Çaykur Genel Müdürü ve YK Başkanı Yusuf Ziya ALİM; Tamamlanmasına sayılı günler kalan, 2021 yılı yaş çay kampanyası ve Çaykur’un bu yıl elde etmiş olduğu başarı rakamlarını ve kamuoyunda kuru çay satışıyla ilgili bir kesim ta
Çaykur Genel Müdürü ve YK Başkanı Yusuf Ziya ALİM; “Öncelikle şu bilgiyi kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Bu yılkı çay kampanyamız boyunca, Çaykur tarihinin son 20 yıldır en yüksek yaş çay alımını gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Sonuna yaklaştığımız, 2021 yılı çay kampanyamız ağırlıklı olarak Rize’ ve diğer 3 illerimizin genelinde, pandemi salgını ortamının devam etmesine rağmen almış olduğumuz önlemler neticesinde, sağlık, huzur, dayanışma ve kardeşlik içerisinde tamamlanmaktadır. Ülke genelinde bu yıl yaşanan iklim değişikliği çayımızın gelişimini ve hasat süresin uzamasına neden olmuştur. Şehrimizin yukarı kesimlerinde kar yağışı erken düşmüş ve ilimiz genelinde havalar soğumuştur. Yavaş, yavaş çayını toplayan yerlerde kampanyayı kapatıyoruz. Bitmeyen yerlerde ise çay alımlarına devam ediyoruz. Tahmini olarak 15 Ekim gibi kampanyayı kapatmış oluruz. Çünkü artık sonbahar mevsimi kendisini hissettirmeye başladı.” diye açıkladı.
Genel Müdür ALİM, son günlerde kamuoyunda doğruluğu olmayan kuru çay satışlarıyla ilgili kurumu yıpratıcı mahiyette, gerçek olmayan yanlış bilgilerle yapılan açıklamaların, sosyal medya ortamında yapılan paylaşımlarla birlikte çeşitli kulislerde sürdürülen olumsuz kampanyaların gerçek olmadığını dile getirdi. Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya ALİM; “Hiçbir özel firmaya maliyetinin altında paketsiz/ dökme kuru çay satışı anlaşması yapılmamıştır. İlk olarak özel sektöre çay satışında, 24.95 TL + KDV den çay satıldığını ve böylece ilk etap da 100 bin tonun üzerinde yaş çay fazlası üreticiden aldığının bilinmesini isteriz. Çaykur özel sektöre kuru çay satmamış olsa depoların doluluğu nedeniyle 100 bin ton az yaş çay alacak olmamız da dikkate alınmalıdır. Her şey üreticilerimizin elinde ne kadar fazla çay varsa alabilmenin hesabıdır. Tüm bunlara rağmen işte birçok yerlerde ucuza çay satıldığı gibi açıklama ve konuşmalar oluyor maalesef. Kuru çay satışı faturalarımız elimizde her gelene de gösterebiliyoruz. Hiç bir şekilde maliyetinin altında çay satılmadığı gibi, 2017-2018 yıllarına ait olan çaylarımızı 2019 yılında 20.40+KDV ve 22.40+KDV daha sonrasında ise; 24.95+KDV bu sene ise, 27.50 +KDV ve şimdi de 28.30+ KDV’den herkese istediği miktarda verebiliyoruz. Ayrıca üreticilerimize de devamlı çay verilmesi konuşuluyordu, bu düşünce hep gündemdeydi. Daha önceleri de veriliyordu, ancak belirli bir miktarda sınırlıydı ve ayrıca da üreticilerimize dökme çay vermenin sağlıklı olacağını düşünmediğimiz için, Tiryaki çayımızı 5 kiloluk poşetler içerisinde maliyetinin de altında üreticilerimizin satın almasına sunmuş olduk. Herkes alabilsin, ulaşabilsin diye, 10 bin ton 5 bin ton, beş yüz kilo neyse yüksek miktarlarda almak isteyenlere de hiç bir sınırlama koymadan, 28.30+KDV üzerinden satışa hazırız. Bu miktarlardan vermeye devam edeceğiz. Bu uygulamamızla ne kadar çok çay satarsak, üreticilerimizden de o kadar çok çay satın almış olacağız anlamına geliyor. Aksi takdirde depolarımızın dolu olması yaş çay alımına da engel
oluşturmaktadır. Kurum olarak asla maliyetinin altında ucuza çay satmadık. Sattığımız fiyatlar faturalar ortadadır. Herkese de aynı şekilde uygun bir şekilde satmaya çalışıyoruz. Şayet geçen sene 10 bin ton bu sene 20 bin ton gibi bir çay satmamış olsaydık 200 yüz bin ton fazlalık çay aldık. Üreticimiz bu şekliyle iki yüz bin ton çayı ucuza satmış olacaktı. Ayrıca her ne yaptıysak üreticiyi koruma anlamında yapmaktayız. Çünkü Çaykur düne kadar olduğu gibi, bundan sonra da, ülkemizin, bölgemizin ve çay tarımı yapılan dört ilimizde çay tarımı yapan ve çaydan geçinen milyonlarca ailenin ve hepimizin damarlarında dolaşan kan gibidir. Bir kez daha ifade etmek istiyorum ki, her ne yapılıyorsa üretici adına sosyal devlet adına yapıyoruz. Bu anlamda Çaykur özellikle bu sene üreticiyi hiçbir şekilde mağdur etmediği gibi, tam tersine fazlasıyla elinden gelen tüm şartları zorlayarak çaylarını almış durumdayız almaya devam ediyoruz.“ diye konuştu.
Genel Müdür Yusuf Ziya ALİM; “Bu kampanya dönemi üreticimizin daha çok çay satmış oldukları bir sezon oldu. Şöyle ki, 1999’da 843 bin ton çay alınmıştı. Bugün itibariyle ise 815 bin ton çay satın aldık. Bundan sonra da, 24-30 bin ton çay alımı daha yapmış olacağız. Bununla beraber sanırım 858-860 ton çay almış olacağız bu kadar çayı aldıktan sonra önemli olan bu çayı satabilmektir Tabi ki normalde bizim devamlı almamız gereken alıp satabileceğimiz, iktisadilik, karlılık ve verimlilik ilkelerine uygun bir alımımız aslında 650 bin ton civarındadır. Ama biz 200 bin ton fazla bir çay almış oluyoruz. Bu yılki kuru çay satışımızdaki hedefimizde 150 bin ton civarında gerçekleşmesini hedefliyoruz. Bu hedefimizi inşallah gerçekleşecek bugün itibariyle 114 bin ton kuru çayı satmış bulunmaktayız. Zaten fazla çayı almamızın amacı sosyal devlet olarak üreticilerimizin mağdur olmamasıdır. Bu da çayda üreticimize vermiş olduğumuz değeri v e sahiplenmeyi gösteriyor. Bu durumda üreticilerimiz çayının tamamını Çaykur’a satmak istiyor. Ama sonuçta işletmelerimizde bir denge unsuru vardır. Günlük işleyebileceğimiz kapasitemiz bellidir. Satın alabileceğimiz miktar bellidir. Ama yine de, üreticilerimizin mağduriyetine fırsat verme adına mevcut kapasitelerimizi aşmış bulunmaktayız. Çaykur olarak, 20 yılın en yüksek çayını almış olduk. Bu tarihi bir rekordur. Amacımız en büyük yaş çayı satın almanın yanı sıra, bununla birlikte en büyük kuru çayı satabilmektir. Çay satış pazar arayışlarımız da devam ediyor.” dedi.
Haber: Bayram Ali Kavalcı