Bölgemiz Yaylalarla çevrili

Çamlıhemşin de tespit edebildiğimiz 29 gezilecek yaylalarımız var.Bu yaylaların bazılarında yerleşim yok denecek kadar azdır.Buna rağmen dağcıların ilgisini çekmeye devam ediyor.

YAYLALARIMIZ 2.09.2014 07:47:15 393 1
Bölgemiz Yaylalarla çevrili
Çamlıhemşin


Genel Bilgi
'Vahşi doğanın koynunda bir rüya coğrafya: Çamlıhemşin!...'

Yaylaları, kaplıcaları, macera aktivitelerine olanak tanıyan zengin coğrafyası, yeşili, sislerle kaplı dağ zirveleriyle Doğu Karadeniz’in en güzel yörelerinden biri olan Çamlıhemşin sizi bir rüya alemine sürükleyecek...


Sezon
Bölgeye gelmek için en uygun sezon Temmuz-Eylül arası... Tipik Karadeniz iklimi etkisinde olan bölgeye yaylaları görmek için gelecekseniz en uygun dönem bu aylar... Deniz seviyesinden yaklaşık 1500-2000 metre yükseklikte bulunan yaylalar diğer aylarda soğuk oluyor. Ama yaylalara çıkmayacaksanız Mayıs-Ekim arası bölgeyi gezmek için uygun…

Ulaşım
Çamlıhemşin, Rize’den yaklaşık 60-65 km uzaklıkta... Rize’ye Türkiye’nin hemen hemen tüm büyük kentlerinden düzenli otobüs seferleri bulunuyor. Ayrıca Trabzon Havaalanı’nı kullanarak Trabzon’a gelebilirsiniz. Rize Trabzon’a 76 km uzaklıkta... Rize’ye ulaştıktan sonra, kıyı yolundan Çayeli ve Pazar ilçelerini geçerek, Ardeşen’e 2 km kala sağa ayrılan yolu takip ettiğinizde Çamlıhemşin tabelasını göreceksiniz. Asfalt yolu takip ettiğinizde Çamlıhemşin’desiniz.

Tarih
Rize'nin bugünkü adını nereden aldığı konusunda farklı söylentiler var. Bir rivayete gore, ilkçağlarda Pontus Krallığı’nın yönetimine giren bölgeye Yunanca’da pirinç anlamına gelen 'Rhisos' ya da Rumca da dag etegi anlamina gelen 'Rhiza' adı verilmiş. Bu isim, zamanla değişime uğrayarak bugünkü şeklini almış. Bir diğer rivayet ise, Osmanlıca’da kırıntı, döküntü anlamına gelen “Rize” kelimesinin bu kente adını verdiğine dair….

1461 yılında F.Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethiyle tüm bölge Osmanlı topraklarına dahil olmuş. Uzun süre Osmanlı egemenliğinde kalan bölge I. Dünya Savaşı’nda Çarlık Rusyası’nın işgaline uğramış; fakat bölgenin coğrafi koşulları Ruslar’ın burayı terk etmesine yol açmış.
Bölge, dağlık yapısından dolayı çok fazla tarihi zenginliğe sahip değil…Tarihi eserler arasında sayılabilcek olanlar Zilkale, Kale-i Bâlâ (Yukarı Kale) ile Şenyuva ve Köprüköy Köprüleri…

Gezilecek Yerler
Çamlıhemşin ve yakın bölgelerde yapabileceğiniz o kadar çok şey var ki…Maceradan hoşlanıyorsanız bölgede bulunan Fırtına Deresi rafting ve kano için çok uygun…Yaylalar, hem doğa yürüyüşleri, hem bisiklet turları için mükemmel parkurlar oluşturuyor. Ayder kaplıcaları, birçok rahatsızlığa iyi gelen sularıyla sağlığını önemseyenler için ideal…Andon İçmeleri’nin mide ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Bölgede bir de Zilkale, Kale-i Bâlâ (Yukarı Kale) ile Şenyuva ve Köprüköy Köprüleri gibi tarihi değer taşıyan mimari eserler bulunuyor.

Yaylalardan başlayacak olursak, Çamlıhemşin yaylalar bakımından bölgenin en zengin yöresi... Fırtına Havzası’nın üst kesimini yaylalar oluşturuyor. Fırtına havzası üst bölümlerinde Ayder ve Çat havzası olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu havzaların daha üst kesimlerinde Ayder ,Aşağı ve Yukarı Kavran, Palavit, Aşağı ve Yukarı Ceymakcur, Hazindak, Pokut, Tirovit ve Balakçur yaylaları bulunuyor. Yaylalara yürüyerek ulaşmak mümkün değil…Ama kent içinde jip kiralayabileceğiniz yerler bulunuyor. Bu yaylaların arasında muhteşem krater gölleri var. Bu göller olta balıkçılığına çok uygun…Eğer Ağustos ayına denk gelirse, bu yaylalarda yapılan şenliklere rastlayabilirsiniz. Vartevor adı verilen bu şenliklerde yore halkı tulum ve kemençe eşliğinde yöresel oyun ve dans gösterileri yaparlar. Yerel kültürü tanımak açısından eşsiz bir fırsat olan bu şenlikler çok etkileyici…Bu yaylalar, doğa yürüyüşleri için dünyanın en güzel parkurlarından…

Fırtına Deresi, rafting tutkunları için ideal…Burada kano sporu yapmak da mümkün…Burası, sadece ülkemizde değil, dünyada da tanınan bir rafting parkuru… Kaçkarlar dağcılık sporuna elverişli…Bölge, profesyonel olarak dağcılıkla uğraşanların gözdesi…Bulutların üzerinde olmak deyimi, bu bölgede asıl anlamına kavuşuyor.

Bölgenin bir diğer özelliği de kaplıcaları…Bölgedeki kaplıcaların en meşhurları Çamlıhemşin’e bağlı Ayder Kaplıcaları ile Rize merkezine bağlı Andon İçmeleri…Bu kaplıcaların mide ve böbrek hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Özellikle Ayder Kaplıcaları, bölgenin doğal güzelliğinin de etkisiyle yaz-kış yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin akınına uğruyor.

Çamlıhemşin’in çıkışından Çat yönüne dönüp Fırtına Deresi’ni izleyerek yol aldığınızda, ileride, bölgenin tarihi miras olarak sahip olduğu ender eserlerden biri olan Zilkale tüm ihtişamıyla yeşillikler arasından yükseliyor. Kale, 13. yüzyıl öncesinde Komnenoslar tarafından inşa edilmiş. Yine yol boyunca, geçit vermeyen doğayı yenmek amacıyla dere üzerine inşa edilmiş kemerli köprüler göreceksiniz. Birbirine benzer mimari özelliklere sahip bu köprüler, çoğunlukla yontma taşlardan yapılmış. Bunların en ünlüsü Şenyuva Köprüsü bu bölgede bulunuyor.

Karadeniz, iklimi ve coğrafyasıyla bizleri büyülemeye devam ediyor!...Burayı gördüğünüzde,tatilin sadece güneş ve denizden ibaret olmadığını, ve ülkemizde her adımda bir cennet saklı olduğunu bir kez daha anlayacaksınız…





VERÇENİK YAYLASI (Orta yayla)


RAKIM: 2600 m
EV: 40 -50
YAŞAM ÜNİTESİ: Var
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Çamlıhemşin'den 60 km dir.
ULAŞIM: Araba ve yaya olarak.
DİP NOT: Kamp alanları fazlasıyla mevcut olup,çadır kültürüne tanıklık eden yaylalar arasındandır.Yaylanı çevresinde bir kaç göl bulunmaktadır.
Kaçkar'lara Hemşin vadisi üzerinden,Verçenik yaylasından da tırmanmak mümkündür.Diğer noktalar;çat yaylası ve Kavron yaylasıdır.

Yörede bu yaylanın adına 'Verçenek,Verçenig' de denilmektedir.


AMBARLI YAYLASI

RAKIM: 2500 M
EV: ?
AŞAM ÜNİTESİ: Yok
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Karap yaylası üzerinden geçilerek gidilir.Bu yaylaya genelde ;Goboca,Zuğa,Senoz köylüleri gitmektedir. 1Camisi var.Kito,Karap,Ambarlı yaylası birbirine yakın olması nedeniyle,Kito yaylasında yaylacılık yapanlar buraya kısa süreliğine göç ederlermiş.Yaylacılık yapanlar bu şekilde hayvanlardan daha çok süt elde ettiklerini söylüyor.Günümüzde bu sorun yaşanmıyor.

ULAŞIM: Araba ve yaya mümkün.

Yörede bu yaylanın adına 'Anbarli' da denilmekte.


AVUSOR YAYLASI

RAKIM: 2700 m
EV: 30-40
YAŞAM ÜNİTESİ: Yok
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK Çamlıhemşin'e bağlı.
ULAŞIM Araba ve yaya.
NOT: Bu yaylaya Hemşin'lilerden daha çok Laz'lar gitmektedir.

BAŞ YAYLA

RAKIM: 2470 m
EV: 45-50
YAŞAM ÜNİTESİ: Kısıtlı
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Çamlıhemşin'den 55-60 km dir.
ULAŞIM: Araba ve yaya.
DİP NOT: Baş yaylanın diğer adı Hemşin'dir.Hemşin ,Kale ile Verçenik arasında eski bir köydür.Yayla değildir.Fakat Kale yaylasın da olduğu gibi günümüzde buralar yayla diye anılmaktadır.!

KİTO YAYLASI

RAKIM: 2400 m
EV: 50-60
YAŞAM ÜNİTESİ: Yok
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Çat yaylası istikametinde,Çat'a gelmeden Meydan köyünün aşağısından sağa dönerek araba ile 2 saatte gidebilirsiniz.Ya da Pazar'dan Hemşin yolu üzeri daha kısa zamanda gitmek mümkündür.İkinic yol daha düzgündür.

Bu yaylaya Çayeli'ne bağlı köylerden daha çok gelmektedirler.Çok önceleri yaşanan su sorunu çözülmüş durumda.

