Tarih: 01.04.2014 09:12
AK Partinin Karadeniz farkı
Ergun Ata
Rize’de Halil Bakırcı’nın aday gösterilmemesi üzerine başgösterdiği iddia edilen küskünlüğe, Saadet Partisi’nin Mehmet Bekaroğlu’nu aday göstermesi eklenince, kısa süreli “Acaba!” soruları yaşandı. Ancak bazı çevreler, “Başbakan Rize’de ceketini koysa kazanır, moralleri bozmaya gerek yok!” yorumunu yaptılar. Nitekim aynı çevreler, sandıkların açılmasından sonra farkın erkenden açılması üzerine “Haklı çıktık!” dediler. İstanbul’dan getirtilerek Rize’de aday gösterilen ve seçimi kazanan Halil Bakırcı gibi, akademisyen Reşat Kasap da il dışından, Ankara’dan geldi ve AKP adayı oldu. Seçim kampanyasını tümüyle “Rizeli Başbakan’a oynanan oyunlar” üzerine kurdu ve ‘mağduriyet’ algısını oluşturdu.
CHP’li Mine Orhon ve MHP’li Zelkif Akgül beklenen oy oranına ulaşamadıkları gibi, iki partinin sandıkta gizli işbirliği yaptıkları iddiası da sonuçlara göre çürümüş oldu.
Mağduriyet yansımadı
Belediye Başkanı Ak Partili Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun en güçlü rakibi yine CHP’li Volkan Canalioğlu oldu. Canalioğlu, bu kez CHP Milletvekili unvanıyla yarışta yer aldı. Özellikle futbolda 2010-11 sezonuna yönelik şike sürecinde Trabzonspor’un iktidarca mağdur edildiği inancının sandığa nasıl yansıyacağı merak konusuydu ancak bu durumun siyasete bir etkisi olmadığı sonuçlarla ortaya çıktı. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kampanyada iktidar partili belediyelerin avantajlarını anlattı. 2009 seçimlerinden farklı olarak da Trabzon’un Büyükşehir Belediyesi yapılması ve dolayısıyla Ak Parti’nin daha etkili olduğu kırsal kesimin de oyunun işe katılması avantajını kullandı. Böylece 2009’dan çok daha kolay bir seçim kazandı.
Büyükşehir farkı
AKP 2009’da seçimi DSP Adayı Seyit Torun’a karşı kaybetti. Ancak aynı seçimde İl Genel Meclisi sonuçlarında DSP ve CHP’nin toplamının iki katına yakın oy aldı. DSP’den seçilip CHP’ye geçen ve muhalefet partili olması nedeniyle iktidarın tüm kısıtlama ve engellemelerine karşın başarılı bir başkanlık dönemi geçiren Seyit Torun, Ordu’nun Büyükşehir Statüsüne alınmasıyla AKP’nin kırsal alandaki üstünlüğüne, Merkez’deki kesin üstünlüğüne karşın boyun eğdi.
Daha önce Ordu, son olarak da İstanbul milletvekili olan Enver Yılmaz, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, partisinin kırsal alandaki avantajıyla başladı. Öyle ki, iki eski bakan Ertuğrul Günay ve İdris Naim Şahin’in aktif olmasa da muhalefetinden olumsuz etkilenmedi. Bunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyasının başında ve sonunda iki kez Ordu’da miting düzenlenmesinin rolü tabi ki büyük oldu.
Giresun yine ‘Aksu’ dedi
Giresun’un 2009’daki İl Genel Meclisi ve 2011’deki milletvekili seçimleri sonuçları, 2009’da CHP’den Belediye Başkanı seçilen ve yeniden aday gösterilen Kerim Aksu’nun durumunu merak konusu yaptı. Ancak icraatlarının yanı sıra neredeyse birebir iletişim kurduğu şehir halkının büyük beğenisini kazanmış olan Aksu, tekrar seçilirken çok sıkıntı yaşamadı.
Aslında AKP, Giresun’da, milletvekili Nurettin Canikli’nin çabalarıyla seçime çok önem verdi. Ancak 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Can’ı Samsun’dan getirip aday göstermesi nedeniyle genel olarak halk bir yana AKP tabanında da pek heyecan uyandırmadı. Canikli’nin bir toplantıda belindeki silahıyla çekilen fotoğrafı da muhalefetçe etkili kullanıldı ve AKP, 2009’un rövanşını alamadı.
