettik.

Birçok tarihi konak ve mezarlıklara ev sahipliği yapan Çamlıtepe (Zuğa) köyünde Abbasoğluları konağıyla başlayarak araştırmalarımıza devam ediyoruz.

KONAKLAR

“Burası Abbasoğlular konağı, Zuğa’nın en eski ve tarihi binalarından biridir. Burası Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınması gerek bir binadır. Kimse müracaat etmediğinde işlem yapılamamıştır. Kapısında çok orijinal bir işleme mevcuttur. Her yanı tarih kokan bu konağa sahip çıkmak lazımdır. Hemen yanımızda bulunan 2.tarihi binada aynı şekilde bu konağın içinde 10 tane oda vardır. Her odanın içinde şömine ve banyolar vardır. Bu binalar çok vereseli olduğu içinde bu şekilde bakıma muhtaç hale gelmişlerdir.”

MEZARLIKLAR

“Bu köyde kışın ölümler olduğundan Kar da çok yağdığından ölenleri uzağa götürme imkanları olmadığından Cami kapısına götürmeden herkes evinin yanında mezarlık yapmıştır. Mezarlık konağın tarihi mezarlığıdır. Osman dedemiz alim bir kişiydi. Çok eski Osmanlıca yazıları da vardır. Ben de evde saklıyorum onları. Baş kısımları yuvarlak olanlar Osmanlıdan kalmadır. O dönem Osmanlıda memur olarak çalışanlara bu mezarlar yapılırdı. Yine o dönemde burada çok okuyan vardı. Osmanlıya da okuyan lazımdı ve bunlar da orada çalıştılar. Sancak beyi gibi Osmanlıyı temsil eden kişiler vardı. Burasının her yanı tarih kokuyor ve bu yöre halkının da buna sahip çıkması gerekiyor.”

KADASTRO SORUNU

“Köyün en büyük sıkıntısı kadastro geçtikten sonra arazi ve çaylık dedikleri yerler hep ormana yazıldı. O dönemler 2 b arazisi olarak kayıt altına alınsaydı bugün bu sorun yaşanmayacaktı. Bu bölge hayvancılıkla geçinen bir yerdir. Burada ormanlık alanlarda çaylıkları vardı, tarlaları vardı. Yollar vardı. Katırlarla ot taşırdılar. Onlar şimdi hep ormana yazıldı. Bu başlı başına bir problemdir. Burası ormanı koruyan bir yer. Ormanda ağaçlar büyür ama vatandaş kesmezdi. Daha sonra gurbete gittiler. Buralar boş kalıp orman olunca da 100-200 yıldır kullanılan yerlerde ormana geçti. O zaman insanlar bilmiyordu. Kadastro yapanlar mutlaka bilgilendirme yapması gerekirdi.”

YOL SORUNU

“20 ye yakın hane var ve yolu yok. Belki de Rize’de yolu olmayan tek yer burasıdır. Hastaları sırtımızla ambulansa taşıdık. Evlere bakarsan 100 yıllık bir yer, yol için etütler yapıldı. Yaya yolu biraz düzeltildiğinde bu tarihi köyde yola kavuşacaktır.”


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI