HABER. NECO YARICI
Akarsu ve dereler üzerinde kurulu su değirmenleri, sayıları gittikçe azalsa da zamana ve teknolojiye direnerek asırlardır yöre insanına hizmet veriyor.Gerek bir kültürü yaşatma gerekse yöresel lezzeti korumak için büyük öneme sahip olan su değirmenleri su taşkınları ve sel sonrası büyük zararlar görebiliyor.
Ardeşen Bayırcık köyünde meydana gelen afet sonrası köyde bulunan her iki su değirmeni kullanılamaz hale gelmişti.Köy sakinleri genci yaşlısı,Lazcada “MECİ” yani imece usulü yapılan çalışma ile hasarlı olan bir su değirmeni Çalışır duruma getirildi.Diğer su değirmeni için de onarım yapılarak Çalışır duruma getirilmesi planlanıyor.
Bayırcık köyü sakinleri “her şeyi devletten beklememek gerekir,bizler haftasonunu denk getirdik ve havanında güzel olmasını fırsat bildik,el ele bir Değirmenimizi onardık,diğer Değirmenleride yakın zamanda onaracağız” dediler.
Karadeniz’de Değirmenlerin kısa tarihçesi
Değirmenleri incelerken XIX. yüzyılda Osmanlı’nın üretim, tüketim, sosyal, ekonomik ve endüstriyel gelişiminin bir panoraması da sunulmuştur. Trabzon Vilayeti toprakları üzerinde üretilen tahılların değirmenlerde işlenmesinden sofralara gelene kadarki süreci incelenmiş ve önemli tespitlerde bulunulmuştur. Değirmenlerin çalışma sistemlerini oluşturan çark sistemi kullanılarak birçok imalathane kurulmuş ve bu imalathaneler zamanla kuruldukları dönemlerin adeta birer fabrikası niteliğinde işletmelere dönüşmüşlerdir. Bu nedenle değirmenler yalnızca üretim tarihi açısından değil aynı zamanda teknoloji ve sanayi tarihi açısından da incelenmesi gereken önemli mekânlardır