Tarih: 24.12.2013 21:40

BU İŞTEN KİM KAZANÇLI ÇIKAR..

Facebook Twitter Linked-in



Risale Haber-Haber Merkezi

Taraf gazetesi yazarı Furkan Aydıner, AK Parti ve cemaate fikrî boyutta hakemlik yapacak ismin Said Nursi olduğunu söyledi.

AK Parti ve hizmet hareketi arasındaki tartışmanın eksen kaymasından kaynaklandığını ileri süren Aydıner, 'İkisinin de 'Siyasal İslam' eksenine yönelmeleri çatışmayı kaçınılmaz kıldı' dedi.

Aynı safta namaza duranların kurşun gibi işleyen ağır laflarla birbirine saldırmaya başladığına dikkat çeken Aydıner, 'Kanaatimce, kızışan kavgayı bitirip güçlü bir ittifakla “karşı devrimi” tamamlamak için hem AK Parti’nin hem de Cemaat’in asli eksenlerine dönmesi gerekir. Bunun için ikisine de fikrî boyutta hakemlik yapacak Said Nursi’dir' şeklinde yazdı.

Aydıner, bunun gerekçesini ise şöyle açıkladı:

'Niye Nursi? Çünkü, hem Cemaat’in hem de AK Parti’nin fikrî eksenini belirleyen bir isimdir Nursi. Bazılarının Neo-Nurculuk diye tarif ettiği Cemaat, Nursi’nin (cemaatî tabirle Hz. Pir’in) fikirleri üzerine bina edilmiştir. Gerçi, zamanla önemli sapmalar yaşasa bile, Cemaat kendi algısınca Nursi’nin çizdiği yolda gittiğine inanmıştır. Nursi’nin birçok fikrini fiiliyata döküp geniş kitlelere mal etmiştir. Nursi, AK Parti için de dinlenmesi gereken bir isimdir. Çünkü, AK Parti’yi zirveye taşıyan siyaset çizgisini Nursi bir asır önce fikrî boyutta ifade etmişti.

'Nursi, “Şeytandan ve siyasetten Allah’a sığınırım” diyerek din adına siyasetten şiddetle kaçınmış. Siyaset üstü kalarak siyasete değerler boyutunda yön vermiştir. Hareketini “Gönül İslam”ı üzerine kurmuştur. Sanıldığı gibi, onun bu siyasi çizgisi konjonktürel değildir. Siyasi gücü “topuz”a benzeten Nursi, “Eğer yüz elimiz de olsa, ancak nura kâfi gelir. Topuzu tutacak elimiz yok” diyerek topuzu reddeder. Çünkü, topuzla ne insanları ıslah etmek ne de imana getirmek mümkündür. Aksine, topuzla insanları münafık yaparsınız. Münafıklık ise Kur’an’ın nazarında kâfir olmaktan çok daha kötüdür. Nursi’ye göre, topuzu kullanıp insanları münafık yapmak yerine bırakın kâfir kalsınlar daha iyidir. Nursi, “Bütün kuvvetinizi hakta ve ihlâsta biliniz” diyerek talebelerine iman hizmetinde siyasi ve ekonomik güç yerine hak ve ihlası esas almalarını önerir. Devlet gücünü önemsemez.

'Nursi siyasal mutavvacılığa da karşıdır. Çünkü, siyaset topuzuyla insanı ahlaklı yapmanın mümkün olmadığına inanır. Hatta, manevi topuzla mutavvacılık yaparak (cehennem ateşiyle korkutarak) ıslah etmenin bile bu asırda mümkün olmadığını söyler. Asıl olan, gönüllere polis koyup bireyleri ahlaki tercih yapmaya teşvik etmektir. İnsanları zorla kapatmak yerine onlara iman şuuru vererek harama karşı gözlerini kapatmalarını daha etkin görür. Zehirli bal hükmünde olan gayrı ahlaki şeylerdeki zehri göstermeyi tercih eder.

Kısacası, Cemaat, Nursi’ye tam kulak verirse, devletçi paradigmaya meyletmenin hizmetlerine zarar verdiğini görerek asli eksenine dönecek. Şeytandan kaçındığı gibi siyasete dâhil olmaktan kaçınacak. Aynı şekilde, AK Parti, Siyasal İslam ideali yerine hakkaniyet ve adaletle hükmederek insanı yücelten evrensel değerleri ideal edinecektir. 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —