Alkol'ün Beyin Hücreleri Üzerindeki Etkisi

Alkol tüketimi B1 vitaminine bağlı olarak hafıza problemlerine ve erken yaşlanmaya yol açıyor.

SAĞLIK 2.09.2014 18:04:03 177 0
Alkol


Alkol içeren içeceklerin sürekli ve yüksek miktarlarda tüketilmesi tüm organların yanı sıra Merkezi Sinir Sistemi üzerinde de çok ciddi yan etkilere sebep oluyor.


Başlangıçta uyku hali, aşırı neşelilik durumu, hareketleri kontrol etmekte zorlanma, dengesizlik gibi etkiler olabileceği gibi, doz arttıkça bilinç bulanıklığı ve ölüme kadar giden yan etkiler ortaya çıkar. Yapılan araştırmalar alkol tüketiminin beyinde nöron ölümünü tetiklediğini göstermiştir.


Serebellum (beyincik) ve hipokampus (bellek merkezi) denilen beyin bölgeleri alkole en duyarlı alanlardır. Özellikle beyincik kabuğunda bulunan purkinje adı verilen birtakım hücreler alkole en duyarlı hücrelerdir.


Uzun süreli alkol kullanımı bu hücreler üzerinde bilgi alışverişini sağlayan uzantıların zarar görmesine, hücre içi organellerde genişlemeye, bu hücrelerin sayısında azalmaya ve çalışmasında bozulmaya etkisi olur.

ERKEN YAŞLANMAYA YOL AÇIYOR

Alkolün en fazla tahribata neden olduğu organ beyindir. Alkolün doğrudan etkisi mantıklı düşünme, karar verme ve hareket etme yeteneklerini bozmasıdır.


Bu etkiler, alkol alımının hemen ardından görülür ve ciddi kazalar, yaralanmalar ve hatta ölümlere neden olmaktadır. Alkol hafızayı zayıflatmakla kalmayıp beyin hücrelerini öldürdüğü için zamanla beyin küçülür ve alkol tüketimi erken yaşlanma ve bunamaya yol açar.

Ayrıca Peygamber Efendimi Hz. Muhammet (sav) içki ile ilgili bir Hadis-i Şerifinde ''İçkide ilaç özelliği yoktur. Hastalık yapar'' demiştir.

Kaynak : Risale Ajans  

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI