Ali Akyıldız(Haber Analiz)
Dünya’da ve Ülkemizde Turizm her geçen gün arttığı gibi, farklı türlere da kapı açıyor.
Turizm bölgeleri bu değişim ve dönüşüme hızla ayak uydurmaya çalışıyor.
Fırtına vadisi ve Ayder havzası bu alternatif turizme oldukça elverişli konumdadır. Özellikle tarihi konak ve yapıların Karadeniz bölgesinde fazlaca bulunması yeni ve alternatif turizm için oldukça kazançlı durumdadır.
Tatilini ziyaret ettikleri yöredeki insanların yaşamı gibi geçirmek isteyen ziyaretçiler gittikleri yörede ev kiralayarak o yöredeki insanların yaşam tarzını ve kültürünü tanıma fırsatı elde ediyorlar.
DÜNYADA YAKLAŞIK 5 MİLYON KİŞİ BU TURİZM ŞEKLİNİ DENİYOR.
Bu ziyaretçiler kaldıkları bölgede birkaç gün bile olsa yörenin kültürünü görüyor, inceliyor ona göre yaşıyor ve hissetmenin tadına varıyorlar.
Yeni keşfedilen bu turizm kolu için fırtına vadisi yerleşim alanlarındaki ve Ayder yaylasındaki kullanılmayan eski, tarihi ve yöresel evler aslına ve yöre kültürüne uygun restore edilip yöre, bölge ve ulusal turizme kazandırılmalıdır.
Bu model ile görsel kirliliği azaltıp, tarihi ve sanatsal yapıları yıkılıp yok olmaktan kurtarıp, yöre ve bölge turizmine kazandırabileceğimiz gibi, turizmin değişik ve yeni keşfedilmiş bir kolunu yöremizde hizmete sunmuş olacağız.
Yöremizin doğal, tarihi ve Kültürel varlıkları Kent ekonomisine doğru ve rasyonel uygulamalar ile etiketlenmelidir. Aksi durumda yöremizin doğal güzellikleri ve kültürel varlıklarının hikayeleri Ayder’in karları gibi eriyip yok olmaya mahkumdur.