ARTVİNLİ BİLİM ADAMI NOBEL ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI
Hayati Akbaş
BORÇKA-Borçkalı hemşerimiz Dr. İbrahim Dursun bu yıl 69. Lindau Nobel Ödülü Sahipleri Toplantısı’na katılmaya hak kazanarak ödül törenine katıldı. Böylelikle hemşerimiz İbrahim Dursun, 89 ülkeden 580 araştırmacı arasına girdi. Binlerce kişi arasından seçilerek ödül törenine davet edilen Artvinli genç büyük bir gurur yaşadığını söyledi.
İbrahim Dursun: Artvinlilere güzel örnek olmak mutlu ediyor.
Artvinli genç bilim adamı Dr. İbrahim Dursun, çalışıp başarmak için mücadele edince her türlü başarının elde edilebileceğini ifade ederek, bu başarısında emeği geçenlere teşekkür etti. Başta ailesi ve bugüne kadar kendisine emek veren tüm bilim insanlarına ve öğretmenlerine teşekkür eden İbrahim Dursun, bu tür bir etkinliğe katılabilmenin kolay olmadığını, on binlerce aday arasında seçimlerin gerçekleştirildiğini ifade ederek, bu başarıyı elde etmenin büyük bir gurur olduğunu ifade etti. Dursun, Artvin Berçkalı olarak bu tür önemli bir organizasyonun içerisinde yer almayı başararak Artvinlilere güzel bir örnek ve Artvin’in adını buralarda temsil ediyor olmanın da çok daha büyük gurur vesilesi olduğunu sözlerine ekledi.
Dr. İbrahim Dursun Kimdir?
İbrahim Dursun, 2005 yılında Borçka Şehit Savaş Gedik Devlet Lisesi’nden mezun oldu. 2011 yılında üniversite lisans derecesini İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE) fizik üzerine aldı. Sonrasında, yüksek lisans eğitimini Avrupa Birliği’nin Erasmus Mundus Bursu’nun (http://www.europhotonics.org/wordpress/ ) Fransa’da bulunan Aix-Marseille Üniversitesi’nde ve Almanya’da bulunan Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nde optik ve fotonik mühendisliği üzerine tamamladı.
Doktora eğitiminde Suudi Arabistan’da bulunan Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde (KAUST) malzeme bilimi ve mühendisliği alanında çalıştı. Nano boyutlu ve tek hücreli peroksitte malzemelerinin ışık ile etkileşimini anlamak ve bu malzemelerin opto-elektronik uygulamaları (güneş panelleri, ışık yayımlayıcı diyotlar (LED), beyaz ışık salınımı, görünür ışık haberleşmesi (VLC) ve değişik fiziksel alanlar) üzerine araştırmalar yaptı. Doktora süresince Nature Communications, Journal of the American Chemical Society, Advanced Energy Materials, ACS Energy Letters, ACS Photonics, Chemistery of Materials ve Applied Physics Letters gibi uluslararası saygın dergilerde yayımlanmış 25’den fazla bilimsel makalesi bulunmakta. Bu akademik yayınlar bugüne kadar 2500’den fazla atıf almıştır (19 h-indeks). Ayrıca üç farklı patent başvurusunda bulunan Dursun, 2019 Mayıs ayında doktorasını tamamladı. Dursun, Amerika’da Pens State Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği bölümünde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmalarına devam etmekte.