Sempozyuma katılan HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özerde bir sunum yaptı.
Hayati Akbaş
BATUM- Batumda Balıkçılık, Deniz Ürünleri, Kıyı ve Deniz Turizmi ve Deniz Taşımacılığı alanlarında İşbirliği çercevesi, başlatılacak Karadeniz bölgesindeki ekonominin desteklenmesinin tartışıldığı sempozyum gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Batum Le Meridien Otel konferans salonlarında gerçekleştirilen, 2 gün süren sempozyumda, sempozyuma katılan branşlarında uzman akademisyenler ve iş çevrelerinden katılımcılar, sempozyumun yapılış amaçlarına uygun sunumlarını gerçekleştirdiler.
Sempozyumda bir sumumu da HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer yaptı. Karadeniz Bölgesinde ilk yeşil liman belgesini alan HOPAPORTun çalışmaları, projeleri ve hedefleri konusunda bilgiler verdikten sonra Karadenizin özelliklerinin korunmasına yönelik her projeye ve çalışmaya katkı sunmaya çalıştıklarını ifade Etti.
Özer, “Karadenizde KOBİ'leri ve yeni kurulan şirketler, yatırım için finansman kaynağı eksikliğiyle karşı karşıyadır ve çoğu zaman enflasyon, istikrarsızlık ve diğer kırılganlıklarla uğraşmak zorunda kaldığını” ifade ederek “Bu bağlamda yatırımcıların bölgede proje geliştirmekten çekinmesi, Karadeniz'e yönelik Ortak Denizcilik Gündemi (CMA) hedeflerine ulaşmalarını engelleyebilecektir. Bu nedenle koordineli iş destek faaliyetlerine ihtiyaç vardır” diye konuştu..
4BIZ PROJESININ HEDEFI
Avrupa Birliği tarafından desteklenen 4BIZ projesinin hedefi , yerel kapasite geliştirme ihtiyaçlarını karşılayarak Karadeniz'in mavi ekonomisinde inovasyonu, dijitalleşmeyi ve yatırımı artırmaktır . Projenin ana yararlanıcıları Romanya, Bulgaristan, Türkiye, Ukrayna ve Gürcistan'daki hedef bölgelerde Balıkçılık ve Su Ürünleri, Kıyı ve Deniz Turizmi ve Deniz Taşımacılığı sektörlerinde faaliyet gösteren Mavi Ekonomi İşletmeleridir .
Proje özellikle Ortak Denizcilik Gündemi CMA'nın II. Hedefi ile bağlantılıdır: Karadeniz için rekabetçi, yenilikçi ve sürdürülebilir bir mavi ekonomi, ancak dolaylı olarak diğer tüm hedefleri ve ilgili öncelikleri de desteklemektedir.
Projenin 2024 yılında hayata geçmesiyle birlikte yaklaşık 300 ticari işletmenin ekosistem üyesi olarak kaydedileceği tahmin ediliyor.
9 aylık uygulamanın ardından proje, Ülke Raporlarında derlenen Romanya, Bulgaristan, Türkiye, Gürcistan ve Ukrayna'daki mavi ekonomi iş sektörünün durumunun haritalanması olan önemli bir dönüm noktasına ulaştı. Ülke Raporları, Balıkçılık ve Su Ürünleri, Kıyı ve Deniz Turizmi ve Deniz Taşımacılığı sektörlerindeki mavi ekonominin genel bir analizine dayanmaktadır. Her rapor belirli bir bölgeye ve iş sektörüne odaklanmakta, en son teknolojiyi ve onu daha da geliştirmek için sonraki adımların etkili bir şekilde sağlanmasına yönelik ihtiyaçları sunmaktadır. Bu raporlar katılımcı ülkelerin ulusal düzeydeki farklı otoritelerine dağıtılmaktadır.
Ülke Raporlarına dayanarak, hedef bölgelerdeki iş dünyası aktörleri arasındaki ortak yönlere, benzerliklere ve tamamlayıcılıklara vurgu yapan bir Bölgesel Rapor geliştirildi. Ayrıca KOBİ'lerin ve start-up'ların bölgedeki mavi ekonomiyi canlandırmalarına yönelik destek hizmetleri belirlenerek sunulacaktır