BAKAN EKER HAYRAN KALDI !

TÜRKİYE ENDEMİK TÜRDE DÜNYADA EN ÖNDE!

YÖREDEN HABER 19.08.2013 15:54:54 116 0
BAKAN EKER HAYRAN KALDI !



Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere iki günlüğüne Artvin’e gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Borçka ilçesine bağlı Camili Havzası’nda bulunan Düzenli köyünde '14. sü yapılan Macahel Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali'ne katıldı. Macahel ve saf Kafkas arısına hayran kaldı.

 

Festivalde bir konuşma yapan Bakan Eker, konuşmasına Gürcüce 'hoş geldiniz' diyerek başladı.
TÜRKİYE’DE 4 BİN ENDEMİK TÜR BİTKİ VAR
Bakan Eker, Türkiye´nin, dünyanın en zengin biyoçeşitliliğe sahip topraklarından birinin üzerine kurulu olduğunu ifade ederek, 'Dünyadaki endemik bitki türünün büyük bir kısmı Türkiye´de yer alıyor. Bizim kayıtlarımız sadece Türkiye´de 4 bin civarında endemik bitki türü olduğu yönünde. 10 milyon kilometrekareye sahip, 30´un üzerinde ülkeyi barındıran Avrupa kıtasında sadece 2 bin 400 endemik bitki türü bulunuyor. Bu rakamlarla Türkiye´nin tek başına 4 bin endemik bitki türüne sahip olmasının ne kadar büyük bir zenginlik olduğunu daha iyi ifade etmiş oluruz' diye konuştu
Eker, dünyadaki endemik bitki türünün büyük bir kısmının Türkiye´de yer aldığını belirterek, 'Bizim kayıtlarımız sadece Türkiye´de 4 bin civarında endemik bitki türü olduğu yönünde' dedi.
BURADAKİ BİTKİNİN AĞACIN ARININ BİR HAZİNE KADAR DEĞERİ VARDIR
Gökyüzüne komşu Artvin´in Macahel bölgesinin Türkiye´nin bitki çeşitliliğinde, zenginliğinde ayrı bir payı ve önemi olduğunu vurgulayan Eker, 'Sadece Artvin´de bin 864 bitki türü var. Bitki tür çeşitliliği bakımından Türkiye´nin üçüncü önemli merkezi konumunda. Macahel´de gölgesinde oturduğumuz ağacın, seyrettiğimiz bitkilerin her biri hazine değerinde ve büyük öneme sahip. Bu önemi bilmemiz lazım. Burada iki milli park ve üç tabiat koruma alanı var' ifadelerini kullandı.
Eker, Türkiye´nin arıcılık alanında 6.3 milyon kovanla kovan sayısı bakımından dünyanın üçüncü büyük ülkesi olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
BAL ÜRETİMİNDE ÇİN’DEN SONRA İKİNCİYİZ
'Türkiye, bal üretiminde de Çin´den sonra dünyanın ikinci büyük ülkesi. Bunlar önemli. Bundan daha fazla istifade etmek gerekiyor. Özellikle kırsal alanlarda kalkınmanın bunlar üzerine bina edilmesi bizim gayemiz. Buradan yola çıkarak bakanlık olarak içerisinde Artvin, Ardahan ve Kars´ın da olduğu Cumhuriyet tarihinde ilk olan bir projeyi hayata geçirdik. Bu bölgede hiçbir zaman bir kırsal kalkınma projesi uygulanmadı. Biz bakanlık olarak 26.5 milyon dolar kaynak temin ederek, Artvin´in de içinde yer aldığı kırsal kalkınma projesi başlattık. Proje kapsamında gerek eğitim çalışmaları, gerek örnek bahçe ve tesis oluşturma, gerekse ekonomik yatırımların hibe yoluyla desteklenmesi gibi konular başta olmak üzere çalışma yapıldı. Proje, vatandaşlarımızın gelirini artırarak, göç etmeyip bu cennet gibi topraklarda yaşamalarına katkı sağlamak için yapılan bir çalışmadır.'
CAMİLİ EL DEĞMEMİŞ BİR EKO SİSTEME SAHİP
Artvin Vali Yardımcısı Mutlu Almalı ise burada yaptığı konuşmada, Camili Havzası’nın ve saf Kafkas Arı ırkının önemine değinerek;
“Bugün burada yöremizde yaşam bulan arılarımızın özelliklerini tanıtarak, balımızın kalitesini ve tadının doyulmaz lezzetini tüm misafirlerimizle paylaşmayı amaçladık. Camili bölgesinin üç tarafı Karçal Dağ silsilesi, bir tarafı Gürcistan sınırı ile çevrilmiş doğal olarak izole olmuş bir bölgedir. İşte bu geçit vermez doğallık aynı zamanda Camiliye en büyük zenginliği de vermiştir. Genetik özelliği bozulmamış saf Kafkas arısı ve türce zengin bitki örtüsü, Kafkas arısının dünyada saflığını kaybetmemiş iki, üç yerden birisi ise Camili bölgesidir. Aynı zamanda el değmemiş bir ekosisteme sahip olup çok kısa mesafeler içerisinde yüksekliğe bağlı olarak değişen çok çeşitli bitki örtüsüne sahiptir.
Bu coğrafi özellikler ve ekosistem Avrupa’da ve Dünya’da yok denecek kadar azdır. İşte bu bölgede üretilen balın çok kalitesi olması, yöreye özgü çok zengin bitki çeşitliliği ve yörede saf Kafkas arı ırkının bulunmasından kaynaklanmaktadır. Tabi mükemmellilikle birlikte ardı sıra ne sıkıntılar getirdiğini bildiğimiz, zorlu çileli yaşam şartlarında, saflığını ve doğallığını bozmadan, birlikte dayanışma içerisinde yaşayan Camili insanları tüm yaşamın şartlarına karşı verdiğiniz mücadeleyi görüyor ve bu sıkıntıları en aza indirilebilmesi için elimden gelen tüm imkânı kullanmaya çalışıyoruz.
Yaşarken cennetteki huzurun bir parçasına erişmenin mümkün olduğu Camili’de özlemlerinizi giderebileceğiniz bir gün geçirmeniz dileklerimle saygılarımı sunuyor ve iyi eğlenceler diliyorum” diye konuştu.
Bakan Eker, Artvin Vali Vekili Yılmaz Kurt, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, RTÜK Başkanı Davut Dursun, TEMA Vakfı Onursal Başkanlarından Nihat Gökyiğit´in de katıldığı festivalde vatandaşlarla sohbet etti.
Gürcistan´ın Batum şehrinden gelen halk oyunları ekiplerinin gösterisini izleyen Eker, daha sonra Camili bölgesinde bulunan TEMA Nihat Gökyiğit Eğitim ve Araştırma Merkezindeki Kafkas Arı Irkının Üretilme İstasyonunda incelemelerde bulundu.
Yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi alan Eker, laboratuarda Kafkas arı ırkının suni döllenme işlemini de izledikten sonra ilçeden ayrıldı. (08 Haber)

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI