Ayı korkusundan 40 metrelik ağaçlara Petek çıkarıyor

Ayı korkusundan 40 metrelik ağaçlara Petek çıkarıyor

GÜNDEM 8.06.2023 11:06:42 288 0
Ayı korkusundan 40 metrelik ağaçlara Petek çıkarıyor
PAZAR-Rize yöresinde daha çok teknik arıcılık revaçta olduğudan dolayı,karakovan arıcılığı ise günümüzde devlet desteği olmadığından yok olmaya doğru gidiyor.
Bu geleneği yaşatanlarda var.Onlardan biride Rize'nin Pazar İlçesinden Mustafa Memoğlu,
O bir işletmeci,turizm gönüllüsü,dizi ve flimlerde yöreyi tanıtmak için elinden geleni yapmaya çalışan ender gönüllülerden de biri.
Kendi tesislerinin bulunduğu Çamlıhemşin-Ayder yolu üzerinde işyerinde, bir yandan sezona hazırlık yaparken,diğer yandan ise asıl mesleği olan arıcılık içinde yoğun bir çalışma temposu yaşıyor.
Geçen yıl ayıların peteklerine verdiği zarardan dolayı hayli üzgün olduğunu söyleyen Mustafa Memoğlu,bu yıl bazı tedbirler almaya karar verdi.
İLK TEDBİR 40 METRE YÜKSEKLKTEKİ AĞAÇLARA PETEK KOYMAKLA BAŞLADI
Mustaf memoğu,sırtında petekle meşeliğe 45 dakikada gidip,burada bulunan30-40 merterlik uzunlukta yaşlı gürgen ve diğer ağaçlara petek yerleştimek için her türlü zorluğu göze alıyor.
Yanındaki yardıcısı genç delikanlı ile tempolu güne petek taşımakla başlayan Memoğlu,'25 adet peteği karakovan balı üretmek için meşelikte bulunan alana 45 dakika sırtımızda taşıyarak geliyoruz' dedi.
Memoğlu, bundan sonra işlerinin daha da zorlaştığını dile getirerek ' ben önce ağaca çıkıp petekleri koyacağım yeri hazırlıyorum.Daha sonra ipi aşağıya sarkarak peteği yer yer 30-40 metre boyundaki ağaçlara çekiyorum.Buraya yerleştirmenin çok zor ve meşakkatli olduğunu biliyorum.Ama iş bitince de mutlu oluyorum' diye konuştu.
Mustafa Memoğlu,dünden bugüne Karakovan balcılığı hakkında da açıklamalarda bulundu.Memoğlu özetle şunları söyledi.
GELENEĞİMİZİ YOK OLMADAN YAŞATMALIYIZ.
'Karakovan balcılığı genelde ormanlık alanlarda yapılıyor.Çok yaşlı gürgen ve kızılağaçlarda kovuklar oluşuyor arılar bu kovuklarda kışı geçirir kendileri için de bal yaparlar.Soğuktan korunmak içinde kendilerini izole ederler.Propolisle kapatırlar.Eskiden teknik arıcılık yokken karakovan arıcılığı yapılırdı.Bölgemizde geleneksel hale gelen bal üretimi tamamen doğal ve boş ağacın içine oyulmuş kovan ağacın içine yerleştiriliyor ve oğul arılarda gelip içine yerleşiyorlar.Bu yüzden de tamamen doğal insan eli değmeden bal yapılıyor.'
KARAKOVAN BALCILIĞI YAPANLARA DEVLET DESTEK VERMELİDİR
'1964-68 yıllarından varova ve bazı hastalıkların ülkemize gelmesiye ormanlarda kendileri üreyen ve çoğalan arılarda artık yok olmaya başladı.Günümüzde hazır fabrikasyon mumlarla yapılan teknik arıcılığın, artık karavon arıcılığına dönmesi gerekir.Geleneğimiz yok olmak üzere.Hatta devletin teşvik amacıyla teknik arıcılığa verdiği desteği karakovan balcılık yapanlara da vermesi gerekir.Yetkililere mürcaat ettim karakovan arıclığına destek verilmiyor dediler.Oysa destek verilmesi gereken karakovan arıcılığıdır.'

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI