Artvin Çoruh Üniversitesi’nde Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Çevre Temalı Gençlik Projesi” ile “Tıbbi Aromatik Bitkiler Alanında Yeşil Kimya Projesi” hakkında basın bilgilendirme toplantısı ve sertifika programı düzenlend
Hayati Akbaş
ARTVİN-Artvin Çoruh Üniversitesi ’Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin başkanlığında gerçekleştirilen programa Artvin Çevre Şehircilik ve İlkim Değişikliği İl Müdürü Ali Laloğlu, Artvin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Şube Müdürü Umut Ural Özkan katıldı. Program AÇÜ Rektörü Doç. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin’in açılış konuşması ile başladı. Bilgin konuşmasında Üniversite’nin bir ihtisas üniversitesi olduğunu ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. AÇÜ Erasmus Ofisi koordinesinde yürütülen “Çevre Temalı Gençlik Projesi” ile “Tıbbi Aromatik Bitkiler Alanında Projesi’nin sunumunu Erasmus+ Kurum Koordinatörü Hakan Gültekin yaptı.
Tıbbi Aromatik Bitkiler Alanında Yeşil Kimya Projesi’nin genel amacı hakkında bilgi veren Gültekin, “Biz Artvin bölgesinde yetişmekte olan iki adet tıbbi ve aromatik bitkinin yeşil kimya kapsamında işlenerek ve sağlık sektörüne kazandırılarak kapsül, merhem gibi ürünler ortaya çıkarmayı ve böylece bölgesel bir kalkınma hedeflemektedir.
Projemiz bu amaç doğrultusunda yapılacak çalışmaları çalıştaylar, eğitimler, uluslararası sempozyumlar, makaleler aracılığı ile yaygınlaştırarak farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. Ayrıca projemiz tıbbi ve hoş kokulu bitkiler alanında yapılacak çalışmalara bir örnek oluşturarak bu tür çalışmaların yaygınlaştırılmasına katkıda bulunacaktır. Projemiz de çalışması yapılacak olan tıbbi ve aromatik bitkiler; Zermek ve Kanteron Türleri.
Projemizde yer alan ortaklarımız kendi alanlarında önemli başarılara imza atmış ve uzun yıllardır işbirliği yaptığımız ortaklarımızdır” dedi.
“Çevre Temalı Gençlik Projesi” hakkında sunumuna devam eden Gültekin, “Projemiz, bir çevre eğitim programı geliştirmeyi ve bu yolla -başta öğrencilerimiz olmak üzere- her yaştan ve çevreden gençlerin çevre bilincini artırmayı amaçlamaktadır. Projemiz bu amaç
doğrultusunda bir çevre eğitim seti oluşturacak ve tamamlayıcı bileşenleri ile gençlerin dikkatini çevre sorunlarına çekmeyi hedefleyecektir. Böylece proje faaliyetleri ile üniversite öğrencileri çevre sorunlarını inceleyip analiz edecek ve bunlara çözüm arayacaklardır.
Proje üniversitelerden, özel şirketlerden, gençlik derneklerinden ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan çok boyutlu ve tecrübeli bir ortaklık yapısına sahiptir. Hem yerli hem de yabancı ortaklarından tüm farklı nitelikleri ve daha iyi uygulamaların edinilmesi ve analiz edilmesi için çalıştaylar, uluslararası izleme ziyaretleri ve bir uluslararası konferans proje süreci dâhilinde tertip edilecektir. Bu kapsamda farklı ülkelerden ve disiplinlerden paydaşların aynı konu üzerinde bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları ve ortak çözümler hususunda fikri çıktılar hazırlamaları planlanmaktadır” ifadelerini kullandı.
Projenin amaçları içinde gençler arasında farkındalık oluşturmak, gençlerin çevre ile ilgili konularda bilgilendirilmesini sağlamak, gençlerin çevre politikalarını katkı sunmasını sağlamak ve çevresel problemleri ön plana çıkarmak olduğunu dile getiren Gültekin, “Proje çıktıları ise; kamu spotu oluşturmak, çevresel konularda gençlerin eğitimi, geri dönüşüm sergileri, çevre gazeteciliği ve eğitim setleri oluşturmak” dedi.
Gültekin’in sunumunun ardından projede görev alan akademisyenlere sertifikaları verildi. Bu kapsamda Tıbbi Aromatik Bitkiler Alanında Yeşil Kimya Projesi’nde yer alan Doç.Dr Mustafa Kemal Gümüş, Doç.Dr Emrah Peşman, Funda Erşen Bak, Dr. Öğr Üyesi Hakan Gültekin, Öğr. Gör Hakan Taşkaya, Öğr. Gör Ergün Gültekin; Çevre Temalı Gençlik Projesi’nde yer alan Doç Dr Hazan Alkan Akıncı, Doç Dr. Ayla Bilgin, Dr. Öğr. Üyesi Hakan Gültekin, Öğr. Gör. Hakan Taşkaya, Arş Gör. Esra Ateş ve Doç. Dr. Funda Erşen Bak sertifikalarını aldı.