Aynı zamanda WC eksikliğinden kaynaklanan çevre kirliliği de ortadan kalkmış durumda.Bu konuda diğer yaylalara örnek olacağını ümit ediyoruz.
ULAŞIM: Araba ve yaya.

Yörede bu yaylanın adına 'Gito' da denilmekte.

KAVRUN YAYLASI (Aşağı-Yukarı)

RAKIM: 2260 m / 2000 m (Aşağı Kavrun)
EV: 100-120 / 25-30 (Aşağı Kavrun)
YAŞAM ÜNİTESİ:
1 Kafeterya
1 Pansiyon
1 Kahve
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Çamlıhemşin'den 29 km dir.

ULAŞIM:Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güney-doğusunda yer alan Ayder yaylasından 10 km. toprak yolla Aşağı Kavran yaylasına varılır. Ayder'den minibüs bulunabilir.Aşağı Kavran - Yukarı Kavran yaylal arası üç kilometredir.Kavrun yaylasına daha çok Vice'liler yaylacılık yapmaktadır.

Özellikler: 2260 m. rakımlı Yukarı Kavran Yaylası Kaçkar Dağı zirvesine (3937 m.) yaklaşık 8 km. mesafededir. Bu yayla, Kaçkar Dağına tırmanış yapacak dağcıların ilk kamp yeridir. Altyapısı bulunmayan yayladaki bakkaldan bazı gıda malzemeleri temin edilebilir. Kaçkar Dağına tırmanışta yük taşımak için katır kiralanabilir.
Konaklama-yeme-içme: Aşağı ve Yukarı Kavron'da konaklama yeri tam olarak bulunmamaktadır. Yakındaki Ayder Yaylasındaki otel ve pansiyonlarda kalınabilir.

Yörede bu yaylanın adına 'Kavron' da denilmekte.

!!! Kavrun yaylasında yapılan ve yapımı devam eden doğayla tamamen tezat yapılaşma bir an önce önlenmeli.(2004)

KARAP YAYLASI

RAKIM: 2400 m
EV: 20 -25
YAŞAM ÜNİTEİSİ: Yok
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Kito yaylasından sonra araba ile 30 dakika da varabilirsiniz.Ambarlı yaylası ile Kıto yaylası arasındadır.Karap yaylasına çoğunlukla Goboca ve Ğemindağ köylüleri gitmektedir.Bu yayladan, Elevit vadisini rahatlıkla seyredebilirsiniz.Önceden Karap yaylasında kalan yaylacılar hayvanların daha rahat etmesi için 1 ay Ambarlı yaylasına çıkıp kaldıktan sonra tekrar Karap'a dönerlerdi. Köylere dönüş buradan olurdu. Yörede bu yaylanın adına 'Kerap, Garap'da denilmekte.
ULAŞIM: Araba ve yaya

Yörede bu yaylanın adına 'Kerap,Garap' da denilmekte.


SAMİSTAL

RAKIM: 2450 m
EV: ~Eskiden 250 ev vardı.
YAŞAM ÜNİTESİ:
1 Bakkal
1 Kahve

ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Buraya hem Ayder üzerinden ,hem de Palovit yaylasından varabilirsiniz.
Eğer araba ile gidecekseniz Ayder güzergahını kullanmanız tavsiye edilir.Daha kısa zamanda ulaşırsınız.İkinci varış rotası ise;Palovit'e kadar araba ile gittikten sonra yaya olarak yaklaşık 2 saat tırmandıktan sonra(Palovit aşıtını aşarak) varmanız mümkün.Samistal yaylasıyla Palovit yaylasının yayımı birbirine yakındır.
ULAŞIM: Araba ve yaya.Araba ile Ayder'den.Yaya Palovit üzerinden aşılarak.

ÖZELLİĞİ: Samistal yaylasının en büyük özelliklerinden biri evlerinin çok eski olması ve de evlerin yapımında kullanılan taşların sal şeklinde ve de büyük kütle halinde olmasıdır.


SİCOĞ YAYLASI

RAKIM: 2600 m
EV: 15
YAŞAM ÜNİTESİ: Yok
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Çamlıhemşin'den 22 km dir.
ULAŞIM: Bu yaylaya araba yolu yoktur.Meydan Köyüne gelmeden (karşısından) aşılara yaya olarak 3-4 saatte gidebilirsiniz. (Meydan köyü,Çat yaylasına gelmeden sağ tarafta bir köydür.)
DİP NOT: Bu yaylayı bir çok kişi duymamıştır. Burada yaylacılık terk edilmiş sayılır.Evlerin çoğu kullanılmaz haldedir.Manzarası bir çok yaylada bulamayacağınız yükseklik profiline sahiptir.İçme suyu sıkıntısı yaşanmaktadır.Son yıllarda avcıların tercih yeridir.


KALE-İ BALA

Çamlıhemşin ilçesine 40 km. uzaklıkta Hisarcık Köyü sınırları içerisinde Fırtına Deresi’nin kaynaklarına hakim bir noktada kurulmuştur. kaynaklarda geçen bir diğer adı Varoş Kale’dir. Kale Kaçkarların iç kısmına geçit verdiği Başhemşin ve Tatos Geçidi’ne yakındır.
Kalenin surları oldukça harap olmuştur. Duvar işçiliği bakımından Zil Kale ile benzerlikler görülür. Kale-i Bala da 14.15. yy yapıldığı sanılmaktadır.

ÇEYMAKÇUR & PALAKÇUR YAYLASI

RAKIM: 2200-2300 m
EV: 10-15
YAŞAM ÜNİTESİ:Yok
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK:
Çamlıhemşin'den buraya Ayder yolu üzeri gelinmektedir.Ayder yaylası bitince Galer'in Düzü geçtikten sonra sol kol üzeri devam edilmeli.Bu yaylaya daha çok Hala'lılar gelmekte.Çeymakçur ile Palakçur birbirine çok yakındır.Hemen hemen aynı özelliklere sahiptirler.Burada 2-3 ev kadar doluluk oranı var.
ULAŞIM:Ayder üzeri araba ve yaya ulaşım sağlanabilir..

KAÇKAR YAYLASI

RAKIM: ~2000 m
EV: ~ 25-30
YAŞAM ÜNİTESİ:Yok

ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK:Ayder den sonra 1 saatlik bir yola sahip .
KONUMU:Yerleşim bakımından Çeymakçur ve Palakçur yaylalarıyla aynı yapıya sahiptir.Buraya Kavak'lılar ve Meymanat'lılar daha çok yaylacılık yapmaktadır.
ULAŞIM:Ayder yaylası üzerinden araba ve yaya ulaşım vardır.

MELESKUR YAYLASI

RAKIM: 2600 m
EV: 50-75
YAŞAM ÜNİTESİ: Palovit Yaylasıyla ortak kullanım.

ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK:Çamlıhemşin'den 80 km dir.
KONUMU:Bu yayla Palovit yaylasıyla karşılıklıdır.Araba yolu,yayımları, camileri tüm sosyal üniteleri yıllardır ortak kullanmaktadırlar.Öyle ki Meleskur yaylası Palovit Yaylasından ayrı tutulmaz.Bu nedenledir,Çoğu kişi Meleskur yerine Palovit yaylasına gidiyorum der. Biz de karışıklık olmasın diye Palovit Vadisi üzerinde ki yaylalar diye belirtirsek hata yapmış olmayız herhalde.Bu vadi de Meleskur yaylası derenin karşısında(Trevit tarafında) birbirine bitişik denilecek kadar yakın evleriyle derli toplu bir yayladır.Bu yaylaya Meleskur köylüleri gelmekte.
ULAŞIM: Elevit ,Nafkar geçildikten sonra ,Trevit yaylasından araba yolu takip edilerek tepeyi aştığınızda ,dik aşağı devam edin göreceksiniz.Hapivanak yaylasına Meleskur yol ayrımından sağ tarafa dereye paralel devam ederek varılır.Hapivanak yolu oldukça engebelidir.

Yörede bu yaylanın adına 'Melesgur' da denilmekte.

MERZEL YAYLASI

RAKIM: 2610 m
EV: 7 (önceden)
YAŞAM ÜNİTESİ: Yok
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Çamlıhemşin'den uzaklık 22 km dir.
ULAŞIM: Bu yaylaya araba yolu yoktur.Yürüyerek gitmek bile zordur.Yıllardır kullanılmayan yollar ve geçitler...Bu yaylaya,meydan Köyünün karşısında ki dağı (sit alanı ilan edilen taraf) tırmanarak varabilirsiniz.İlk karşılaşacağınız yayla Sicoğ (3-4 saat yürüdükten sonra) yaylası olacaktır.Sicoğ yaylasından sol tarafa doğru 30-45 dk. ilerlediğinizde etrafı yükseltilerle çevrili bu küçük yaylaya ulaşmış olacaksınız.Sicoğ yaylasında yaşanan su sıkıntısı bu yaylada yoktur.Belkide bu yüzden Sicoğ yaylasına çıkan yaylacılar yaz ortasında 1-1,5 ay Merzel yaylasına göç ederlerdi.Köylerine dönmeden önce Sicoğ'da bir süre daha kalıp öyle dönerlerdi.Şimdilerde bu yaylaya kimse gitmiyor.Terk edilen güzel yaylalarımızın ortak kaderini yaşıyor! Yıllar öncesinde kullanılan evlerin yerini ısırgan otları almış.Hepsi yıkılmış!Mezrel'e kar çok erken düşer.Bu yayladan ileri doğru ilerlediğiniz zaman Goluna Köylülerinin daha önce kullandıkları yaylasına varırsınız.
DİP NOT: Mezrel yaylasından;Karap Yaylası,Çinçiva Köyünün mezraları,daha yukarı çıkılınca;Çat Yaylası,Çat Köyü ve Palovit Yaylasının tepe yamaçları gözükmektedir.
EDİTÖR'DEN Bu yayla Kamp için elverişlidir.Manzarası da tartışılmaz. Sadece kalabalık gitmenizi tavsiye ederiz.Sizden önce kamp kurmuş yabani hayvanları düşünürsek.Bir de sit alanı tarafında olması nedeniyle,daha önce karşılaşmadığınız hayvan türleri de ürkütücü olabilir.Belirtmek zorundayım :)