Samsun’da Yılmaz’la 4. dönem
ANAP’tan bir, AKP’den de iki dönem belediye başkanlığı yapan Yusuf Ziya Yılmaz, dördüncü dönemi için de dünkü yerel seçimlerde yetki aldı. 15 yıldan beri iktidar partisi adayı olarak Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni yönetmenin avantajını iyi kullandı.
Zonguldak kıran kırana
Zonguldak, son yılların en çekişmeli seçimlerine sahne oldu.
CHP’li Belediye Başkanı İsmail Eşref’in milletvekili aday adaylığı için istifasının ardından meclis üyelerinin arasından yapılan tartışmalı seçimle Belediye Başkanlığı görevine gelen Muharrem Akdemir, sıkıntılı günler yaşamıştı.
CHP MYK’dan çıkan karar, 22’nci Dönem Milletvekili Harun Akın’ın Zonguldak’tan aday gösterilmesi yönündeydi.
Milletvekilleri Mehmet Haberal ve Ali İhsan Köktürk ile İl yönetiminin itirazları sonucu yapılan önseçimden az farkla Akdemir çıkınca, aday netleşmiş oldu.
Akdemir’e yönelik ciddi tepkiler olmasına karşın 17 Aralık süreciyle başlayan tartışmalar, zaten sosyal demokrat bir seçmen kitlesine sahip CHP’yi Zonguldak merkezde kenetlemiş görülüyor.
Kesinleşmemiş sonuçlara göre, yaklaşık bin oy fark ve 2 puan farkla seçilen Akdemir’i en çok zorlayan isim ise yine eski bir CHP’li Ali Bektaş oldu.
Kozlu Belediye Başkanıyken Zonguldak Belediye Başkan Adayı gösterilen Ali Bektaş ile Akdemir’in kıran kırana yarışındaki dengeyi değiştiren ise MHP Adayı Gürkan Gülay oldu.
Büyük hedeflerle yola çıkan Gülay, aradığını bulamadı, ancak partisinin oyunun 4 puan üzerine çıkarak sonuca etki etti.
Kampanya dönemi boyunca, “İdeolojiye değil, hizmete oy verin” çağrısı yapan AK Parti Adayı Ali Bektaş’ın bu çağrısı, geçmiş yıllarda yüzde 10’lara varan CHP ile AK Parti arasındaki farkı kapattı, ancak seçilmesine yetmedi.
CHP seçmeni de dahil olmak üzere Zonguldaklılar, kentin ciddi belediyecilik sorunlarını Akdemir’le aşma konusunda pek ümitli değil.
Zonguldak’ın her noktasında ayrı bir sürpriz, her ilçesinde ayrı bir tartışma vardı. Dört dönemdir Ereğli Belediye Başkanlığı’nı büyük farklarla kazanan CHP’li Halil Posbıyık, hiç beklemediği bir sonuç aldı.
Henüz resmi olmayan sonuçlara göre, AK Parti Adayı Dr. Hüseyin Uysal, 237 oy farkla seçimi almış görülüyor. Çaycuma’da ise, iki dönemdir Belediye Başkanlığı yapan ve açık farkla seçim kazanan AK Partili Mithat gülşen de, Posbıyık gibi CHP Adayı Bülent Kantarcı karşısında şok yaşayanlardan. Her iki taraf da, Ereğli’de olduğu gibi kutlama yapsa da, İlçe Seçim Kurulu’ndaki sayımlar tamamlanamadığı için kesin kazanan netleşmedi.
Resmi sonuçlar açıklanmamakla birlikte tek kelimeyle Zonguldak’ta taşlar yerinden oynadı. 17 Aralık sonrası yaşanan tartışmaların ve kutuplaşmaların ötesinde seçmen, yüzü eskiyen, yetersiz gördüğü veya polemikleriyle gündeme gelen isimlere bu defa sahip çıkmadı. İl geneline bakıldığında AK Parti’nin aldığı oy, yüzde 46’lar seviyesinde. CHP’nin genelde aldığı oy ise, yüzde 38’ler seviyesinde. MHP ise yüzde 12’de kaldı.Milliyet
Atilla Öksüz
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —