Çamlıhemşin’de hayvanlarını köye indirmek için zamanla yarıştılar

Çamlıhemşin’de hayvanlarını köye indirmek için zamanla yarıştılar

YAŞAM 24.09.2025 13:00:00 769 0
Çamlıhemşin’de hayvanlarını köye indirmek için zamanla yarıştılar

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Sıraköyler bölgesinde yaşayan Birol Paşalı, etkili kar yağışının ardından hayvanlarını kurtarmak için zorlu bir yolculuk yaptı. İl genelinde 5 gündür aralıksız süren yağışlar yüksek kesimlerde hayatı olumsuz etkilerken, bölgede kar kalınlığı 30-40 santimetreyi buldu, bazı noktalarda ise tipinin etkisiyle 1,5 metreye kadar yükseldi.

Hayvanlarının yaylada mahsur kalma ihtimali üzerine sabah erken saatlerde yola çıktıklarını belirten Paşalı, yaşadıkları süreci şöyle anlattı:

“Sabah 09.00’da köyden yola çıktık. Öğle saatlerinde hayvanların yanına ulaştık. Hayvanların orada zayi olma ihtimali yüksek olduğu için köye indirmeye karar verdik. 12.30’da hareket ettik. İlk durağımız Cağperik Yaylası oldu. Orada bulunan çadırdan bazı eşyalarımızı aldık. Daha sonra Tahpur Yaylası’na yöneldik. Ancak güzergâhta kar kalınlığı kimi yerde bir metreyi, tipi nedeniyle bir buçuk metreyi buluyordu. Tahpur’a varmadan hava karardı. Burada küçük bir ateş yakarak yarım saat mola verdik.”

Gece ilerledikçe yolculuğun daha da zorlaştığını ifade eden Paşalı, “Saat 23.00 civarında Baldas Yaylası’na vardık. Köyden gelenler orada ateş yakarak bizi karşıladılar. Biraz dinlenip hayvanları toparladıktan sonra son durağımız olan Ortayayla Köyü’ne yöneldik. Gece 02.00’de eve girebildik. Çok zorlu bir yolculuk oldu.” dedi.

Yoğun kar yağışı nedeniyle Çamlıhemşin’in yüksek yaylalarında ulaşım güçlükle sağlanırken, vatandaşlar kendi imkânlarıyla hayvanlarını köylere indirmeye çalışıyor.

AFAD Rize'den Üniversite Personeline Kritik Eğitim

Pazar’da Arama Kurtarma İçin Yeni Dönem: PAKUT Hizmet Binası Açıldı

RİZE’DE HEYELAN YOLU KAPATTI

Pazar’da 10 Ocak Mesaisi: Belediye Başkanı Çakır ve CHP Teşkilatı Basınla Kahvaltıda Buluştu

VALİ BAYDAŞ 'DAN GENEL MÜDÜR ALİM 'E ZİYARET

Pazar Fen Lisesi Öğrencilerinden AFAD Rize’ye Ziyaret