ELEVİT & TAFTENİ YAYLASI

RAKIM: 1800 m
EV: ~ 200
YAŞAM ÜNİTESİ:
3 Bakkal
3 Kahve
1 Lokanta
1 Pansiyon
1 Cami
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK:56 km .
KONUMU:Çamlıhemşin'den çıkılarak Hemşin vadisi üzerinden Çat Yaylasına varıldığında, sol kol üzerinden devam ederek Elevit'e ulaşabilirsiniz .Çat ile arası,araba ile 15-20 dakikadır.İki derenin bitiştiği alan çevresinde konumlanmıştır.Çevresinde ki yükseltilerin eteği görünümdedir.Elevit yaylası diğer yaylalara oranla daha kalabalık köylerin oluşturduğu yaylalardandır.Bir diğer örneği de Palovit yaylasıdır.Civar yaylalara oranla ulaşım ve konaklama bakımından daha alternatiftir.
ULAŞIM: Araba ve yaya mümkündür.Amlakit,Palovit,Trevit, Nafkar yaylalarına giden arabalar buradan geçer ve aynı zaman da bu yaylalara geçit verir.Çamlıhemşin'den; 1,45 dk-2 saat gibi bir zamanda Elevit'e ulaşırsınız.Yollar engebeli ve dardır.Özellikle Çat yaylasından sonra yollar daha bozuktur.
EDİTÖR'DEN:Yazları burada öncesi gibi hayvancılığa dayalı yaylacılık olmadığı için, insanlar daha ziyade yazlık yerine buraya gelmektedirler.Ağustos'un 15 ile Eylül'ün 5'i ne kadar kesintisiz şenlikler düzenlenir.Bu sürede nüfus 4 katına ulaşır.
EDİTÖR'DEN: Maalesef diğer yaylalarda olduğu gibi bu yaylamız da da;
*WC sorunu var.Dere kirletilmekte.
*Evlerin gider ve atıkları çevreyi kirletmekte.
*Çöp kutularının olmamasından kaynaklanan keyfi çevre kirliliği yaşanmakta.
*Yeni yapılar,yaylanın görüntüsünü bozmakta..!!!

***Çamlıhemşin Belediyesi'nin burada ki çöp sorununu Ayder'de olduğu gibi çözmesi gerekir.
***Yöreye özgü Turist ağırlama tesisleri ve tanıtımı yapılmalı.



TREVİT YAYLASI

RAKIM: 2350 m
EV: ~100
YAŞAM ÜNİTESİ: 1 Kahve
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Çamlıhemşin'den 64 km dir.Garmik yaylasına ulaşım araba ile burada son bulmaktadır.Yıllar öncesinden misafir konağı yapılmıştı fakat şimdilerde bu faaliyete rastlanmamakta.Çok güzel dere manzarası vardır.Bütün evlerin pencereleri dereye ve karşısında ki Palovit aşıtına bakmaktadır.Yapılaşma burada çok hızlı gelişmekte.
EDİTÖRDEN:Her yaylada olduğu gibi Trevit'tede halk, kendi arasında horon geceleri düzenler.Örneğin bir çok yaylada süreklillik arz etmeyen akşam oyunları Elevit ile Trevit'te başka bir anlam kazanır. Ve aynı tarihlerde başlar.Elevit kadar heyecanlı olmamasına rağmen burad ki horon daha özgündür.Horonunu oynar gidersin!Umarız bu gelenek hep devam eder.
ULAŞIM: Çat -Elevit üzeri araba ve yaya gidlilebilir.Araba ile 2,5 saat.
ELEŞTİRİ:
*Yeni yapılaşma görüntüyü tamamen bozmakta.
*WC dereye akıtılıyor.Çevre kirletiliyor.
*Çöp sorunu bu yaylada da yaşanmakta..!!!!
*Misafir evi,şantiye olarak kullanılıyor.!!!

Yörede bu yaylanın adına 'Trovit,Terevit' de denilmekte.

PALOVİT YAYLASI

RAKIM: 2600 m
EV: 150-200
YAŞAM ÜNİTESİ:
2 Kahve
1 Bakkal

ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Çamlıhemşin'den 80 km dir.
ULAŞIM: Önceleri araç yolu yokken insanlar buraya yaylaya varmak için en az iki gün yolculuk ederlerdi.Genellikle Mollaveyis ya da Çat'ta mola verilirdi.Şimdi araba ile 3 saat'te varılıyor.
DİP NOT: Trevit yaylasından aşılarak geçilir.Aralarında bir tepe var.Bu yayla 4 kısımdan oluşmaktadır.Her kısma ayrı köylüler gitmektedir.Çilingir,Ortaköy,Çaneva ve de karşı kısımda Meleskur yaylası,aynı zamanda o köyün insanları.Palovit'in başka bir özelliği ise bulunduğu vadi üzerinde en büyük yayla olma özelliğine sahip olması.
Palovit;Samistal,Kavrun ,Ayder yaylalarına da geçit vermektedir.Aşağısında Amlakit yaylası ,yukarısında Hapivanak yaylası vardır.
ELEŞTİRİ:
*Yaylalar arasında en kalabalık olmasına rağmen bu yaylamız da da WC dereye akıtılmaktadır.
*Çöpler malum şekilde yok edilmekte.


NAFKAR YAYLASI


Resim1 Resim2 Resim3
RAKIM: 2150 m
EV: 4
YAŞAM ÜNİTESİ: Yok..İhtiyaçlar Elevit'ten sağlanmaktadır
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Çamlıhemşin'den 60 km dir.

ULAŞIM: Elevit üzeri.Palovit,Trovit'e giden arabalar bu yaylada ki evlerin arasından geçer.Araba ile 2,5 saat.Yaya olarak 1,5 gün. Nafkar yaylası ve Trevit yaylası 1927 de ki bir mahkeme kararında Ermeniler tarafından Goboca(eski ismi) köyünden birine satıldığı tespit edilmiştir.Goboca,Meydan Köyü muhtarlığına bağlıdır.

EDİTÖR'DEN: Bu yayla ev sayısı olarak diğer yaylalara oranla daha azdır.İki vadi arasında ,kendine ait düzlüğü ve deresi olan ender güzel yaylalardandır.Kendi deresiyle Trovit deresinin birleşimi uzaktan buraya güzel görünüm vermektedir.Karşısında Karunç yaylası (Ağırlıklı Şamirli'ler gelir),hemen yukarısında Trovit,aşağısında Elevit yaylası vardır.Araba ile Elevite 10 dakika sürmektedir.Nafkar yaylası meydan'lılara aittir.Ayrıca nezih bir yerdir.

**Nafkar deresini takip ettiğiniz de (2 saat) 'Horçon Gölü'ne ulaşabilirsiniz.Tavsiye ederiz.Resim3'te Nafkar Yaylasından Horçon'a geçit veren yol gözükmekte.
**Kamp alanı olarak derenin kenarında konaklanması için mükemmel bir yerdir.

Yörede bu yaylanın adına 'Nafgar' da denilmekte.


KARUNÇ YAYLASI

RAKIM: 2100 m
EV: 13
YAŞAM ÜNİTESİ: Yok
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Çamlıhemşin'den 60 km dir.
KONUM:Elevit yaylası ile Trevit yaylası arasında ki Nafkar yaylasının karşısı. Daha çok Şamirli'ler gitmekte.
ULAŞIM: Elevit üzeri araba ve yaya olarak.Araba ile 2,5 saat.Yaya 1,5 gün

*WC sorunu var.
*Çevre kirleniyor.

Yörede bu yaylanın adına 'Gârunc,' da denilmekte.

GARMİK YAYLASI

RAKIM: 2600 m
EV: 3
YAŞAM ÜNİTESİ: Yok
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Çamlıhemşin'den 70-75 km uzaklıktadır.
ULAŞIM: Trovit yaylasından yukarı doğru dere takip edilerek kolayca varılabilinir.Torvit'e kadar araba ile daha sonra 2,5 saat yürüyerek varabilirsiniz.Bu yaylaya araba yolu yok.Belki de orjinalliğini koruduğu için sadece piknik yapmak gibi sebeplerle ziyaret ediliyor.Kimse yürümeyi göze alamıyordur.Garmik Yaylasına yer dumanı çok az düşer,hatta hiç düşmez denilir.Fakat biz, yer dumanından ötürü çekim yapamadan geri dönmek zorunda kaldık.
DİP NOT: Burada yaylacılık diğer yaylalara oranla kısa sürmektedir,hatta burası ikinci bir yayla olarak kullanılıyor desek yanılmayız.Yaz sonlarına doğru aşağı yaylalara göç edililir.Ve en sonunda köye dönüş yapılır ... Çok sayıda ev kullanılmamaktadır .... Buraya geldiğinizde 45 dakika daha tırmanarak 'garmik gölünü' görmeden geri dönmeyiniz.Özellikle deneyin.Sayfada 'resimler' linkinde buraya ait manzara resimleri görebilirisiniz.Garmik gölünü geçerek zirveye ulaştığınızda;Kaçkarları değişik açıdan görme şansınız olacaktır.Haçivanak yaylasına ve Erzuruma geçiş yapabilirsiniz.Trevit yaylasından buraya tırmanıp,haçıvanak yaylasından Elevit'e inmeniz anlatılamayacak kadar keyifli olsa gerek.

AMLAKİT YAYLASI


RAKIM: 2000-2100 m
EV: 40-50
YAŞAM ÜNİTESİ:
1 bakkal
1 kahve
1 Pansiyon
1 Cami
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK:Çamlıhemşin'den Pokut üzeri yaya gidilirse 40-45 km.Eğer,Elevit üzeri,Trovit yaylası aşılarak Palovit yaylasına inilince dere içi aşağı doğru hareket edilirse 80-85 km de varabilirsiniz.Bu güzergah üzeri yaklaşık 3,5-4 saat yolculuk sürmekte.Günümüzde daha çok tatil amaçlı gidilmekte.Bu yaylaya; Hala,Vice'den gelmekteler.

ULAŞIM:Yukarıda açıklandığı gibi.Hareket noktası pazar ilçesi.Araba ve yaya.Yaya,pokut üzeri tercih edilmelidir.

Yörede bu yaylanın adına 'Hamlakit,Amlagit' da denilmekte.


HAZİNDAK YAYALASI


RAKIM: 1900 m
EV: 25
YAŞAM ÜNİTESİ: Yok

ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Ayder yaylası üzerinden geçilerek,kavron yaylası istikametindedir.Aynı zamanda Ayder vadisi ile Palovit vadisi arasında ayrımdır.Ayrıca buraya,Palovit yaylasından yaya olarak gidebilirsiniz.Aşıtı geçerken zorlanacağınızı unutmamanız gerekir... Evlerin çoğu ahşap dokuya uygundur.Yörede 'Hazindağ'da denilmekte.


ULAŞIM: Araba ve yaya.Araba ile Ayder yaylasından.Ve Palovi'e kadar da araba ile gidip oradan yaya gitmeniz de mümkündür.

Yörede bu yaylanın adına 'Ğazindağ,Hazindag,Hazindağ' da denilmekte.


HAPİVANAK YAYLASI


RAKIM: 2600 m
EV: 20
YAŞAM ÜNİTESİ: Yok.Elevit ve daha çok Palovit'ten sağlanmaktadır.

ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Çamlıhemşin'den 80 km dir.

KONUMU: Elevit'ten geçilip Trovit yaylasını Palovit'e aştıktan sonra, dere içi yukarı doğru devam etmelisiniz.Palovit'ten yukarı yolları çok bozuk.Palovit vadisinin Erzurum'a geçişinde ki son yaylasıdır. Yükselti olarak Palovit'ten biraz yüksektir.Evleri doğa ile uyumludur.Evlerin çatı kısmında kullanılan ağaçlar,Palovit yaylasına ait meşeden (Amlakit yaylasına sınır) getirilmiş.Bu ağaçlar araba yolu yokken taşındığını hatırlatalım.Bu yaylaya daha çok Pazar Hemşin'den gitmekteler.

ULAŞIM:Araba ve yaya.

NOT Evleri tamamen taş ve tek kattır.İçme suyunun çok lezzetli olduğu söylenir.

Yörede bu yaylanın adına'Apivanag,Avivonag,Hapivonag' da denilmekte.

ZİL KALE

KONUMU VE TARİHİ:
1871 tarihli Trabzon vilayeti salnamesinin 178. Sayfasında Atina kazasına tabi Hemşin nahiyesinde Kale-i Bala ve Zır namlarında iki harap kale bulunduğu belirtilmektedir.
Bölgenin en dikkate değer eserlerinden birisidir. İlçe merkezinin 15 km. güneyinde, Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerinde kurulmuştur. Kalenin üzerinde inşa edildiği sarp kaya kütleis denizden 750 metre dere yatağından yaklaşık 100 metre yüksekliktedir.
Kale dış surlar, orta surlar ve iç kaleden meydana gelmektedir. Kale doğal bir kaya kütlesi üzerine kurulmuştur. Dış kalenin kapısına kuzeybatı yönündeki patika bir yolla ulaşılır. Kuzeydeki kapının söğe taşları sökülmüştür. Bir teras yardımıyla orta surlar seviyesine çıkılır. Buradan ikinci bir kapı yardımıyla kale içerisine girilir.

Kalenin kesin yapılış tarihini belirtecek veriler yoktur. Mimari unsurlarda buna imkan vermez. A.Bryer kalenin Trabzon Komnenosları zamanında mahalli derebeyleri tarafından yapılmış olabileceğini belirtir (14.15. yüzyıl) S. Eyice bu tarihlendirmeye katılırken ‘Kalenin ilk sahipleri hakkında bir şey söylenemez’ denmektedir.

Bölgenin ilk çağları olduğu gibi orta çağ tarihi de karanlıktır. Hemşin yörenin İlhanlı, Karakoyunlu, Akkoyunlu zamanlarında tam olarak mı kısmen mi fethedildiğini bilmiyoruz. Belki de Bayburt ve İspir’deki Türk Beyleri Varoş Kale, Zil Kale Cihar Kale ve Pazar Kızkulesi ile denize ulaşan önemli bir askeri bir kontrol kurmuşlardı ve bu yolla sahile ulaşmak istiyorlardı.

Osmanlıların bölgeyi fethinden sonra kale kullanılmaya devam etmiştir. 16.yy başlarında hazırlanan tarih defterlerin de kalenin adı Kale-i Zir (Aşağı Kale) olarak geçmektedir.
Kalede bulunan el topları:
Kalede bulunan 2 el topu 1979 yılında Trabzon Müzesi’ne getirilerek 440 (79-1-1) ve 441 (79-1-2) ile envantere kayıt edilmiştir.
Pirinçten döküm olarak yapılmıştır. Uzunlukları 26 cm. dir. Namlı iç çapları 4-4,5 cm.dir. gövde üzerinde arkada ateşleme deliği bulunmaktadır. 441 nolu topun gövdesi ve namlusu üzerinde yedi süs halkası bulunmaktadır..


