DOKA (Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı) tarafından 2017 yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen “Artvin Okul Yöneticilerini 2023’e Taşıyor” eğitim programı 16 Mart 2018 Cuma günü Artvin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konfer
Hayati Akbaş
ARTVİN-DOKA (Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı) tarafından 2017 yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen “Artvin Okul Yöneticilerini 2023’e Taşıyor” eğitim programı 16 Mart 2018 Cuma günü Artvin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Bölgedeki yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden ancak hazırlık ve uygulama aşamalarında sıkıntı ile karşılaşılan çalışmalara destek sağlamak amacıyla DOKA tarafından finanse edilen Teknik Destek Programı kapsamında kabul edilen ve ilimizde bulunan okullarda görev yapmakta olan idarecilerin mesleki gelişimlerine katkı sağlaması amaçlanan eğitimde Artvin Çoruh Üniversitesi Arhavi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Fikret Sözbilir eğitimci olarak yer aldı.
Eğitimin programının açılışında konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Abdulcelil Kahveci, “Yöneticilerimizin mesleki gelişimlerine katkı sunmak ve eğitim hedeflerimizi daha üst seviyelere taşımak amacıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan biri olan ve DOKA Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen ” Artvin Yöneticilerini 2023’e Taşıyor “ eğitim faaliyeti hizmet standartlarımızı artırmak adına büyük önem arz etmektedir.
Yarın ve önümüzdeki haftalarda da devam olacak eğitimle ilgili Arhavi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Fikret Sözbilir bizlere katkı sunacaktır. Kendisine hoş geldiniz diyor ve sunacakları katkılardan dolayı eğitim camiamız adına teşekkür ediyorum.
Değerli Meslektaşlarım, Bilimsel ve teknolojik gelişmeler, eğitim bilimlerinde öğretme/öğrenme anlayışındaki gelişmeler, eğitimde kaliteyi ve eşitliği artırma ihtiyacı, ekonomiye ve demokrasiye duyarlı bir eğitim ihtiyacı ve bireysel ve ulusal değerlerin küresel değerler içinde geliştirilmesi ihtiyacı gibi nedenler öğretim programlarının revize edilmesini gerekli kılmıştır. Öğretim liderliği, Vizyon ve Strateji Geliştirme, Okul Yönetimi ve Liderlik, Okul Kültürü ve Örgütsel Davranış, Yönetimde İnsan İlişkileri, Toplantı ve Zaman Yönetimi, Protokol Kuralları, Denetim ve Değerlendirme konu başlıklarında verilecek olan eğitim kapsamlı bir şekilde bir yenileme, güncelleme, gözden geçirme ve değişiklik çalışması olacaktır.
Siz yöneticilerimizin sorumlu olduğu okul ve kurumlarda yapılan nitelikli çalışmalar istenilen hedeflere ulaşmak için büyük önem arz etmektedir. Okul
yöneticilerimiz; eğitimin vazgeçilmez unsurları olan öğretmen, öğrenci ve velilerimizle iletişim kurmayı en iyi şekilde sağlamalıdır. İletişim becerilerimizin yaptığımız iş açısından ne kadar önemli olduğunu göz önünde bulundurursak, iletişimin sosyal hayatımızın temel taşı olduğunu, okullarımızda kurulan iletişimin de oldukça nitelikli olması gerektiğini bilmemiz gerekir. Bu yönüyle düşünüldüğünde sahip olunan becerilerle sahip olunması gereken beceriler arasındaki farkın azlığı mesleki başarıyı da beraberinde getirir.
Değerli Okul Yöneticileri, Eğitimcilerin sevgi dolu, sabırlı, hoş görülü ve bilge insan olması beklenirken aynı zamanda yenilikleri takip eden, bilgilerini güncelleyen, öğrenmeye açık birer meşale olması da beklenir. Unutmayınız ki gelişme ve yükselme, iyi yetişmiş eğitimcilerle yürür. Elinizdeki cevheri gerektiği gibi işleyerek, verdiğiniz emeklerin asla boşa gitmeyeceğini düşünerek çalışmalarınıza bu doğrultuda devam edeceğinize inanarak özverili çalışmalarınızdan dolayı hepinizi tebrik ediyorum.
Bu düşünce ve inançla hizmetlerin en kutsalını üstlenmiş fedakâr yöneticilerimize bu eğitimin faydalı olmasını diliyorum.” diyen
Kahveci, Şeyh Edebâli’nin Osman Gâzi’ye Nasihatini katılımcılarla paylaşarak konuşmasını sonlandırdı.
“Ey oğul, artık Bey’sin! Bundan sonra öfke bize, uysallık sana. Güceniklik bize, gönül almak sana. Suçlamak bize, katlanmak sana. Âcizlik bize, hoş görmek sana. Çatışmalar, anlaşmazlıklar bize, adâlet sana. Kötü söz, şom ağız, haksız yorum bize, bağışlamak sana. Bölmek bize, bütünlemek sana…
Güçlüsün, kuvvetlisin, akıllısın, kelâmlısın! Amma bunları nerede ve nasıl kullanacağını bilmezsen, öfken ve nefsin bir olup aklını yener. Sabah rüzgârlarında savrulur gidersin. Daima sabırlı, sebatlı ve irâdene hâkim olasın.
Unutma ki, dünya sandığın kadar büyük değildir. Bütün sırlar; bilinmeyenler, görülmeyenler, ancak senin şecaat, fazîlet ve irfânınla fethedilip gün ışığına çıkacaktır.
Ey oğul! Sabretmesini bil, vaktinden önce çiçek açmaz. Şunu da unutma; insanı yaşat ki, devlet yaşasın!
·Ey oğul! Ananı, atanı say! Bereket büyüklerle beraberdir.
Bu dünyada inancını kaybedersen, yeşilken çorak olur, çöllere dönersin.
·Azminden dönme, çıktığın yolu, taşıyacağın yükü iyi bil.
·Her işin gereğini vaktinde yap. İnsanları yaşat ki, devlet yaşasın!
·Açık sözlü ol. Her sözü üstüne alma. Gördün söyleme, bildin bilme.
·Sevildiğin yere sık gidip gelme. Muhabbetin kalkar, itibarın olmaz.
· Üç kişiye acı: Cahiller arasındaki âlime, zenginken fakir düşene, hatırlı iken itibarını kaybedene.
Unutma ki yüksekte yer tutanlar, aşağıdakiler kadar emniyette değildir.
· Ululanma, düşmanı hor görme, düşmanını çoğaltma, düşmanlığın başını da sonunu da sen belirle. Haklı olduğunda mücadeleden korkma! Bilesin ki, atın iyisine doru, yiğidin iyisine deli derler.
· Ey oğul! İşin ağır, işin çetin, gücün kıla bağlı. Allah yardımcın olsun…”
İl Milli Eğitim Müdürü Abdulcelil KAHVECİ’nin açılış konuşmalarının ardından başlayan eğitim programı 16-17 Mart 2018 tarihlerinde 2 gün boyunca devam edecektir.
Bunun yanı sıra merkez ilçe, Hopa ve Borçka ilçelerimizdeki bütün okul/kurum yöneticilerine ikişer gün olmak üzere toplam 64 saat eğitim verilmesi planlanmıştır.