Ayder’in Davos Olması Yolunda Önemli Bir Organizasyon

Gözde turizm merkezi Ayder’in Türkiye’nin Davos’u olması yolunda Rize’de önemli bir uluslararası organizasyon gerçekleştiriliyor

YAŞAM 27.09.2024 13:38:00 204 0
Ayder’in Davos Olması Yolunda Önemli Bir Organizasyon

Gözde turizm merkezi Ayder’in Türkiye’nin Davos’u olması yolunda Rize’de önemli bir uluslararası organizasyon gerçekleştiriliyor. Rize Valiliği himayesinde, Rize Belediyesi’nin katkısı, RİBİAD Derneği'nin organizasyonu ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA)’nın katılımıyla “Karadeniz Bölgesinde Lojistik ve Ulaştırma” konulu “Uluslararası Karadeniz Rize Ayder Forumu” düzenlenecek.

“Uluslararası Karadeniz Rize Ayder Forumu” ile ilgili Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Genel Sekreteri Asaf Hajiyev, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Hakan Gültekin, Rizeli Bürokratlar, Yöneticiler ve İş İnsanları Sosyal Dayanışma Derneği (RİBİAD) Başkanı Erol Aykut, Rize Valiliği'nde gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bölgesel Ölçekli Uluslararası Bir Organizasyon  


Vali Baydaş, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Ayder, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, hepimizin uluslararası organizasyonlarının yapıldığı, bölgesel ve global meselelerin tartışıldığı bir yer olarak hayal edilen bir yerdi. Ayder’in Davos gibi bir yer olsun vurgusu hep yapıldı. Ayder Forum'la birlikte, bölgesel ölçekli uluslararası bir organizasyon gerçekleştireceğiz. Karadeniz özelinde, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Parlamenterler Asamblesinin katılımıyla gerçekleşecek; üye ülkelerin parlamenterleriyle birlikte bir konu başlığında tartışmalar, müzakereler yapılacak ve nihayetinde bir deklarasyon metni yayımlanacak. Sayın Cumhurbaşkanımız da organizasyona bir video mesajla katılım sağlayacak” dedi.

“Ayder’i, uluslararası gündemin belirlendiği bir yer haline getirmeyi planlıyoruz”  


Ayder Forumu'nu her yıl farklı gündemlerle yapmayı planladıklarını belirten Vali Baydaş, “Bu organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk ve heyecan duyuyoruz. Ayder Forumu her yıl farklı gündemlerle, farklı temalarla devam etmesini planlıyoruz. Forumun gündemini her yıl zenginleştirerek ve genişleterek Ayder’i, hem şehrimizin hem de bölgemizin hem de uluslararası gündemin belirlendiği bir yer haline getirmeyi hedefliyoruz. Üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek organizasyonun sonunda nihai bildiri metnini Ayder’de okuyacağız. Önümüzdeki senelerde ise organizasyonun tamamını Ayder’e taşımaya çalışacağız” dedi.

“Bu yıl sadece ulaşım ve lojistik temaları işlenecek”  


Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ise Rize’de yapılan bu tür organizasyonlardan dolayı heyecan duyduklarını belirterek, “Bu yıl sadece ulaşım ve lojistik temaları işlenecek. Önümüzdeki yıllarda belki turizm işlenecek ve dünyanın bir çekim noktası olarak Rize’miz devamlı gündemde kalarak dışarıda bu sektörlerle ilgili şahısların Rize’ye gelmesiyle Rize’nin tanınırlığının artması adına çok değerli çalışmalar. İyidere Lojistik Limanı, havalimanı ve demiryoluyla birlikte gelecekte ticaret sektöründe önemli bir altyapı oluşturacağı için, ilk forumun ana konusu lojistik olarak belirlendi.

“Neden Rize?”  


KEİPA Genel Sekreteri Asaf Hajiyev, Ayder Forum'un neden Rize’de yapıldığına dikkat çekerek, “Karadeniz bölgesi, Asya ile Avrupa arasında bir köprü olması, önemli nakliyat yollarının kesişme noktasında yer alması ve enerji açısından stratejik bir konumda bulunması nedeniyle dünya siyasetinde kritik bir rol üstleniyor. Türkiye, bu bağlamda önemli bir rota haline gelmiştir” dedi.

Ayder Forum'un bir diğer önemine de değinen Hajiyev, “Bu forumlar aynı zamanda var olan insan potansiyelini gün yüzüne çıkarır. Bu forumun Rize’de yapılmasının önemli nedenlerinden bir tanesi buradaki limanlardır, bir diğeri ise buradaki doğal güzelliklerdir. Bu kadar güzel tabiatı her yerde bulamazsınız, o yüzden bu toplantının Ayder’de olması tesadüf değildir. Buraya gelen her bir insan buradaki güzellikleri kendi ülkelerine taşıyacaktır. Benim arzum odur ki; Ayder Forum'u Davos gibi dünya çapında tanınan bir platform olsun ve bunun da vatanı Rize Ayder olsun” dedi.

DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ise Karadeniz bölgesinin ve Rize’nin marka şehir olma noktasında yapılacak hizmetlerin tanıtımının çok önemsendiğini belirtti.

RİBİAD Başkanı Erol Aykut da Ayder Forum'una uluslararası boyut kazandırmak için KEİPA ve KEİ başkanlarını davet ettiklerini ifade etti. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ev sahipliğinde cumartesi günü başlayacak olan “Uluslararası Karadeniz Rize Ayder Forumu” protokol konuşmaları ile başlayacak olup, “Karadeniz Bölgesinde Lojistik ve Ulaştırma” konusu üzerine genel müzakereler ile devam edecek. KEİPA delegasyon üyelerinin konuşmalar gerçekleştireceği forumun sonunda ise Rize İyidere Lojistik Merkezi gezisi gerçekleştirilecek. Son olarak ise Ayder’de Uluslararası Karadeniz Rize-Ayder Forumu bildirinin takdimi yapılacak.

Pazar günü ise Ayder’de gezi ve fidan dikim etkinliği gerçekleştirilecek.


1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI