BEL SAĞLIĞI DEMEK KALİTELİ YAŞAM DEMEK
Hayati Akbaşa
ARTVİN-Artvin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Yoğun çalışma hayatı, yanlış yapılan spor, ağır yük kaldırmak, alınan kilolar, bilgisayar başında geçirilen saatler, uzun süre ayakta durmak, sigara tüketimi ve stresli bir hayat ile beraber bel ağrısından şikayet edenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor.
Hem günlük hayatı hem iş hayatımızı olumsuz etkileyen bel ağrısı şikayetlerini en aza indirmek önemli.
Bel Sağlığı Demek Kaliteli Yaşam demek sloganıyla hareket eden Artvin İl Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı yazılı açıklamaya göre Sigara tüketimi, stres altında yaşamak, çok şişman, çok uzun boylu olmak ve yüksek riskli sporlarla uğraşmak bel ağrısına yakalanma riskini artırmaktadır.
Bel Ağrısına Neden Olabilecek Riskin en yüksek olduğu yaşların 35-55 yaşlarında görüldüğüne dair yapılan açıklamada ağrı hastanın belinde acıma, yanma veya batma şeklinde keskin veya künt karakterde olabileceğini ve yerinin bazı durumlarda noktasal olarak belirlenebilirken, bazı durumlarda yaygın olup yeri de tam tespit edilemez denildi.
Açıklamada Bel ağrısı; akut bel ağrısı ve kronik bel ağrısı olmak üzere iki genel gruba ayrılır
Akut Bel Ağrısı
En sık görülen ağrı tipik mekanik bel ağrısıdır. Altı haftadan kısa süre sonra devam eden bu tip bel ağrıları fiziksel aktivite (hareket, iş görme) ile artarken, dinlenme ile azalmaktadır. Bel ağrılarının yüzde 90’ı iki ile üç ay içinde iyileşmekle birlikte tekrarlar sıktır.
Kronik Bel Ağrısı
Üç aydan uzun süredir varolan bel ağrılarıdır. Bel ağrılarının yüzde 10’u kronikleşir.
Bel Ağrısında Tedavi Yöntemi Nasıl Olmalıdır
Akut bel ağrılarında iki üç günlük istirahat genellikle yeterli olmakla birlikte bir haftadan uzun süreli istirahat eklemlerde hareket azalmasına, yumuşak dokularda kısalmalara, kas gücünde de azalmaya yol açabilmektedir. İyileştirici olarak ağrı kesiciler, anti-inflamatuar ilaçlar ve kas gevşeticiler kullanılabildiği gibi aynı zamanda hikaye ve fizik muayene bulgularına göre anksiyete giderici ilaçlar ve kortizonda tedaviye eklenebilir.
İki haftadan uzun süre devam eden ve şiddetinde fazla bir değişiklik olmayan ağrılarda bel ağrısına neden olabilecek diğer nedenler araştırılmalı. Uygun branş hekimine yönelerek bel ağrısına neden olan durum tespit edilip, fizik tedavi ve kaplıca tedavisi gibi diğer yöntemler sırayla uygulanabilir.
Bel Ağrısından Korunmak İçin
Her gün düzenli olarak bel ve karın kaslarını güçlendirici egzersiz yapılmalı. Gerekli durumlarda ağır nesneleri beli dik pozisyonda tutup dizleri bükerek çömelip ağırlığı kollara ve bacaklara vererek kaldırınız. Ayakta uzun süre durmaktan kaçınınız. Çay ve kahve tüketimini azaltınız. Stresle başa çıkma yöntemlerini geliştiriniz. İşiniz gereği oturuyorsanız, yarım saatte bir ayağa kalkıp vücudunuzu esnetiniz. Yürüyüş ve bel ağrısını önlemede uygun sporlardır. Farklı sporlarla uğraşanların spora başlamadan önce ısınma ve spor sonrasında da esneme egzersizlerini yapmaları sakatlıkların önlenmesinde önemlidir” şeklinde ifade edildi.