BİLİMSEL YAYIN PERFORMANSI İLE 3.SIRADA YER ALDI

BİLİMSEL YAYIN PERFORMANSI İLE 3.SIRADA YER ALDI

EĞİTİM 27.12.2019 10:12:22 124 0
BİLİMSEL YAYIN PERFORMANSI İLE 3.SIRADA YER ALDI

Hayati Akbaş

ARTVİN-Yükseköğretim Kurulu’nun 26 Eylül 2019 tarihinde kendi web sayfasında yayımladığı “2018 – Üniversite Yıllık İzleme ve Değerlendirme Raporları’na göre Artvin Çoruh Üniversitesi, diğer devlet üniversiteleri arasında; “Üniversite kütüphanesinde öğrenci başına düşen e-yayın sayısında 4 yüz 31 bin 2 yüz 76 oranı ile 3. sırada yer aldı.

Artvin Çoruh Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Muhammet Kızıl, elektronik kaynakların basılı kaynaklara göre ciddi avantajları bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Elektronik kaynaklar, zaman ve mekandan bağımsız olarak kullanılabilir. Tüm basılı kaynakları kullanmak için kütüphane binasına gidip ödünç alma işlemini gerçekleştirmek ya da mekânda kullanmak gerekmektedir. Aynı zamanda bu kurumlar genelde belirli zamanlarda açık olduğu için kapalı olduğunda faydalanılamamaktadır. Fakat elektronik kaynaklar 7/24 bilgisayar, tablet veya cep telefonundan ulaşılabildiği için üniversitemiz öğrenci ve akademisyenlerine ciddi bir erişim avantajı sağlamaktadır.” Dedi.

Yabancı dil eğitim kurslarını profesyonel anlamda sanal ortamda verebildiklerine dikkat çeken Kızıl; “Farklı bir imkan olarak sanal yabancı dil eğitim kursu olarak sunulmaktadır. 30 farklı dilde başlangıç seviyesinden itibaren hem görsel, hem işitsel, hem de telaffuz kontrolüne kadar detaylı ve farklı seviyelerde dil kursunu tamamlayabilme imkanı bulunmaktadır. 12 bin 8 yüz adet kişisel gelişim, mesleki gelişim, ofis ve bilgisayar programları, bilişim teknolojileri ve fotoğrafçılık gibi alanlarında online olarak video eğitim dersleri yer almaktadır. Ayrıca 5 bin 7 yüz 25 adet sesli elektronik kitap erişimi ile kitapları okumak kadar dinlemek ile ilgili bir alternatif oluşturmakta, üniversitemiz elektronik olarak kullanıcılarına 31 bin 7 yüz 69 başlık dergi sunmaktadır. Bunlar genel itibari ile akademik dergilerden oluşmakta ve dergilerin eski sayılarına da erişim sağlanmaktadır. Özellikle üniversite altındaki bölümler için uzmanlaştıkları alanlar ile ilgili hem güncel hem de geçmişe dayalı bilgiye ulaştırmaktadır”. ”İfadelerini kullandı.

Türkiye’de basılmış olan tüm kaynakların bir kopyası da kanuni bir zorunluluk olarak Milli Kütüphanede bulunmaktadır. Buradaki toplam kitap sayısı 2018 yılı itibari ile 1 milyon 466 bin 488 adettir. Bu da ülkemizde basılmış olan tüm kitaplara yakın bir rakamı temsil etmektedir. Fakat üniversitemizde bundan çok daha fazla sayıda uluslararası 4 milyon 3 yüz 87 bin 4 yüz 50 adet elektronik kitaba erişim sağlanmaktadır. Bunun yanında bin 9 yüz 25 adet Britannica gibi ansiklopedi setlerine veya sözlük gibi referans kaynaklarına ulaşılabilir, diyen Kızıl; elektronik bilgi kaynaklarının farklı bir avantajı daha ortaya çıkığının altını çizdi.

Kaynakların içeriklerinde oldukça hızlı bilgi güncellemeleri olabildiğine dikkat çeken Kızıl, örnek olarak ülke bölünmelerini göstererek sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin Sudan 2 sene önce tek bir ülke iken şu an iki parçaya ayrılmış durumda. Bu basılı bir kaynak olmuş olsaydı, okuyucu eski bilgi ile devam etmek zorunda kalacaktı. Fakat elektronik kaynakların içerikleri de aynı şekilde sürekli güncellendiği için bu tür problemler de ortadan kalkmış olacaktır. Bu tür güncellemeler basılı kaynaklarda sürekli yeni basımlarını satın alarak çözülmeye çalışılmakta, bu da ekstra maliyet açısından dezavantajlı bir durumdur. Bunun gibi sebeplerden dolayı kurumumuz daha çok elektronik kaynaklara ağırlık vermektedir.

Ülkemizdeki tezlere YÖK web sitesinden üyelik yapılarak erişilebilirken, üniversitemiz kütüphane web sitesinden yurtdışındaki 4 milyon uluslararası elektronik teze erişim sağlanmaktadır.

Farklı bir elektronik bilgi kaynağı da gazete ve magazin dergileri alanında hizmet vermektedir. Yüz 20 ülkeden, 60 dilde, yaklaşık 7 bin 2 yüz 90 günlük gazeteye ve magazin dergisine basılmış oldukları ülkede daha gazete bayisine gitmeden okunabilir. Aynı zamanda bazı gazeteler kendi dilinde sesli olarak dinlenebilir ve gazete arşivi içerisinde istedikleri konu ile ilgili araştırma yapabilirler.

Özellikle teknoloji alanında güncel verilerin takibi için bin 2 yüz 20 konferans bildirisi, endüstri ve hizmet ağırlıklı olarak farklı konularda 2 bin 4 yüz standart, özellikle güzel sanatlar, mimarlık gibi alanlarda kullanılmak üzere 5 yüz 2 bin görsel içeriğe de erişim imkânı sunulmaktadı


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI