Çay tarımında budamanın 7/1 ‘den 10/1 e yeniden düzenlenmesi ile ilgili yapılan değişikliği Çay tarımı üzerinde nasıl bir hava oluşturacağı gündeme geldi.
Konu ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulunan Tarım Bakanlığından Emekli Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Bozkurt, bunun da yeterli olmadığı, çay tarlarının yeninden bir oluşuma gidilmesi gerektiğini söyledi.
Bahattin Bozkurt yaptığı açıklamada: Aslen Çamlıhemşin’inin Kale köyündenim. Şu an bulunduğumuz Zuğa Çamlıtepe köyü annemin ve hanımımın köyüdür. Bu köyde nasip oldu ve bir ev yaptırdık, yazları da gelip kalıyoruz. Tarım Bakanlığından Emekli Genel Müdür Yardımcsıydım.2020 yılında yaş haddinden emekli oldum.” dedi
ÇAYLA İLGİLİ BİRÇOK ÇALIŞMAM OLDU
Bozkurt, çayla ilgili birçok çalışmalar yaptığını ve bu konuda da önemli deneyimleri olduğunu söyledi. Bozkurt açıklamalarında özetle şu ifadelere yer verdi.
BUDAMA ÇÖZÜM DEĞİL
“Çayla ilgili çok çalışmalarım oldu. Son zamanlarda 5’te 1,7’e bir ve daha sonrada 10’da 1 kesim mecburiyeti konusunu gündeme getirmek istiyorum. Çay kesimi organik havzalarda zaten iki dönem yaş çay alınıyor. Burada bulunan vatandaşların çaylarının büyüklüğü 2 ve 2,5 dekar yani iki veya 3 yılda kesiyorsun ve büyümüyor. Zaten büyümeyen çay tarlalarını 5 yılda bir keserseniz orta yerleri birbirine bağlanmıyor ve ot kaplıyor. Vatandaşlarda bu yörede otlarla uğraşmak zorunda kalıyor. Bu nedenle de ÇAYKUR’a giden çayların arasına yüzde 30 a yakın yabani ot, diken ve yaprak karışıyor. Bu nedenle de bana göre çaylarımız kaliteyi yakalayamıyor. Zaten çaylıklarımız yaşlanmış durumda, ekonomik ömürlerini geçirmiştir. İnsanlar gibi onlarında belli bir yaş haddi vardır verimliği sağlama açısından bu böyle olmakla birlikte çay tarlalarımız 50 yaşını geçirdi. Yaşlı ağacı ne kadar budarsan buda onu gençleştirmezsin. O nedenle budamanın mecburi değil, zorunlu değil keyfi olarak isteğe bağlı olmalı ve bu eskinden de böyleydi. Bundan 15 sene evvel budama tazminatı yokken insanlar Çayları büyüyünce, verimde düşünce zaten kesimini de yapıyordu. Bu da tekniğine uygun budama yapılıyordu. Oraklarla budama yapılıyordu. Motorla budama yapılmıyordu ki, motorla budama çaylara zarar veriyor. Sürüm vermez, erken yaprağa dönüşür ve kalitede düşer. O nedenle budamanın kaldırılması ve yöreye bir destek verilerek temizlenmesi ve yeniden yapılması için iyi bir destek bir defaya mahsus verilmelidir. Budama da isteğe bağlı yapılmalıdır. Her şeyden öncede çay tarlalarımız mutlaka yenilenmesi gerekir. Rakip ülkeler çaylarını hep yenileyerek üretim artışı ve kalite sağlamışlardır. Eğer yurt içi tüketimimiz olmasaydı belki de çayımız para etmeyecekti. Allah’tan dünyada en Çay fazla üreten ve tüketen ülkelerden biriyiz ve yurt içinde çayımız yettiğinden dolayı da ÇAYKUR zarar etmiyor.”