HAÇIVANAK YAYLASI

RAKIM: 2200-2450 m
EV: 80-100
YAŞAM ÜNİTESİ:Yok
ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK:Çamlıhemşin'den buraya Elevit üzeri ulaşım sağlanmaktadır.Yaylaya araç yolu yoktur.Haçıvanak'a ulaşmak için Elevit yaylasına kadar araba ile geldikten sonra ,sağ kol üzerinden TAFTENİ yaylasını geçerek yaklaşık 1 saat 45 dakikalık bir yol yürüyüşünden sonra bu yaylaya ulaşılmaktadır.
Haçıvanak yaylası elektrik ve yol bakımından Garmig yaylasıyla ortak özellik göstermektedir.Yaylaların doğallığı bakımından en bakir olan yaylalar arasındadır.Yaylalar teknolojik imkanlar sayesinde belki günübirlik seyahatler için ve de yöreye turist çekmek için alternatif olabiliyor .Ancak ister istemez bazen, 'Ah o eski yayla günleri' dedirtiyor insana.
Daha önceleri burada ki ev sayısı 150 nin üzerindeydi.Çığ ve aşırı yağan kar sonucu çoğu evin yıkıldığını ve bir o kadarının da yıkılmaya yüz tutuğunu gördük.Eğer araba yolu olsaymış,bir çok ev yok olmaktan kurtulacakmış.
Haçıvanak'tan sol kol üzerinden Garmik yaylasına ,sağ kol üzerinden de diğer yaylalara geçit yapılabilmekte.
ULAŞIM:Elevit'e kadar araba,sonrasında yaya.

Yörede bu yaylanın adına 'Ğaçivanag,Haçivanag,Ğaçivonag' da denilmekte.


LAKUBAR YAYLASI


RAKIM: 1600 m
EV: ~ 6
YAŞAM ÜNİTESİ:Yok

ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK:52 km .
KONUMU:Çat yaylası ile Elevit yaylası arasında dağların dere kenarına sürüklediği doğa parçası görüntüsünde ki bu yayla, koca çam ağaçlarının gölgesinde adete kaybolmakta.Daha çok yaylaya erken çıkanlar için yukarı yaylaya çıkmadan ya da en son yayladan ayrılanlar içinse köyüne dönmeden önce ayrı bir özellik taşımakta Lakubar.
Karunç yaylasında kalan bir kaç ev Özellikle Mollaveyis ve Küşüva köylülerinin yaylacılık yaptığı yayladır burası.Çam sakızının kaliteli olduğu söylenir.
ULAŞIM: Araba ve yaya.Elevit,Palovit,Trovit,Amlakit yaylalarına giden arabaların tümü buradan geçer. Araba ile 1,30 dk-2 saat.


SAL YAYLASI

RAKIM:
EV:
YAŞAM ÜNİTESİ:1 Kahve

ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK:Çinçiva köylülerinin kullandığı yayladır.Sicoğ yaylasıyla karşılıklıdır ve de Pokut yaylasından aşılarak gidilir.Bu yaylada yıllar öncesinde su sorunu yaşanmaktaydı.Şu an ki durumunu tam olarak bilemiyoruz.Sal yaylasının en ilgi duyulan özelliklerinden biri de evlerinin ahşap ve kesme taşların simetrik yapılışıdır.Sal yaylasında görüş alanı oldukça geniştir.
KONUMU:
ULAŞIM:


Pokut Yaylası
 Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayla'dır.

Çamlıhemşin'den 1,5 - 2 saatte ulaşılabilmektedir.Ulaşım araba ve yaya olarak sağlanabilmektedir.Pokut yaylasına çoğunlukla; Ortan köyü, Konak Mahallesi halkı gitmektedir. 1800 m'den sonra ağaç türlerinin yetişmemesine rağmen, Pokut yaylası Karadeniz yelini aldığı için burada ağaç yetişmektedir. Diğer yaylalarda 1800 m'den sonra ağaç türüne rastlanılmaz. Pokut yaylasından; Hazindak ve Sal yaylasına geçilebilir.

KODENÇUR YAYLASI

RAKIM:
EV: 10-15
YAŞAM ÜNİTESİ: Yok

ÇAMLIHEMŞİN'DEN UZAKLIK: Palovit vadisi üzeri Amlakit yaylasına kadar araba ile 80-85 km dir.Buradan yaya olarak 1-2 saatte çıkılır.Kodençur yaylasına Amlakit yaylacıları gitmekte.Önceleri Bu yaylada şenlikler düzenlenirdi.Amlakit yaylasından buraya 2 saatlik yolu akşama kadar eğlenerek çıkarlardı.Bir çok yaylamızda olduğu gibi buraya da kısa süreliğine göç edildikten sonra tekrar ilk yaylalarına dönerlerdi.
ULAŞIM: Amlakit yaylasına kadar araba sonrası yaya.




 

Anahtar Kelimeler:
Sinan kk
23.11.2020 01:46:22
Yaylalar araştırması www.kuzeymavi.com dan alınmış.... güzel çalışma

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI